Technológie

Xperia Z1: Vodotesný, tenký a extrémne výkonný mobil

"Každý veľký výrobca inteligentných mobilných telefónov sa snaží prekonať konkurenciu, preto každý mesiac môžeme písať o novom najlepšom smartfóne sveta. Tým najnovším je Sony Xperia Z1. "

Erik Stríž, 10. septembra 2013 6:00
Vodotesná Sony Xperia Z1 s Androidom Foto: Sony
Sony Xperia Z1 je najlepším telefónom, aký kedy Sony vyrobilo a navyše je vrcholom vývoja hneď niekoľkých rôznych produktov. Playstation Portable, prehrávať Walkman aj fotoaparáty Cybershot sú vo svojej najvyspelejšej forme použité v tomto jedinom zariadení, ktorého hrúbka je iba 8,5 milimetra.

Obrúč telefónu, ktorá zabraňuje vniknutiu vody, je vyrobená z jedného kusu hliníka. Foto: Sony

Funguje aj pod vodou


Xperia Z1 je napriek jednotke vo svojom názve druhou generáciou modelu Xperia Z. Ten priniesol do sveta inteligentných mobilných telefón zvýšenú odolnosť pred poškodením vodou a prachom, v praxi môžete telefón ponechať na stole v záhrade aj počas dažďa. Druhá generácia túto schopnosť ešte rozširuje, po novom môžete s týmto telefónom pokojne nahrávať videá aj pod vodnou hladinou.

Displej bez jedinej chybičky


Čítať technické parametre nového smartfónu sú poéziou pre každého priaznivca moderných technológií, bežného používateľa zasa milo prekvapí výborný displej a neuveriteľná rýchlosť telefónu. Displej má uhlopriečku päť palcov, čo je maximum, ktorý vie každodenne využívaný smartfón ponúknuť. Na tejto uhlopriečke pracuje s rozlíšením Full HD, čo je rozlíšenie tých najlepších notebookov a televízorov sveta. Na tak malom displeji sa toto rozlíšenie prejavuje ako extrémne detailný obraz bez akýchkoľvek kostrbatých liniek alebo iných nedokonalostí.

Vodotesná Sony Xperia Z1 s Androidom Foto: Sony
Displej pracuje s technológiou TFT LCD rozšírenou o Triluminos a Sony Mobile BRAVIA Engine 2. Tieto dva doplnky umožňujú, aby sa na displeji zobrazovalo farebné spektrum pozostávajúce až zo 16 miliónov odtieňov a aby bol obraz zreteľne čitateľný aj v exteriéri počas veľmi slnečného dňa. Displej je navyše chránený chemicky tvrdeným sklom, ktoré ho ochráni pred ľahším poškodením dôsledkom pádov alebo poškriabania kľúčmi.

Zrejme najlepší fotomobil na svete


Ďalšou špecialitou, ktorú si Sony pripravilo pre svojich budúcich zákazníkov, je fotoaparát s Full HD videokamerou. Výrobca tvrdí, že fotoaparát v mobile Xperia Z1 dokáže konkurovať bežným kompaktným fotoaparátom, ktorých cena sa pohybuje na úrovni okolo dvesto eur.

20,7 megapixelov na jedinej fotografii alebo Full HD formát na každom videu. Foto: Sony
Na toto tvrdenie má opodstatnenie, obrazový snímač má uhlopriečku 1/2.3 palca, čo sa prejavuje v prvom rade na vysokej citlivosti na svetlo. S rozlíšením až 20,7 megapixelov by mali zo Sony Xperia Z1 vychádzať svetelne čisté a detailné fotografie, ktoré si budete môcť pokojne vytlačiť na kvalitný fotopapier a zaradiť do albumu alebo fotoknihy.

Zdieľanie fotografií a videá je dostupné na jeden dotyk. Na displeji sa navyše hneď ukáže, či na váš príspevok reagujú priatelia na sociálnych sieťach. Foto: Sony
Zaznamenané video má formát mp4 a jeho maximálne rozlíšenie je Full HD, teda 1920×1080 pixelov. Dokáže zachytiť až 30 snímkov za jednu sekundu, čo je dobrá správa pre športovo založených používateľov. Ak patria medzi tých, ktorí si radi zvečnia svoje športové výkony, potom budú mať zo Sony Xperia Z1 radosť. Zaznamenané fotografie a videá je samozrejme možné v okamihu zdieľať s priateľmi cez e-mail alebo Facebook, čo je jedna z výhod operačného systému Android Jelly Bean.

Herná konzola vždy vo vrecku


Systém Android Jelly Bean má zásluhu aj na tom, že prehrávanie hudby, sledovanie filmov, prehliadania internetových stránok a hranie hier nadobúda celkom nový rozmer. Priamo počas hrania hry môžete počúvať album svojho obľúbeného hudobného interpreta alebo si priamo cez mobil zakúpiť jeho ďalšie skladby. Ako herná konzola poslúži Xperia Z1 viac než dobre. S veľkým dotykovým displejom, 4-jadrovým procesorom s taktom až 2 GHz a vyspelým grafickým procesorom tento tenký telefón dokáže plynulo prehrávať také hry, o akých sa nám ešte pred piatimi rokmi ani nesnívalo.

Okrem niekoľkých tlačidiel na pravom boku sa telefón ovláda výlučne cez dotykový displej. Foto: Sony
Najlepší smartfón, aký kedy Sony vyrobilo. Tak výrobca označoval prvú generáciu s názvom Xperia Z, jej druhá generácia s označením Z1 však pomyslenú latku posunula ešte o značný kus vyššie. Snáď jediná vec, ktorá sa nikomu nebude na tomto telefóne páčiť, je jeho cena. Tá sa v čase uvedenia do predaja vyšplhá až k hranici 700 eur.

Komentáre