Technológie

Xperia M2 poráža aj drahšiu konkurenciu

"Inteligentný telefón Sony Xperia M2 je veľkým a vzácnym prekvapením. Nenašli sme na ňom ani jednu zásadnú chybu. "

Erik Stríž, 13. mája 2014 10:00
Sony Xperia M2 Foto: Sony


Svet smartfónov je dnes tak neuveriteľne rozsiahly, že vybrať si z ponuky desiatok výrobcov nie je vôbec jednoduché. Aj preto je veľmi dobrou správou, že sú niektorí takí výrobcovia, ktorí ceny svojich zariadení tlačia nadol, ale ich výbavu a kvalitu nahor. Ukážkovým príkladom takejto snahy je práve Xperia M2 od Sony.

Koniec zánovným hi-endom?


Xperia M2 je smartfón strednej triedy, čomu zodpovedá aj jeho cena atakujúca úroveň iba 250 eur za nový kus. Sony sa takto postaralo o to, že ľudia so záujmom o špičkové zariadenia nebudú musieť hľadať staršie hi-endy niekde po internetových bazároch, ale môžu si za rovnakú cenu dopriať nový telefón v záruke a s výbornou výbavou.

Sony Xperia M2 Foto: Sony

Úspešný dizajn Omnibalance


Mohlo by sa zdať, že smartfón vychvaľujeme do nebies, a že možno trocha preháňame. Opak je však pravdou. Základný dojem nový používateľ získava z celkového konštrukčného spracovania smartfónu. Xperia M2 je postavená na rovnakom dizajne, ako zariadenia série Z - má obe steny prekryté sklom, s bočnými stenami zvierajú pravé uhly a zaoblenie rohov je veľmi decentné. S rovnakým dizajnom pred rokmi uspel Apple iPhone 4, dnes ho úspešne na svoje zariadenia aplikuje aj Sony.

Keďže sa smartfón nedá rozobrať, v rukách pôsobí nezvyčajne pevne a tuho. Budí dojem oveľa drahšieho prístroja. Nevýhodou lesklej zadnej steny je snáď iba to, že v porovnaní s plastom hrozí väčšie riziko tvorby jemných škrabancov. My sme však po celý čas testu mali na zadnej stene natiahnutú tenkú fóliu, ktorá neuberala na atraktivite telefónu a zároveň chránila sklo.

Sony Xperia M2 Foto: Sony

Skvelý displej aj s nižším rozlíšením


Displej smartfónu má rozlíšenie 540×960 pixelov a uhlopriečku 4,8 palcov. To znamená, že je väčší ako ten na iPhone, nedoťahuje sa však napríklad na Xperia Z2 alebo HTC One či Galaxy S5. Tento rozmer sa nám zdá veľmi praktický, pretože je vhodný na každodenné nosenie vo vreckách a súčasne poskytuje dostatok priestoru pre prehliadanie webu aj čítanie PDF dokumentov. Kvalita zobrazenia je dobrá a uspokojí potreby náročného fanúšika modernej techniky, jedine na exteriérovej čitateľnosti by Sony mohlo ešte trocha popracovať.

Mocný zvuk vďaka softvéru


Zariadenie pracuje s operačným systémom Android JellyBean, ktorý je po grafickej aj funkčnej stránke vylepšený o prostredie Timescape. Výhodou tohto prostredia je zachovávanie originálneho dizajnu Androidu, prínos prichádza vo vylepšení niektorých jeho funkcií a grafických efektov. Z aplikácií dodaných výrobcom jednoznačne oceňujeme Album médií a hudobný prehrávač Walkman s pokročilými možnosťami úpravy zvuku. Nie je tu iba ekvalizér, ale aj služby ako Clear Phase, xLoud, ClearAudio+ a ClearBASS. Všetky z nich majú priamy a zreteľný vplyv na kvalitu prehrávania hudby.

Sony Xperia M2 Foto: Sony

S telefónom sa pracuje veľmi svižne a na všetko reaguje rýchlo vďaka pokrokovému čipsetu. Ten sa občas zvykne poriadne zahriať, až prstami cítite teplo sálajúce zo zadnej steny telefónu - skutočne! Procesor má štyri jadrá taktované na frekvenciu 1,2 GHz, interná pamäť má kapacitu 8 gigabajtov (2 GB z nej zaberá samotný systém), 1 gigabajt navyše je určený pre RAM.

Dve Full HD kamery


Kamera je hneď po displeji najčastejším dôvodom kúpy alebo odmietnutia smartfónu. Jednoducho povedané, dnes sa už aj od dvesto eurového telefónu očakáva, že bude produkovať krásne fotografie so všetkým, čo k tomu patrí - vrátane GPS značkovania, automatického preostrovania, záznamu Full HD videa a po novom aj HDR. Dobrou správou je, že toto všetko Xperia M2 má a kvalita fotografií je vynikajúca. Samozrejme, že pre dosiahnutie najkvalitnejšej fotografie je potrebné jasné denné svetlo, ale ani večer sa Xperia M2 nestratí vďaka vstavanej LED dióde. Rozlíšenie fotografií je 3264×2448 bodov, teda 8 megapixelov. Webkamera nahráva video tiež v Full HD.

Sony Xperia M2 Foto: Sony

So smartfónom Sony Xperia M2 sa nám lúči veľmi ťažko. S takto dobrým zariadením sa nestretávame každý deň, najmä nie vo svete, v ktorom je prebytok lacných čínskych telefónov s umelo navyšovanými parametrami.

Komentáre