Technológie

Technológie zmenia náš svet aj tento rok

"Výskumné centrum Ericsson ConsumerLabs pripravilo predpoveď toho, ako tento rok zmenia moderné technológie vplývajúce na naše životy. "

Erik Stríž, 4. februára 2014 10:00
Inteligentné hodinky Sony Smartwatch 2 Foto: Sony


Vplyv moderných technológií akéhokoľvek charakteru na náš každodenný život je nezanedbateľný. Každý deň cestujeme autom alebo spojmi, využívame mobilný telefón, používame elektronické bankové služby a prostredníctvom internetu udržiavame vzťahy s inými ľuďmi. Úroveň, v ktorej tieto technológie zasahujú naše správanie, sa neustále zvyšuje a stáva sa o niečo viac prirodzenejšou, k čomu vo výraznej miere prispievajú aj neustále modernizácie mobilných sietí.

V týchto týždňoch sa na Slovensku zavádza jedna z najrýchlejších mobilných sietí LTE. V porovnaní s tradičnými spojeniami typu 2G a 3G prináša rapídne zvýšenie rýchlosti pripojenia k internetu, čo následne vyvoláva aj určité zmeny v spotrebiteľskom správaní a tiež v produktoch, ktoré pri sebe nosíme. Ericsson tieto možné zmeny zhrnul do desiatich hlavných okruhov.

Ilustračná fotografia Foto: Facebook

Dostupnosť internetu je základ


Základom všetkého budúceho progresu je možnosť byť pripojený na internet kdekoľvek. V horách, v lesoch, v širokých údoliach alebo aj v podzemných garážach. Pre poskytovateľov internetového a mobilného pripojenia je práve tento bod najväčšou výzvou, pretože si vyžaduje enormné množstvo investovaných financií, ktoré sa nemusia vrátiť v rozumnom časovom horizonte. Cieľom nie je iba telefonovanie a odosielanie SMS správ, ale aktívne pripojenie k internetu a možnosť streamovania obsahu.

O nutnosti rozširovania dostupnosti signálu svedčí aj skutočnosť, že viac ako polovica oslovených používateľov uviedla, že práve mobil je pre nich najdôležitejšou technológiou a práve z mobilu sa najčastejšie pripájajú k internetu.

Ilustračná fotografia Foto: Apple

Aplikácie budú dôležitejšie, ako samotný telefón


Aplikácie pre inteligentné mobilné telefóny a tablety sa vďaka lepším možnostiam on-line pripojenia stanú oveľa dôležitejšie, než typ telefónu, na ktorom sú spustené. Je možné predpokladať, že časom sa aj portfólio výrobcov ustáli a bude obsahovať iba niekoľko typov telefónov, každý zastupujúci inú cenovú úroveň. Platí aj to, že s neustálym nárastom výkonu prenosných zariadení sa časom začnú strácať rozdiely medzi lacnými a drahými zariadeniami, čo ešte viac upriami pozornosť práve na obsah.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Biometria zažije veľký rozmach


Už aj dnes môžeme pristupovať k svojim elektronickým účtom pomocou klasického hesla, ale aj prostredníctvom snímania odtlačkov prstov alebo podoby tváre. Tento trend sa podľa zverejnenej štúdie bude ešte naďalej rozvíjať. Až 52 percent používateľov smartfónov tvrdí, že chce využívať biometrické alternatívy namiesto klasického hesla a 48 percent z nich preferuje očný sken na odomknutie zariadenia.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Život a prostredie prevedené do grafov


Očakáva sa, že vo výraznej miere bude posilnený segment elektroniky sledujúcej ľudské telo ako také. Krvný tlak, pulz, počet ubehnutých kilometrov, to všetko a oveľa viac sa bude prevádzať do tabuliek a grafov, z ktorých bude náš životný štýl o niečo viac čitateľnejší, prehľadnejší. V tomto duchu už dnes v predaji nachádzame množstvo takzvaných tréningových náramkov, ktoré sa v spojení so smartfónom menia na digitálneho trénera.

Okrem toho sa očakáva, že aj naše prostredie bude viac interaktívne. S tým súvisí väčšie množstvo senzorov rozoznávajúcich tváre, EVČ vozidiel, dopravné značky, pribudnú interaktívne odporúčania nákupných či reštauračných možností a podobne.

Bezpečnosť by sa mala zvyšovať


Väčšie množstvo snímačov, biometrické odblokovanie zariadení, prístroje sledujúce našu dennú aktivitu, to všetko je citlivé na otázku bezpečnosti. Je absolútne nevyhnutné, aby boli všetky tieto technológie zabezpečené pred akýmkoľvek typom zneužitia. 56 percent oslovených ľudí v štúdii odpovedalo, že ich znepokojuje úroveň ochrany ich súkromia. Napriek tomu iba štyri percentá tvrdia, že v budúcnosti obmedzia používania internetu.

Smartfón Sony Xperia M s Androidom a prostredím Timescape Foto: Sony

Rozmach streamovania videa


Spomedzi všetkých typov dátových prenosov práve streamovanie video obsahu tvorí jeho najvýznamnejšiu časť. A toto je trend, ktorý ešte tak skoro neutíchne. Očakáva sa, že práve kvalitnejšie služby spojené so streamovaním videa budú prioritou. Ericsson vyjadruje predpoklad, že používatelia budú očakávať možnosť pokračovania sledovania videa na iných miestach alebo zariadeniach, než na ktorých začali. Samozrejmosťou bude sledovanie video obsahu bez načítavania, takzvaného bufferingu.

S nutnosťou prioritizácie práve tohto segmentu on-line obsahu súvisí najmä to, že 38 percent ľudí sa k videám dostane vďaka odporučeniam od známych a vplyv sociálnych sietí sa v skorej dobe určite nebude zmenšovať.

Komentáre