Technológie

Poznáte všetky sociálne siete?

"Viete na čo slúžia všetky internetové sociálne siete a aké majú funkcie? V tomto článku predstavíme Facebook, LinkedIn, Instagram a Google+."

Erik Stríž, 31. októbra 2013 10:00
Sociálnych sietí je už toľko, že môže byť problémom sa v nich zorientovať. Foto: TASR/AP Photo


Najpopulárnejšia internetová sociálna sieť sveta ladená do modrej a bielej farby, Facebook, má potenciál ohroziť všetky ostatné sociálne siete. Do jej prostredia sa nabaľuje také enormné množstvo funkcií, že pre bežného človeka začínajú siete ako Instagram či Twitter strácať význam.

Napriek tomu sa ale naďalej využívajú a nedá sa povedať, že je v tejto chvíli pre nich Facebook tak veľkou hrozbou. Je tomu tak najmä preto, že každá sociálna sieť sa orientuje na odlišný typ obsahu a služieb. Práve táto odlišnosť je základom pre udržateľnosť ich popularity aj v budúcnosti.

Facebook


Facebook je v prvom rade o súkromí, priateľoch, známych a o rodine. Jeho orientácia na súkromný obsah určený len pre špecifický okruh ľudí je známa prakticky od jeho vzniku a zachováva sa až dodnes. S pomocou tejto sociálnej siete môžete mať veľmi presný prehľad o tom, ako sa vyvíjal váš život, ako ste s ľuďmi komunikovali a s kým ste trávili čas v "reálnom svete".

Facebook Foto: Facebook
Na Facebook si môžete vešať prakticky čokoľvek, čo súvisí s vaším životom. Neobmedzené množstvo fotografií a videí, udalosti na svoju časovú os Timeline, informácie o vašom vzdelaní, práci alebo úspechoch. Funkcie Facebooku sú nepreberné a je komplikované vedieť s nimi držať krok, avšak ich zameranie má stále skôr súkromný charakter. Veľmi populárne sú verejné skupiny hercov, hudobných interpretov, politikov a iných osobností. Tie zvyknú na sieti zverejňovať takisto aj informácie zo svojho súkromného života.

Google Plus


Google+ je podobný ako Facebook, avšak nefunguje na rovnakom princípe. Namiesto známeho pridávania priateľov si na Google+ ľudí pridávate do okruhov, ktoré definujú určitú skupinu ľudí. V jednom okruhu máte iba rodinu, v druhom kolegov, v treťom kamarátov, v ďalšom len povrchných známych a podobne. Cieľom Google+ je byť v kontakte prakticky s každým, bez ohľadu na to, ako dobre sa s ním poznáte. Zdieľanie vášho obsahu si potom nastavujete podľa toho, komu ho chcete ukázať - cielene si vyberáte buď iba jeden okruh alebo niekoľko z nich.

Google Plus Foto: Google Plus
Google+ svoju veľkosť postavil na veľmi rozsiahlej základni používateľov služieb Google. Ak máte Gmail alebo YouTube konto, automaticky máte aj Google+ profil a všetko sa v ňom centralizuje. Ak používate smartfón s operačným systémom Android a využívate funkciu Okamžité zálohovanie, všetky vami zaznamenané fotografie sa automaticky zálohujú práve na vašom konte Google+. Sú k dispozícii iba vám, teda sú súkromné, až do chvíle, kým sa niektoré z nich nerozhodnete zdieľať s vašimi kruhmi. Do profilu Google+ si môžete rovnako ako na Facebooku pridávať fotografie, videá, udalosti, spravovať fanúšikovské skupiny osobností a podobne. Napriek tomu sa Google+ neteší až tak veľkej obľube ako jeho modro-biely konkurent. Problémom je zdanlivá roztrieštenosť a neprehľadnosť tejto sociálnej siete a v neposlednom rade nedostatok aktívnych používateľov.

Instagram


Instagram bol kedysi len o pekných štvorcových fotografiách, dnes je už trochu aj o videu. Je to verejný fotografický blog, ktorý spravujete zo svojho mobilného telefónu. Kedysi bol doménou zariadení iPhone, po odkúpení Facebookom sa stal súčasťou telefónov so systémom Android a minulý týždeň sa dočkal aj aplikácie pre systém Windows Phone.

Instagram Foto: Instagram
Cez aplikáciu Instagram vo svojom mobilnom telefóne alebo tablete vyhotovíte fotografiu alebo krátke video, následne ho upravíte do jedného z ponúkaných vizuálnych filtrov a následne uploadnete na svoj profil. Veľmi jednoduchá obsluha a neuveriteľne rozsiahla paleta možných úprav fotografií si získala priazeň desiatok miliónov ľudí po celom svete vrátane hudobných interpretov, hercov a iných osobností súčasnej popkultúry.

LinkedIn


LinkedIn je internetová sociálna sieť so zameraním na prácu. Nedá sa ju celkom využívať k práci ako takej, určená je skôr ku kontaktu so vzdialenými kolegami na vyššej úrovni. Jeho prostredie je pomerne jednoduché a prehľadné.

Linkedin Foto: Linkedin
Keďže je sieť LinkedIn určená v prvom rade na zdieľanie pracovných informácií, umožňuje pomerne jednoduchú správu profilu. Základom je zadávanie presných informácií o vašom kariérnom postupe a aktuálnej pracovnej pozícii. Na rozdiel od sociálnych sietí uvedených vyššie neumožňuje LinkedIn zdieľanie súkromného obsahu a navyše je jeho časť spoplatnená. Ak by ste ho chceli využívať proaktívne, napríklad na hľadanie potencionálnych zamestnancov, budete si musieť zaplatiť za prémiové konto.

V ďalšej časti sa budeme venovať sociálnym sieťam Foursquare, Twitter, Pinterest a Pheed.

Komentáre