Technológie

Nový tablet od Google je tenší ako váš mobil

"Spoločnosť Google predstavila novú generáciu svojho tabletu Nexus 7, v ktorom použila celkom nový operačný systém Android 4.3 Jelly Bean. Tento tablet je síce lacný, ale s výbornou výbavou."

Erik Stríž, 30. júla 2013 6:00
Tablet Google Nexus 7 Foto: Google
Všetky tablety série Nexus boli v niečom výnimočné. Vždy ponúkali veľmi kvalitný obraz, vysoký výkon a predovšetkým vždy najnovšiu verziu systému Android. Je tomu tak aj v prípade novinky, ktorá je vybavená tým najlepším, čo trh ponúka.


Základom je dobrý displej


Nový Google Nexus 7 má displej pracujúci s technológiou IPS a rozlíšením prevyšujúcim štandard Full HD. Celkovo 1920×1200 pixelov sa stará o to, aby bol obraz na 7-palcovej uhlopriečke mimoriadne čistý a detailný. Full HD video si tak pozriete v pomere 1:1 a nemusíte sa obávať ani o správne zobrazenie komplikovaných webstránok. Pri tabletoch sa už celkom vytráca potreba prehliadania webstránok v mobilnom režime, pretože dokážu veľmi spoľahlivo vykresliť dané stránky aj v “plnom režime”.

Tablet Google Nexus 7 Foto: Google

Tenší ako väčšina mobilov


Tablet Nexus 7 od poslednej generácie schudol v hrúbke a jej aktuálny stav je 8,65 milimetrov. To znamená, že tento pomerne veľký a výkonný tablet v súťaži o najtenšie telo porazí väčšinu moderných smartfónov, o starších telefónoch nehovoriach. Tablet má celkové rozmery 200×114×8,65 mm a hmotnosť 299 gramov, a aj keď jeho váha nie je práve najnižšia, nebude brániť v plnohodnotnom používaní ani počas chôdze.

Tablet Google Nexus 7 Foto: Google

Lepší zvuk ako predtým s veľkým ALE


Keď spoločnosť HTC pred časom uviedla svoj smartfón HTC One, potešila priaznivcov hudby tým, že reproduktory umiestnila na stranu s displejom. Zdá sa, že toto riešenie je oveľa praktickejšie než ich umiestňovanie na stranu s fotoaparátom. Napriek dostupnosti tejto inovácie sa Nexus 7 nepoučil a reproduktory má na zadnej strane. Je to škoda predovšetkým pri vedomosti, že reproduktory sú od spoločnosti Fraunhofer. Tá je podľa slov Google, Asusu a samozrejme podľa slov vlastných expertom na audio a multimédiá. Najvýznamnejším pokrokom v porovnaní s ostatnými generáciami Nexusov je, že ten najnovší podporuje prehrávanie zvuku optimalizované pre počúvanie v hluku a holofonické efekty.

Významnou inováciou prešiel displej. Po novom je extrémne detailný. Foto: Google

4-jadrový procesor a progresívna grafika


Výkon nového Nexus 7 je vhodný pre akúkoľvek činnosť. Tablet splní vaše očakávania vtedy, keď ho potrebujete ako mobilnú kanceláriu a aj vtedy, ak ste vášnivý hráč mobilných hier. Za túto flexibilitu tablet vďačí 4-jadrovému procesoru Snapdragon S4 Pro (1,5 GHz), 2-gigabajtovej operačnej pamäti RAM a grafickému čipu Adreno 320. Významný vplyv na zlepšenie grafiky v hrách a aplikáciách má aj natívna podpora technológie OpenGL ES 3.0.

Tablet Google Nexus 7 Foto: Google

Nový systém zohľadňuje aj bezpečnosť detí


Google Android 4.3 Jelly Bean neprináša žiadne revolučné novinky, miesto toho si ponecháva to dobré z predchádzajúcej verzie a jemne inovuje to “pod kapotou”. Pre rodičov môže byť zaujímavá funkcia “Rodičovská kontrola”, pomocou ktorej môžu v tablete zablokovať vybraný obsah alebo funkcie. Deťom by sa tak nemali dostať do rúk veci, na ktoré by si mali ešte nejaký ten rok počkať.

Fanúšikovia niekdajších “profilov” známych zo starších telefónov sa konečne dočkali návratu tejto užitočnej funkcie. Priamo na uzamykacej obrazovke si budú môcť vybrať jeden z nimi nastavených profilov. V nastaveniach daného profilu môžete nastaviť prakticky čokoľvek - od pozadia na obrazovke, cez spôsoby notifikácií až po nastavenia bezdrôtových spojení.

Iba 230 dolárov za najlepší Nexus sveta


Tablet Google Nexus 7, ktorý mimochodom vyrába firma Asus, je na otvorenom internetovom trhu dostupný od pondelka. Oficiálne sa na Slovensko dostane až koncom roka, avšak cez internetové obchody si ho môžete zakúpiť už za 230 amerických dolárov pri 16 GB verzii, za 32 GB verziu s podporou 2G a LTE si zaplatíte okolo 350 dolárov. To sú veľmi priaznivé ceny, ktorým tie slovenské môžu konkurovať iba veľmi ťažko...

Komentáre