Technológie

Najväčší zakrivený televízor na svete

"Nie je žiadnym prekvapením, že najlepší televízor na svete je opäť z Južnej Kórey a že nesie logo spoločnosti LG. Jej top televízia má ohnutú obrazovku, extrémne rozlíšenie aj uhlopriečku. "

Erik Stríž, 2. januára 2014 12:00
Najväčší zakrivený televízor na svete od LG Foto: LG Electronics


Solventní fanúšikovia domácej zábavy jasajú. Za nejakých vyše 30-tisíc eur si teraz môžu svoju modernú domácnosť vybaviť televízorom, ktorý splní aj ich najnáročnejšie požiadavky. Televízia od LG má značne zakrivenú obrazovku s pokrokovou technológiou zobrazenia, komerčne najvyššie možné rozlíšenie a uhlopriečku, ktorá z neho robí skutočné domáce kino.

Vyžaduje sa kvalitný obsah


Až 105 palcov v uhlopriečke sa stará o to, aby bol zážitok zo sledovania filmov a hrania moderných konzolových hier ohromujúcim zážitkom. Vysoké rozlíšenie označované ako 4K alebo aj Ultra HD je aktuálnym vrcholom komerčne dostupného rozlíšenia obrazoviek a displejov, ide až o 4-násobne vyšší počet zobrazovacích bodov, než ktorým disponuje štandard Full HD. Rozlíšenie je teda 5120 × 2160 zobrazovacích bodov, ktoré sú usporiadané do pomeru strán 21:9. Tento extra širokouhlý formát je výborný v prvom rade na sledovanie najnovších filmov prakticky v kino kvalite.

Toto mimoriadne rozlíšenie so sebou nesie aj určitú zodpovednosť. Zodpovednosť za kvalitný obsah, ktorým je potrebné televízor zásobovať. Ak si na takejto veľkej a detailnej obrazovke budete prehrávať domáce VGA videá, nebudete schopní využiť potenciál televízie. Je nevyhnutné, aby do televízora prúdil signál s minimálne Full HD rozlíšením, najlepšie priamo v 4K.

Najväčší zakrivený televízor na svete od LG Foto: LG Electronics

Zakrivenie ako demonštrácia sily


Trend zakrivených displejov ešte stále iba hľadá základy, na ktorých by mohol začať stavať. Už sme sa dočkali dvojice ohnutých mobilných telefónov, pričom jeden z nich pochádza práve z dielne kórejského LG. Dá sa predpokladať, že ich na pultoch predajní uvidíme čoskoro oveľa viac, pretože technológia malých zakrivených displejov už nie je tak komplikovaná na produkciu.

V prípade televízorov ide však o celkom inú kávu. V prvom rade sa výrobcovia musia vysporiadať s tým, že displeje používané pri televízoroch majú celkom iné vlastnosti, než tie v telefónoch a tabletoch. A to aj napriek tomu, že v oboch prípadoch vidíme v špecifikáciach rovnaký názov technológie zobrazenia IPS.

V tejto chvíli by sa dalo povedať, že LG svojím 105-palcovým zakriveným televízorom demonštruje svoju silu. Produkt je ukážkou toho, že kórejská firma je schopná a plne odhodlaná vstúpiť do blížiacej sa druhej dekády tretieho tisícročia. Práve toto obdobie ukáže, ktoré spoločnosti sa v budúcnosti uchytia a ktoré nebudú schopné držať krok. Stále platí oprávnený predpoklad, že trhy čoskoro ovládnu iba vybrané spoločnosti so svojimi sub-značkami a práve LG je ukážkou, že táto predstava je založená na realite.

Najväčší zakrivený televízor na svete od LG Foto: LG Electronics

Spustenie predaja tento rok


LG svoj 105-palcový Ultra HD televízor predstavuje v rámci veľtrhu CES 2014 v Las Vegas, zatiaľ ho nepredáva a ani neupresňuje jeho cenu. Keby sme sa ale pohybovali v cenových reláciách určených predchádzajúcimi a podobnými modelmi televízorov, môžeme uvažovať o cene niekde medzi 30 až 40-tisíc eur.

Komentáre