Technológie

YouTuberi ničia telefóny a zarábajú na tom veľké peniaze

"Čo je to práca snov? Tvoriť, cestovať, spoznávať ľudí a miesta? Niekomu stačí ničiť telefóny a elektroniku za tisíce a mať to ešte aj zaplatené. "

Erik Stríž, 20. apríla 2017 13:00
Záber z videa kanála TechRax, v ktorom porovnávajú odolnosť smartfónov Samsung Galaxy S8 a Apple iPhone 7 Plus Foto: TechRax
YouTuberi musia zaujať, aby mali dostatok odberateľov a sledovanosti. Práve vďaka nim môžu zarábať na reklame dostatok peňazí na to, aby nemuseli chodiť do práce. Sú kanály, ktoré majú edukatívny charakter a spoločenskú hodnotu, za všetky spomenieme Vsauce alebo Khan Academy.

Sú ale aj také, ktoré okrem pútania pozornosti a zarábania peňazí nemajú veľa ďalších významov. Sú demonštráciou toho, čo ľudí baví a za čo sú inzerenti schopní zaplatiť. Ničenie elektroniky za tisíce eur je na internete populárne a tí najlepší, ktorí nahrávajú takéto videá, si vďaka nim zarábajú tisíce a tisíce dolárov.

Nemožno povedať, že by to bolo zlé alebo nesprávne, pretože keby o podobné videá nebol záujem, nikto by ich nerobil. Sledovanosť zničenia iPhonu v rozžeravenom hliníku je však natoľko vysoká, že celkom prirodzene prichádzajú tvorcovia, ktorí sa na takéto úlety radi nechajú nahovoriť a snažia sa prekonávať svoje hranice.

TechRax

5 646 046 odberateľov • 1 183 172 327 zobrazení
TechRax je kanál, na ktorom sa elektronika naozaj ničí. Tvrdo, bez rešpektu a ohľadu. Mobilné telefóny a smarthodinky sa tu pália ohňom, drvia kladivom, hádžu do píly, oblievajú sa žeravým hliníkom a podobne. Skrátka veľkolepá americká šou v minimalistickom prevedení prenesená z televízie na obrazovky počítačov a mobilov. Tvorcovia si v tomto prípade vystačia s jedným stolom a náradím, ktorým ničia elektroniku.

Keby ste sa pýtali, ako na tomto môžu zarobiť, možností je hneď niekoľko. V prvom rade sú to samotné sledovania videí. Keď sú registrovanými tvorcami v YouTube a vytvárajú vlastný obsah, jeden milión zhliadnutí môže priniesť aj tisíc dolárov zisku. V druhom rade môžu tvorcovia zarobiť na tom, že vo videu ako sponzora poskytujúceho elektroniku do testu uvedú niektorú spoločnosť. A za toto sa platí ešte viac.

Zdroj: Burning Samsung Galaxy S8 Plus vs iPhone 7 Plus - Which Is Stronger?
V snahe zaujať čo najviac autori kanálu vymýšľajú také veci, ktoré už nejdú dokopy so zdravým rozumom. V jednom z videí oblievali mobilný telefón roztaveným hliníkom, pričom spoločne so smartfónom do debničky nasypali aj živé šváby. Je pravda, že pri tomto videu autori zabili iba zopár kusov hmyzu, ale video poukazuje na to, že naháňanie zhliadnutí a lajkov presahuje medze.

What’s Inside

4 384 136 odberateľov • 543 417 568 zobrazení
YouTube kanál What’s Inside patrí medzi tie najzaujímavejšie na internete. Má viac ako 4,3 miliónov odberateľov a celkovo vyše 550 miliónov zobrazení videí. Dan a jeho syn, ktorí stoja za projektom What’s Inside, sa stali obľúbenými YouTubermi aj pre svoj vtipný prejav, kvalitne zostrihané videá a pozitivitu, ktorá je pre ich tvorbu typická. Zaujímavosťou je, že všetko začalo v roku 2008 ako obyčajný školský projekt, ktorý zisťoval, čo sa nachádza vo vnútri športových loptičiek.

Zdroj: What's inside Samsung Galaxy S8?
Aby kanál ostal verný svojej povesti, rozrezal aj ocenenie od spoločnosti YouTube, ktoré dostal v roku 2015 za dosiahnutie míľnika 100-tisíc odberateľov. Odvtedy ich kanál zozbieral o ďalších 4,2 miliónov viac.

What’s Inside síce ničí všemožné predmety a občas aj elektroniku, rozhodne však nerobia takú deštrukciu, ktorou je typický TechRax. Z určitého uhla pohľadu by sme tieto videá mohli považovať aj za edukatívne, keďže je ich cieľom poukázať na to, čo sa skutočne nachádza za krytmi a obalmi produktov.

GizmoSlip

2 808 852 odberateľov • 370 771 934 zobrazení
Kanál GizmoSlip je veľmi podobný tomu prvému, ktorý je typický okázalou deštrukciou. Najčastejšie títo tvorcovia hádžu všemožnú elektroniku z budovy, pričom si celý proces nahrávajú niekoľkými kamerami. Aby to bolo zaujímavejšie, smartfóny, smarthodinky a herné konzoly obalujú do ľadu, gumových cukríkov, do dreva alebo aj čokolády. Výsledok je väčšinou rovnaký: produkty sa, pochopiteľne, rozbijú.

Okrem pádov z veľkých výšok kanál tieto zariadenia „testuje“ aj tým, že do nich strieľa zbraňou, osvecuje ich extrémne horúcimi baterkami, hádže do rozžeravených kovov a podobne. Drahá a dobre zarábajúca šou pre stále náročnejších divákov za obrazovkami počítačov.

Zdroj: Don't Chainsaw $7,000 Worth of Smartphones!! It don't work too good...

Za vrchol deštrukcie by sme mohli považovať video, v ktorom reťazovou pílou naraz rozrežú smartfóny za celkovo 7-tisíc dolárov.

Blendtec - Will it Blend?

905 137 odberateľov • 282 178 187 zobrazení
Program Will it Blend? nie je samostatným kanálom, ale sériou videí, v ktorých sa testujú vždy dva produkty: elektronika alebo akýkoľvek iný produkt vrátane hračiek a výkonný mixér. Názov kanála je rovnomenný s týmto mixérom a v prvom rade je to celé jedna veľká reklama. Je však spravená takým spôsobom, že sa ľuďom páči a sú ochotní ju sledovať stále dookola, keďže nové videá pribúdajú pomerne často.

Zdroj: Will It Blend? iPhone 7

Blendtec projektom Will it Blend? dokázal, že marketing sa dá robiť aj tak, že si na seba zarobí už samotná reklama.

JerryRigEverything

901 929 odberateľov • 149 292 654 zobrazení
Jerry z kanála JerryRigEverything testuje výlučne odolnosť moderných smartfónov a svoju prácu robí skutočne precízne. Nadpisy jeho videí sú síce prvoplánové a zaváňajú takzvaným „clickbaitom“, teda nekvalitným obsahom s pútavou propagáciou, ale testy sú naozaj dôsledné. Jerry testuje odolnosť displejov, krytov, jednotlivých ovládacích tlačidiel, skúša možnosť senzora odtlačkov prstov a vždy robí aj slávny ohýbací test.

Okrem YouTube tento kanál spolupracuje aj s Amazonom a Fixes, teda spoločnosťami, ktoré poskytujú produkty do testov výmenou za reklamu.

Zdroj: LG G6 Durability Test - Scratch BURN and BEND tested!!


Doma to ani neskúšajte

Nie je prekvapením, že všetci z uvedených tvorcov sú zo Spojených štátov. Je to obrovský trh, angličtina je navyše zrozumiteľná pre celý svet a Američania ako takí sú oveľa viac otvorení kuriozitám. Keby ste chceli podobný projekt vymyslieť na Slovensku, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste sa stretli s veľkým nepochopením a neúspechom.



Zdroje: JerryRigEverything; Will it Blend?; GizmoSlip; What’s Inside; TechRax


ODPORÚČAME AJ:
Projektor z krabice od pizze. Geniálny vynález alebo zlý vtip?
Perfektné spojenie technológie a športu: Augmented Climbing Wall
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?

Komentáre