Technológie

VIDEO: Eset odhalil novú špehovaciu kampaň

"Tento spyware, teda škodlivý kód vytvorený na sledovanie, využíva spôsob infekcie, s ktorým sa doteraz bezpečnostná komunita nestretla."

TASR, 25. septembra 2017 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bezpečnostná spoločnosť Eset odhalila novú špehovaciu kampaň, ktorá využíva známy FinFisher, komerčne celosvetovo predávaný vládam a ich agentúram. Tento spyware, teda škodlivý kód vytvorený na sledovanie, využíva spôsob infekcie, s ktorým sa doteraz bezpečnostná komunita nestretla.



Viacero ukazovateľov výrazne naznačuje zapojenie veľkých internetových providerov. Novú špehovaciu kampaň zaznamenal Eset v siedmich krajinách, žiadna z nich nie je považovaná za dlhodobo demokratickú. Slovensko medzi tieto krajiny nepatrí. "Tieto krajiny nebudeme menovať, nechceme totiž nikoho ohroziť. Naše informácie sme však poskytli kompetentným orgánom," vysvetľuje Filip Kafka, analytik škodlivého kódu zo spoločnosti Eset.

FinFisher, niekedy zvaný aj FinSpy, má široké možnosti špehovania od živého sledovania cez webovú kameru alebo mikrofón infikovaného zariadenia, sledovanie stlačených kláves čiže všetkého, čo sledovaná osoba napíše a odosielania súborov z infikovaného zariadenia. Čo FinFisher odlišuje od iných špehovacích softvérov sú otázky ohľadom jeho použitia. Je totiž prezentovaný ako nástroj na presadzovanie zákona a podľa medializovaných informácií ho majú využívať represívne vlády. Podľa Wikileaks.org malo v minulosti tento softvér zakúpiť aj Slovensko za 5,3 milióna eur. Ministerstvo obrany túto informáciu však poprelo. Faktom je, že screenshoty z technickej podpory FinFishera zobrazovali český Windows aj s českou klávesnicou. Wikileaks sa teda mohli pri identifikácii krajiny pomýliť.

ODPORÚČAME AJ:
Pozor na falošné súťaže na Facebooku, môžete prísť o peniaze
Smartfón so skladacím displejom majú uviesť na trh už na budúci rok
Na Havaji sa skončila osemmesačná simulácia pobytu na Marse

Komentáre