Technológie

Tablety pre nenáročných stoja iba 60 eur

"Z Ázie aj na Slovensko prúdia desiatky rôznych tabletov, ktorých technická úroveň patrí do najnižšej triedy, predávajú sa však za mimoriadne nízke ceny. "

Erik Stríž, 26. augusta 2013 10:00
Jednoduché tablety Colorovo CityTab Foto: Colorovo
Colorovo CityTab Lite 7 je predstaviteľom najlacnejších tabletov na trhu. Všetky tablety tejto spoločnosti majú charakter low-endov a predávajú sa za ceny výrazne nižšie, ako je priemer. Pomerne malý tablet s operačným systémom Android Jelly Bean, 7-palcovým dotykovým displejom a pripojením Wi-Fi je vybavený aj základnou webkamerou pre videohovory cez Skype, pamäť je možné rozšíriť s pomocou pamäťovej karty microSD a aj jeho hmotnosť je veľmi prijateľná - iba 300 gramov. Tieto vlastnosti ho predurčujú k tomu, aby sa stal centrom pozornosti, predovšetkým pri svojej predajnej cene iba 60 eur.

Jednoduché tablety Colorovo CityTab Foto: Colorovo

Šetrenie na prvom mieste


Praktická skúsenosť s tabletmi Colorovo CityTab ukazuje, že celkom dobré parametre nie sú vždy zárukou bezproblémovosti. Šetrilo sa na každom centimetri. Kryty sú vyrobené z tvrdého plastu, na zadnej časti s jemnými drážkami pre pohodlnejšie držanie. Všetky konektory sú umiestnené na pravom boku tabletu a je medzi nimi netradične aj samostatný port pre pripojenie nabíjačky. Colorovo CityTab sa jednoducho nedá nabiť cez bežný microUSB konektor. Okrem týchto dvoch portov nájdete na zariadení ďalší pre pripojenie slúchadiel a slot na spomínanú pamäťovú kartu.

Displej ako starý počítač


Displej tabletu pracuje s LCD technológiou s nadstavbou TFT a nemožno od obrazu očakávať priveľa. Rozlíšenie obrazovky je 800×600, čo je zárukou dostatočne dobrého vyobrazenia webstránok, Facebooku, fotiek, videa a aj hier.

Jednoduché tablety Colorovo CityTab Foto: Colorovo

Ideálna čítačka kníh?


Nezabúdame ani na skutočnosť, že takto lacné tablety si ľudia kupujú v prvom rade ako čítačky kníh s pridanou hodnotou a v tomto ohľade je tablet dobrou voľbou. Text je dobre čitateľný. Aj keď sa na bežne stretávame s oveľa kvalitnejšími displejmi, tento plní svoju funkciu v rámci svojich možností dobre. Menšie problémy má tablet s dotykmi, tie ľahšie z nich niekedy nezachytí a exteriérová čitateľnosť je často takmer nulová.

Výkon radšej nehodnoťte


O výkone tabletov rady CityTab nemožno napísať takmer nič pozitívne. Jednoduchý procesor pracujúci na frekvencii 1,0 GHz dokáže spracovať základné úlohy a uspokojí aj chuť zahrať si jednoduchšie hry, avšak prvé spomalenia sú viditeľné už pri prehliadaní webstránok. Stáva sa, že tablet sa na chvíľu zasekne a aj pri dobrom internetovom pripojení naťahuje webstránku takmer minútu. Nižší výkon je daňou za nižšiu cenu. Ak si priplatíte o 20 eur naviac, dostanete v zariadení 2-jadrový procesor, ktorý zvládne o niečo väčšiu záťaž.

Jednoduché tablety Colorovo CityTab Foto: Colorovo
Pre koho sú tablety Colorovo CityTab určené? V prvom rade do rúk menej náročných používateľov, ktorí si chcú po večeroch čítať elektronické knihy alebo prehliadať webstránky aj mimo počítača. Takisto sa hodí do rúk deťom, ktoré si nachádzajú cestu k moderným zariadeniam v skorom veku, avšak nakupovať im drahšie produkty nemá význam. V prospech tabletov hrá predovšetkým jeho cena a v ňou určených medziach pozitívna používateľská skúsenosť. Niekedy sa nám ani veľmi nechcelo veriť, že takýto kus multimediálneho zariadenia môže byť až tak veľmi lacný...

Komentáre