Technológie

Najlepšia alternatíva pre starší iPhone

"Inteligentný telefón Sony Xperia Z1 Compact je skvelou ukážkou toho, že aj zmenšené verzie high-end zariadení môžu byť neopísateľne skvelé. "

Erik Stríž, 4. marca 2014 10:00
Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony


Smartfón Sony Xperia Z1 Compact je veľkým a veľmi milým prekvapením. Oficiálne tlačové správy od výrobcov zvyčajne vychvália nový produkt do nebies, avšak v prípade tohto konkrétneho modelu reprezentujú skutočnosť. Stačil nám iba jeden týždeň na to, aby sme sa do tohto kompaktného inteligentného telefónu zaľúbili a prijali ho za svoj.

Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony

Sklo a kov


Model Xperia Z1 Compact hneď na prvý pohľad a takisto aj na prvý dotyk nápadne pripomína Apple iPhone 4 a 4s. Tomuto pocitu dopomáha predovšetkým presklenie prednej i zadnej strany telefónu, pevné telo a vysoká kvalita materiálov použitých pri tvorbe krytov. Je pravda, že sa tieto sklenené kryty rýchlo zašpinia, ale vyzerajú skvele. Navyše, kombinácia plastu, kovu a skla dodáva telefónu jednu užitočnú vlastnosť - je celkom vodotesný a odolný pred vniknutím prachu. Práve tieto vlastnosti viditeľné na prvý pohľad majú zásluhu na tom, že si telefón nájde svoje miesto aj vo vreckách bonitných zákazníkov a ľudí dbajúcich na imidž. Dalo by sa tvrdiť, že konečne prišiel produkt, ktorý sa po kvalitatívnej stránke vyrovná slávnemu a vo svojej dobe revolučnému iPhone 4.

Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony

Kompaktné rozmery a skvelý displej


Nová Xperia Z1 Compact si zakladá na tom, že je menšia a teda aj praktickejšia, než moderné 5 a viac palcové high-end produkty. Tento status si drží vďaka displeju s uhlopriečkou 4,3 palca a pomerne úzkemu rámu okolo neho.

Displej má spomenutých 4,3 palca do uhlopriečky a pracuje s vysokým rozlíšením 1280×720 pixelov. Obraz na displeji je mimoriadne jemný, perfektne zobrazuje aj zložitý členitý obsah a po stránke kvality farieb ponúka veľmi uspokojivé výsledky. LCD displej disponuje technológiami Triluminos a X-Reality Engine, vďaka ktorým sú farby sýte, jasné a verné realite. Viac ako sýtosť farieb však oceňujeme skvelú exteriérovú čitateľnosť a rozsiahle pozorovacie uhly, pričom ani pri extrémnom naklonení displej nemení farby.

Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony

Kompaktný fotomobil s Full HD kamerou


Telefón Xperia Z1 Compact považujeme za znovuzrodenie kategórie fotomobilov. Nejde ani tak o prestížnosť technických parametrov, ale o reálne výsledky fotenia a zaznamenávania videa. Fotoaparát na zadnej strane je síce nenápadný, je však vybavený LED bleskom a 20,7-megapixelovým snímačom. Takéto fotografie majú veľkosť až niekoľko megabajtov a kvalitou sa radia medzi tie najlepšie v doterajšej histórii fotomobilov ako takých. Zaznamenávané video má maximálne rozlíšenie Full HD (1920×1080 pixelov), využíva stabilizáciu obrazu a množstvo doplnkových funkcií, ktoré zlepšujú samotný výsledok fotenia.

Druhá kamera na zariadení plní najmä komunikačnú funkciu. Webkamera má rozlíšenie 2 megapixely a dokáže nahrávať a prenášať video v rozlíšení Full HD. Vzhľadom na skutočnosť, že s ňou budete snímať najmä svoju tvár, táto predná kamera nepozná funkciu automatického zaostrovania.

Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony

Veľa pamäte a dobrý procesor


Smartfón Xperia Z1 Compact za svoju inteligenciu vďačí operačnému systému Android Jelly Bean s upraveným prostredím Sony Timescape. Dovoľujeme si tvrdiť, že Timescape je jednou z najlepších softvérových nadstavieb, aké môžete vo svete Androidu nájsť. Nesnaží sa totiž o to, aby celkom zmenila vzhľad systému, skôr ho vylepšuje po grafickej stránke a ponúka niekoľko nových menších funkcií - najmä spôsob zobrazenia menu a efekty animácií. Súčasťou výbavy prostredia Timescape je aj prehrávač Walkman, herné centrum Playstation Mobile a špeciálne aplikácie pre fotogalériu a filmy.

Systém Android v telefóne pracuje spoľahlivo a bezchybne aj vďaka vysokému výkonu a veľkej pamäti. Tá operačná s názvom RAM má veľkosť 2 gigabajty, čo je číslo patriace do vyššej triedy smartfónov a tabletov. Procesor disponuje štyrmi jadrami taktovanými na frekvenciu 2,2 GHz, grafický procesor je známy a oceňovaný Adreno 330. Ukladací priestor určený na samotný systém Android a na ukladanie súborov všetkého druhu má kapacitu 16 gigabajtov, pričom ho je možné rozšíriť pamäťovou kartou microSD až o ďalších 64 gigabajtov.

Sony Xperia Z1 Compact Foto: Sony

Drahšia, ale stále dobrá voľba


Telefón Sony Xperia Z1 Compact sa predáva už aj na Slovensku, a to za cenu 450 eur. Musíme sa priznať, že nás táto cenotvorba od Sony trocha mrzí, je však pravdou aj to, že si tento smartfón toto vyššie nacenenie zaslúži. Ak sa vám zdajú byť 5-palcové telefóny veľké, ale na štyroch palcoch si ešte neviete plnohodnotne prezrieť webstránky, potom je 4,3 palcov ideál. A keď k tomu pripočítate krásne vodeodolné telo s logom kvalitnej firmy, potom sa z Xperia Z1 Compact stáva drahšou, ale dobrou voľbou.

Komentáre