Technológie

Sociálne siete III: Tumblr, Reddit, MySpace a DeviantArt

"V tretej časti nášho seriálu o sociálnych sieťach vám predstavíme Tumblr, Reddit, MySpace a DeviantArt. "

Erik Stríž, 14. novembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


V dvoch predchádzajúcich častiach seriálu sme si stručne predstavili známe sociálne siete ako Facebook a Twitter, neobišli sme však ani ich potencionálnych nástupcov Pheed, Google+ a úzko vyprofilované platformy Instagram, Pinterest, Foursquare či LinkedIn. Dnes chceme vašu pozornosť upriamiť na poslednú štvoricu sociálnych sietí, o ktorých ste možno ani nepočuli.

MySpace


Ešte nedávno bol MySpace najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete, na ktorej mali svoje stránky všetky hudobné kapely, interpreti, herci a iné známe osobnosti. Po príchode Facebooku a Twitteru sa však dosah a popularita MySpace radikálne zmenšili.

MySpace.com Foto: MySpace.com
Pred krátkym časom prešiel MySpace výrazným redizajnom za účelom jeho popularizácie, dočkal sa pozitívnej reakcie verejnosti, ale svoju pozíciu ani zďaleka nevrátil na pôvodnú úroveň. Aktuálna verzia MySpace je dnes na špičkovej technickej úrovni a zaujímavosťou je, že priamo na stránke sa objavujú články o hudobných interpretoch z vlastnej redakcie. Zdá sa však, že samotná prítomnosť osobností a kvalitný vizuál nie sú základom úspechu.

Tumblr


Sieť Tumblr nie je v pravom zmysle sociálna, ako to vnímame pri ostatných webstránkach. Tumblr je v prvom rade o vytváraní tematických, fotografických a textových blogov, pričom samotné blogy alebo niektoré príspevky z nich je možné zdieľať (takzvane repostovať) a odoberať.

Jeden z fotografických blogov na sieti Tumblr.com Foto: Tumblr.com
Dnes sa na sieti Tumblr nachádza neuveriteľných 146,3 miliónov blogov a 66,7 miliardy príspevkov. Rovnako ako je tomu na Facebooku, aj na sieti Tumblr sa našiel priestor pre freelancerov a malých podnikateľov. Tí vytvárajú nové dizajny blogov, prípadne na tie svoje umiestňujú reklamu a veľmi slušne si tak privyrábajú. Tie najlepšie majú mesačnú sledovanosť na úrovni miliónov návštevníkov, čo je veľmi vďačný priestor pre monetizáciu. Na sieti Tumblr sa nachádzajú okrem anonymných blogov aj také, za ktoré sa oficiálne stavajú veľké firmy alebo dokonca štátne inštitúcie. Preto môžete na Tumblr nájsť aj oficiálny blog Angry Birds a aj blog Bieleho domu.

Reddit


Reddit je najzvláštnejšia sociálna sieť spomedzi všetkých, ktoré sme si v tomto seriáli predstavili. Dizajn je akoby nedopracovaný, pre nového návštevníka je neprehľadný a prísť na to, o čo vlastne na ňom ide, je úlohou na niekoľko minút. V Reddite ide o hlasovanie za najlepší obsah na webe vrátane samotných webstránok, fotografií, videí a textov. Čím viac hlasov má daný obsah, tým vyššie sa na neho zobrazuje odkaz a tým viac ľudí si naň klikne.

Reddit.com Foto: Reddit.com
Webstránky si takto môžu zbierať návštevnosť vďaka kvalitnému obsahu, avšak komunita Reddit používateľov je pomerne uzavretá a riadi sa svojimi vlastnými pravidlami. Nie každý do nej dokáže vstúpiť a plne ju pochopiť. Preto sa môže stať, že keď sa do komunity prihlásite a budete iba propagovať svoj web, skončí aj napriek kvalitnému obsahu na spodných priečkach. Zaujímavosťou je, že prostredníctvom siete Reddit komunikuje napríklad aj známy Bear Grylls z kanálu Discovery, keď chce upozorniť na novú časť svojho seriálu “Escape from the Hell”. Za tým účelom zverejňuje príspevky s odkazmi na jeho program a fotografiou, na ktorej stojí pred webkamerou s aktuálnym časom napísaným na kuse papiera.

DeviantArt


Stránka deviantart.com patrí medzi najväčšie komunity grafikov na svete. Registrácia na stránke je bezplatná a rovnako bezplatne môžete aj propagovať svoje práce. Okrem grafiky a dizajnu môžete na stránke zverejňovať aj svoje literárne pokusy. Charakter sociálnej siete spĺňa DeviantArt preto, lebo si na nej môžete zakladať profily, zveľaďovať ich a propagovať prostredníctvom nich svoje práce, zároveň odoberať profily iných ľudí a komunikovať o ich tvorbe.

DeviantArt.com Foto: DeviantArt.com
DeviantArt je skutočne širokospektrálna sieť. Poskytuje priestor pre propagovanie vlastnej tvorby od literatúry a klasickej fotografie, cez grafické umenie až po animácie. Jednotlivé diela si môžete sťahovať buď zadarmo, ak to autor dovoľuje, prípadne si ich zakúpiť a využívať napríklad v rámci svojho biznisu. Týmto spôsobom zároveň podporíte umelcov v ich činnosti.

Komentáre