Technológie

Tablety zo Severnej Kórey sú bez internetu

"Keď si kupujete tablet, chcete ho aj na sledovanie webstránok a využívanie online služieb. Komunistická Severná Kórea chce tablety tiež, zároveň si však chce udržať bariéru pred vonkajším svetom."

Erik Stríž, 7. augusta 2013 10:00
Tablet Samjiyon Foto: Youtube.com
Tablet bez podpory klasického internetového pripojenia sa volá Samjiyon a po technickej stránke nejde o vôbec zlé zariadenie. Nešťastie je, že aj keď si ho bude môcť niekto z tejto krajiny zo svojho nie celkom dôstojného platu zabezpečiť, nedostane sa prostredníctvom neho do kontaktu s ostatným svetom. Tablet stojí po prepočte 200 amerických dolárov, čo predstavuje dvojnásobok priemernej mzdy v krajine.

Tablet Samjiyon má 7-palcový dotykový displej s rozlíšením 1024×768 pixelov, jednoduchý procesor taktovaný na 1,2 gigahertzov a operačný systém Android Ice Cream Sandwich. Systém nie je otvorený, ako sme na neho zvyknutí my, je natvrdo obmedzený samotným štátnym zriadením. Chýbajú všetky služby Google.

Limitovaný obsah


Majitelia v ňom nájdu predinštalovanú hru Angry Birds, niekoľko ďalších hier, čítačku elektronických kníh a internetový prehliadač, prostredníctvom ktorého sa používatelia pripájajú na sieť zvanú Kwangmyong. Tá v Severnej Kórey alternuje klasický internet, poskytuje však iba domáce spravodajstvo a prístup k webstránkam štátnych inštitúcií. Pri sledovaní videa nižšie zopár takých stránok máte možnosť zhliadnuť, svojou grafikou sa ponášajú na tie americké a európske ešte z konca 90. rokov 20. storočia. V krajine, v ktorej sa bežní ľudia potýkajú s významnými existenčnými problémami a neslobodou skrátka nie je priestor na prirodzený rozvoj grafiky, dizajnu alebo umenia.


Kamera aj televízia


V tablete je prítomný TV tuner pre príjem štyroch kanálov národnej televízie. Chýba aj Wi-Fi, Bluetooth a všetky ostatné nám bežné technológie. Na pripojenie k počítaču slúži miniUSB port, avšak o prenose hudby do tabletu v prípade tejto krajiny zrejme nebude reč. Zaujímavé je, že napriek veľmi tvrdej regulácií a snahe o udržanie obyvateľov mimo technologického pokroku sa v tablete ponechala kamera s rozlíšením 2 megapixely.

Informáciu o tablete Samjiyon svetu priniesol turista menom Michael, ktorý tablet kúpil v hlavnom meste krajiny, v Pchjongjangu. Samjiyon je v poradí tretím tabletom dostupným pre verejnosť, všetky tri sa dajú porovnať s najlacnejšími tabletmi predávanými aj u nás. Žiadne tablety s výkonom a technickou úrovňou iPadu alebo Nexusov to teda nie sú.

Tablet Samjiyon Foto: Youtube.com

Regulovaný internet verzus sloboda


Obmedzovanie slobody obyvateľstva v otázke prístupu k informáciam a ich šíreniu je stále aktuálnou témou, ktorá sa podľa mnohých dotýka aj Európy a Ameriky. V Severnej Kórei sa však zakazuje fakticky všetko a tamojšie obmedzenia sú s tými našimi neporovnateľné. U nás v Európe môžeme anonymne i pod vlastným menom bez dôkazov obviňovať politikov a iných ľudí z trestných činov a vyhrážať sa im smrťou bez akejkoľvek zodpovednosti za svoje konanie. Takisto môžeme slobodne na internet zavesiť návod na výrobu molotovho koktejlu s dôrazom na jeho použitie na rasistických demonštráciach a poskytovať ho desaťtisícom priaznivcom jednoduchého humoru, ako to pred časom spravila jedna česká stránka na Facebooku. Takáto forma slobody je nám k dispozícii, hoci nepopierateľne nie je správna.

Napriek tomu sa stále nájdu ľudia, ktorí tvrdia, že sme na tom veľmi podobne ako ľudia v KĽDR. Je pravdou, že ani ten “náš internet” nie je celkom slobodný, pretože zverejňovanie citlivých štátnych alebo armádnych dokumentov by mohlo spôsobovať smrť tisícov ľudí. Platí to aj u jednotlivcov - keby niekto na internete zverejnil naše súkromné záležitosti, nepáčilo by sa nám to a ocenili by sme, keby existovala moc korigujúca takého možnosti. Regulácia internetu môže byť dobrým sluhom, ale zlým pánom a vystihnúť správnu hranicu medzi tým je netriviálna úloha, ktorej vyriešenie bude otázkou viac než niekoľkých rokov...

Komentáre