Zdravie

Ako vzbudiť vášeň? Siahnite po čokoláde či korení

"Afrodiziaká poznalo ľudstvo od dávna, v dnešnej dobe ich najčastejšie nájdete v potravinách alebo liekoch."

Alena Klepochová, 21. júla 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Za afrodiziakum sa považuje látka, ktorá vyvoláva alebo stimuluje sexuálnu túžbu. Jej úlohou teda nie je zlepšiť sexuálny výkon či schopnosti. Afrodiziaká poznalo ľudstvo od dávna, v dnešnej dobe ich najčastejšie nájdete v liekoch alebo potravinách. Medzi najznámejšie patrí čokoláda, za najúčinnejšie sa naďalej považuje láska.

Už v májskej civilizácii uctievali kakaový strom a jeho plody nazývali jedlom bohov. Svojim milenkám ju ponúkal napríklad Casanova a jej účinky oceňovala tiež Madame Pompadour. Prvú tabuľku čokolády vyrobili v Anglicku v roku 1847. Obľubujú ju muži i ženy.

Ilustračné foto Foto: TASR
Podľa šéfkuchára hotela Mercure Tomáša Siku je najvhodnejšia tá, ktorá obsahuje viac ako 70% kakaových bôbov. Kvalitná čokoláda obsahuje fenyletylamín a serotonín, oba prispievajú k pocitu dobrej nálady a eufórie, mozog ich uvoľňuje, keď ste zaľúbení. „Čokoláda, podobne ako kvalitné červené víno, obsahuje množstvo antioxidantov, skúste ich skombinovať, samozrejme s mierou“, odporúča šéfkuchár.

Vášnivá škorica a ananás


Škorica je tiež považovaná za afrodiziakum, dlhodobo zvyšuje sexuálny apetít a jej sladká vôňa pôsobí najmä na mužov. „Medzi jej ďalšie účinky patrí aj schopnosť znížiť hladinu cukru v krvi. Vyskúšajte si posypať škoricou svoju rannú kávu alebo teplé sladké pečivo. Používajte malé množstvo, vo väčšom je nevhodná.“

Ananás bol objavený už v 15. storočí. Označuje sa za afrodiziakum, navyše osviežuje, očisťuje organizmus a má pozitívne účinky na trávenie. Jeho konzumácia je výborná aj pri chudnutí, keďže enzýmy, ktoré obsahuje, spomaľujú proces ukladania tukov.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
„Doprajte si pohár čerstvej ananásovej šťavy alebo ho nakrájajte na kúsky a polejte medom. Tí odvážnejší ho môžu jemne posypať čili práškom a zjesť ho po romantickej večeri, pretože pomáha pri poruchách trávenia alebo črevných komplikáciách,“ radí šéfkuchár Sika.

Známe ustrice, neznáma cvikla


Medzi známe afrodiziaká patria aj ustrice, ale pri prvom stretnutí s nimi sa odporúča byť opatrný. Nie každému totiž sadnú, viacerí sú na ne aj alergickí, romantický večer by sa tak mohol skončiť katastrofou.

Medzi menej známe afrodiziaká má patriť aj červená repa, ľudovo nazývaná cvikla. Za jedlo lásky ju považovali starí Rimania, ktorí boli veľmi temperamentný národ.

Okoreňte si život


Traduje sa, že aj koreniny majú afrodiziačné účinky. O šafrane, anízi, klinčekoch alebo škorici sa hovorí, že vyvolávajú erotickú túžbu. Môžu za to alkaloidy, ktoré sa v týchto koreninách nachádzajú a majú charakter drogy. Medzi prírodné alkaloidy patrí napríklad aj kofeín, nikotín a morfín.

Zázvor a škorica podporujú prekrvenie a vyvolávajú v tele návaly tepla, podobne ako pri milostnom akte. Povzbudzujúce účinky objavili vedci aj v muškátovom oriešku, ktorého hlavnou súčasťou je éterický olej myristicín. Myristicín má podobné účinky ako droga extáza, mení vedomie a uvoľňuje zábrany. Táto látka sa nachádza aj v kôpri alebo v petržlene.

Vášnivá čokoládová tortička


Vášnivá čokoládová tortička Foto: Hotel Mercure
Prísady:
150g polohrubej múky
100g práškového cukru
50g kakaa
5g soli
2dcl mlieka izbovej teploty
80g rozpusteného masla izbovej teploty
3 vajcia
vanilkový struk
150g čokoládových lupienkov callebaut
50g pistácií

Postup prípravy:
Pripravíme si keramické formičky, ktoré vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 140 °C. Dôkladne zmiešame mlieko, maslo, vaječné žĺtka a vanilkový struk. Následne zmiešame múku, cukor, kakao a uprostred vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme tekutú zmes. Dobre premiešame, pridáme polovicu čokoládových lupienkov a znovu premiešame. Na konci pridáme vymiešaný sneh z vaječných bielkov a zľahka vmiešame. Cesto nalejeme do pripravených formičiek, približne do ¾ výšky. Každý muffin posypeme zostávajúcimi čokoládovými lupienkami. Pečieme 45 minút, muffinky sú hotové, keď sa na špáradlo neprilepí cesto. Servírujeme s rozdrvenými pistáciami.

Komentáre