Technológie

Televízie ovládané pohybom, gestami aj hlasom

"Éra pasívneho sledovania televízie končí, znie vyjadrenie jedného z popredných výrobcov televízorov. Zrejme je to prehnané, avšak založené na pravde. Moderné televízie už dnes môžete ovládať pohybom."

Erik Stríž, 5. septembra 2013 12:00
Ilustračná fotografia Foto: Samsung
Televízie sa každou jednou dekádou svojej existencie významne vylepšovali. Spočiatku boli iba veľkými ťažkými drevenými debnami s malou zaoblenou obrazovkou a kruhovými ovládačmi. Postupom času sa menila technológia zobrazenia aj spôsob ovládania, čo dospelo k tenkým plochým televízorom a diaľkovým ovládačom. Navyše sa k ľuďom do obývačiek dostal aj zážitok v podobe 3D efektov. Tu sa začína nová kapitola vývoja televízorov s celkom novým spôsobom ovládania.

Kurzor na obrazovke televízie


Pohyby a gestá, to je podľa všetkých výrobcov televízorov budúcnosť. Dnes už máme možnosť zakúpiť si za prijateľné ceny také televízory, ktoré v balení ponúkajú aj špeciálne ovládače reagujúce na pohyb a polohu. Napríklad také LG a jeho Magic Remote funguje tak, že s ovládačom pohybujete ako s laserovým ukazovadlom, pričom na obrazovke sa podľa pohybu vášho zápästia posúva kurzor. Presne taký, s akým sa každý deň stretávate na svojom počítači.

Ilustračná fotografia Foto: Changhong
Tento ovládač a tiež iné, ktoré využívajú podobný princíp činnosti, dokážu reagovať aj na gestá. Napríklad zapnutie nahrávania programu do vnútornej pamäte televízie môžete spustiť tak, že ovládačom zakrútite, akoby by ste chceli laserovým ukazovadlom na obrazovke naznačiť kruh. Alebo keď si želáte prepnúť kanál o jeden “vyššie”, trhnete ovládačom zľava doprava.

Ovládanie pohybom je zábavné a celkom nepochybne atraktívne pre každého človeka, ktorý s ním príde do kontaktu. Každodenné používanie však so sebou prináša aj určité negatíva. Časom vás ovládanie televízora pohybom a gestami omrzí a oceníte, že číslo kanála môžete zadať stlačením jediného tlačidla. Nastáva tu podobný efekt ako pri 3D technológií - je síce zaujímavá a spočiatku pri jej využívaní strávite celé hodiny, po pár týždňoch vás však ani nenapadne prepnúť si film do 3D režimu. Skrátka sa vám to zunuje.

Ilustračná fotografia Foto: LG Electronics

Sleduje vás vlastný televízor


Celkom nový pohľad na ovládanie televízie pohybom však prinášajú kamery integrované priamo do rámu. Prítomnosť kamery je stále doménou najmä drahších televízorov a tých, ktoré sa pýšia prívlastkom “Smart TV”. Platforma Smart TV je pomerne nestála, každý výrobca si pod ňou predstavuje niečo iné, vo svojej podstate však ide o schopnosť rozšíriť si funkčnosť televízie o doplnkové aplikácie. Napríklad Skype, internetový prehliadač, YouTube a dokonca aj Facebook. Uplatnenie tiež nachádzajú hry, ktoré sú základom pre vývoj nových spôsobov ovládania. Takzvané “Body Sense Games” sú jednoduchým riešením, ako napríklad udržať deti v pohybe počas sychravých zimných dní, ale určite si nájdu svojich priaznivcov aj medzi dospelými.

Prostredie Smart TV umožňuje inštaláciu rovnakých aplikácii, aké máte v telefóne. Foto: LG Electronics

Jednoduchšie ovládanie hier


Základný kameň pre ovládanie hier pohybom uviedla do praxe herná konzola Nintendo Wii, ktorá však ešte využívala bezdrôtové ovládače - gamepady. Využitie kamery ako nástroja na sledovanie pohybu neskôr s úspechom a veľkou efektivitou zaviedol Microsoft so svojou konzolou Kinect. Prenos tejto technológie do natívneho prostredia televízorov, avšak už s iným názvom, bol iba otázkou času.

Kamera namierená na ľudí pred obrazovkou dokáže snímať ich pohyby. Potenciál tejto technológie nachádza využitie nielen v spomenutých hrách, ale aj v bežnom prostrední televízora. Ako jedna z prvých spoločností, ktorá túto technológiu zavádza aj do lacnejších televízorov, je u nás menej známa spoločnosť Changhong. Televízia sleduje pomocou kamery a mikrofónu svet okolo seba, rozpoznáva tváre, dokáže rozoznať gestá a pohyby tela, či dokonca mimiku tváre. Nimi potom televízor ovláda. Takéto ovládacie prvky sú preddefinované alebo sa dajú prispôsobiť podľa vôle a pohodlia používateľa.

Takýto “ovládač” nikdy nezapadne do gauča ani sa nepoškodí, či neopotrebuje. Určite ho ocení každý, kto ovládač zvykne hľadať alebo jednoducho potrebuje ovládať televíziu „bez rúk“, napríklad pri varení, žehlení alebo trebárs „browsovaní“ na internete.

Komentáre