Technológie

Fotky sa dajú upravovať aj priamo v mobile

"Desiatky bezplatných aplikácií vám môžu pomôcť priamo v mobile vylepšovať fotky a pochváliť sa nimi pred priateľmi."

Erik Stríž, 17. marca 2014 10:00
Fotky sa dajú upravovať aj priamo v mobile Foto: Sony


Moderné mobilné telefóny a tablety nie sú označované za inteligentné iba tak, pre nič za nič. Táto ich inteligencia je podmienená schopnosťou učiť sa nové veci, vrátane tých spojených s úpravou fotografií. Stáva sa, že fotografie zhotovené mobilom nie sú celkom pekné alebo kompozične dokonalé, určite však nestoja za vymazanie. Na nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať trom bezplatným aplikáciam pre systém Android, ktoré vami nafotené snímky upravia do krajšej podoby.

Úpravy fotiek v aplikácii Google Plus Foto: Google

Google Plus a autogeniálne úpravy


Sociálna sieť Plus od Google má síce veľa používateľov, avšak iba zlomok z nich sieť využíva na aktívnu komunikáciu s priateľmi a známymi. Google sa naďalej snaží všetky svoje služby kombinovať, vylepšovať a stále viac vnárať do povedomia používateľov služieb Drive a Gmail. Neobchádza ani systém Android, ktorý má väčšina z nás priamo vo svojom mobile.

Vďaka funkcii okamžitého zálohovania sa všetky fotky z mobilu automaticky ukladajú do vášho profilu do súkromného albumu, ku ktorému nemá prístup nikto iný okrem vás. Súčasťou týchto albumov je aj funkcia autogeniálne úpravy, ktoré vylepšujú kvalitu fotografií alebo z nich dokonca vytvárajú krátke animácie.

Automatické vylepšovanie snímkov cez Google Plus je jednoduché, praktické a od smartfónu si nevyžaduje prakticky žiadny výkon, pretože všetky aktivity spojené s výpočtom grafických úprav sa dejú na serveroch spoločnosti Google. Doterajšie automatické úpravy boli len nedávno doplnené aj o náročnejšie funkcie, ktoré umožňujú nielen farebné upravenie fotiek, ale aj ich lepšie zaostrenie, orezanie a podobne. Všetky tieto funkcie sú celkom bezplatné a aj po stovke úprav sa vždy môžete vrátiť k pôvodnej fotke.

Pixlr Express je zrejme najlepšia aplikácia pre úpravu fotiek na Androide Foto: Autocad

Pixlr Express


Aplikácia Pixlr Express je rovnomennou obdobou služby, ktorú môžete bezplatne využívať priamo z okna vášho internetového prehliadača na monitore počítača. Aplikácia je celkom bezplatná a umožňuje nesmierne široké spektrum úprav, ktoré navyše majú významný vplyv na kvalitu fotografie. Mnohé nie celkom vydarené snímky sa pri použití úprav, filtrov a funkcií aplikácie Pixlr menia na krásne digitálne fotografie, ktoré by bola škoda nezaradiť do fotoknihy.

V ponuke aplikácie je orezávanie, zmena kontrastu, zmena farebnosti, sýtosti, aplikovanie rôznych filtrov, efektov a postprodukčných imitácií expozície. Celkovo táto služba ponúka neskutočné až dva milióny rôznych kombinácií úprav.

Pixlr Express je zrejme najlepšia aplikácia pre úpravu fotiek na Androide Foto: Autocad

Veľmi pozitívnou správou je, že aplikácia je nielen zadarmo, ale nemá ani žiadne vstavané reklamy, spoľahlivo funguje na mobile aj tablete a k tomu všetkému nie je potrebné mať super-výkonný prístroj. Pixlr Express je jednoznačný líder v oblasti mobilnej úpravy fotografií.

Adobe Photoshop Express s jednoduchým prostredím Foto: Adobe

Adobe Photoshop Express


Program Photoshop je vo svete veľkých počítačov fenomén, ktorý sa stal dokonca označením pre celý typ softvéru určeného na úpravu fotografií. Aj napriek veľkému úspechu na stolových platformách Windows a Mac trvalo dlho, kým sa spoločnosti Adobe podarilo presadiť aj v mobilnom prostredí. A aj teraz musí priznať, že sa jej to stále nedarí podľa jej predstáv.

Adobe Photoshop Express s jednoduchým prostredím Foto: Adobe

Bezplatná aplikácia Adobe Photoshop Express je jednoduchá na používanie a ponúka rozsiahle možnosti úprav. Jej cieľom je aspoň čiastočne kopírovať funkcie známe z počítačov, berie však do úvahy menšie obrazovky a možnosti využívania dotykových displejov. Súčasťou výbavy aplikácie sú aj automatické úpravy, pri ktorých sa od používateľa nevyžaduje prakticky žiadna znalosť v upravovaní fotografií. Snímky v novej podobe je možné priamo z prostredia aplikácie zdieľať na sociálnych sieťach alebo prostredníctvom e-mailov.

Komentáre