Technológie

Tablet, ktorý vám vylepší imidž

"Sony Xperia Z Tablet bolo zariadenie, na aké sme dlho čakali. V týchto týždňoch sa do predaja dostáva jeho generačne inovovaná verzia Z2. "

Erik Stríž, 1. mája 2014 12:00
Sony Xperia Z2 Tablet Foto: Sony


Odkedy začalo Apple diktovať dizajn elektroniky, svet mobilných telefónov, tabletov a notebookov začal byť akýsi jednotvárny. Ani Sony Xperia Z2 Tablet nevybočuje z toho, čo Apple ukázalo produktom iPhone 4, teda kompaktný jednoduchý vzhľad mierne zaoblenej krabičky s 90-stupňovým zovretím stien. V prípade Z2 tabletu však môžeme hovoriť o nadšení z dizajnu, ktoré sa nedostavuje každý deň. To, čo Sony dokázalo za posledné roky s produktmi série Z, sa zrejme ešte dlho nikomu nepodarí.

Okrem toho, že je Z2 Tablet na prvý pohľad elegantne jednoduchý a neuveriteľne tenký, má jednu výnimočnú vlastnosť. Odolnosť pred poškodením vodou a prachom sa síce udomácňuje vo svete smartfónov, ale medzi tabletmi je výnimočná. Xperia Z2 Tablet posúva odolnosť ešte ďalej a ponúka majiteľom možnosť celkom tablet ponoriť pod vodu a nahrávať pod jej hladinou aj video.

Sony Xperia Z2 Tablet Foto: Sony
Po skúsenosti s tabletom a po letmom všímaní si ľudí vôkol možno tvrdiť, že Xperia Z2 Tablet pozitívne dopĺňa váš imidž. Celkom reálne si ho vieme predstaviť v taške mladého hipstera a takisto aj v rukách riaditeľa podniku, ktorý si na zadnom sedadle limuzíny cestou na pracovné stretnutie potrebuje preštudovať najnovšie reporty od svojich manažérov.

Extrémne tenký a s Full HD displejom Foto: Sony

Špičková technika v šiestich milimetroch


Xperia Z2 Tablet patrí medzi najlepšie tablety na svete. Dokonca je na tom tak dobre, že by nebol problém označiť ho za absolútneho lídra súčasnej ponuky predajcov. Jeho telo je hrubé iba 6,4 milimetrov, napriek tomu sa do neho vošla tá najlepšia technika.

Displej má uhlopriečku 10,1 palcov (25,6 cm), rozlíšenie prevyšujúce štandard Full HD (až 1200×1920 pixelov) a jeho zobrazenie je podporené technológiou Mobile BRAVIA Engine 2. Kvalita zobrazenia je vysoká a určite s ňou budú spokojní aj veľmi nároční zákazníci. Je však pravdou aj to, že na SuperAMOLED displeje v nových Samsungoch sa ani nedá porovnávať. Čierna farba v prípade Sony nie je celkom čierna a takisto exteriérová čitateľnosť by sa dala vylepšiť.

Výkon tabletu je určený 4-jadrovým procesorom s taktom 2.3 GHz, výkonnou grafikou Adreno 330, RAM-kou vo veľkosti 3 gigabajty a operačným systémom Android KitKat. Tento systém je vylepšený o prostredie Timescape od Sony, avšak ponecháva to dobré z Androidu, na čo sú ľudia zvyknutí. Sony pridáva najmä vizuálne vylepšenie a aplikácie Walkman, Xperia Care, Xperia Lounge, Album, Sony Select a Kamera. Všetky tieto aplikácie pracujú veľmi spoľahlivo, sú jednoduché na ovládanie a veľmi efektívne vylepšujú celkový dojem z tabletu.

Na tablete Xperia Z2 Tablet sa nachádzajú dve kamery. Webkamera má pevné ohnisko, tvár je pri videohovore vždy perfektne zaostrená a obraz čistý a jasný aj vtedy, keď okolité svetelné podmienky nie sú celkom priaznivé.


Zadná kamera s rozlíšením 8,1 megapixelov je ukážkou modernej techniky najvyššieho levelu. Nejde ani tak o to, že dokáže rýchlo zaostrovať alebo že nahráva Full HD video so schopnosťou priebežného preostrovania dotykom, ale o samotnú kvalitu snímkov. Fotografie sú krásne čisté, jasné a detailné, takmer vždy ostré. Video je plynulé a nie je problém nahrávať s ním aj športové výkony.

Tablet je dostupný v čiernom a bielom prevedení Foto: Sony

Generačne sa takmer nezmenil


Všetky vyššie spomenuté pozitívne vlastnosti hovoria o tom, že musí ísť o výborný tablet, ktorý generačne prekonal množstvo inovácií. Pravda je, že až tak veľa tých generačných zmien nebolo. V skutočnosti, keď si porovnáte model Z Tablet so Z2 Tablet, nebudete schopní nájsť jednu výraznejšiu inováciu. Jedine snáď zlepšenie odolnosti pred prachom, nový komunikačný štandard MHL 3 a o niečo výkonnejší čipset. Sú to dôvody na výmenu? Asi nie. Avšak určite sú to všetko dôvody na kúpu.

Komentáre