Technológie

Revolúcia slúchadiel nastala práve teraz

"Bragi Dash sú svetovo prvé inteligentné slúchadlá. Sú vodotesné, bezdrôtové, so vstavanou pamäťou, obsahujú biometrické senzory a majú veľkosť iba niekoľko milimetrov. "

Erik Stríž, 17. februára 2014 10:00
Inteligentné slúchadlá Bragi Dash Foto: Bragi


Nemecká spoločnosť Bragi pripravila projekt Dash, na ktorého realizáciu hľadá financie prostredníctvom servera Kickstarter. Záujem o tento projekt je enormný - tvorcovia si pôvodne od investorov vyžiadali 260-tisíc amerických dolárov, avšak ku koncu minulého týždňa bolo na ich konte už viac ako jeden milión dolárov. Celková utŕžená suma je teda 4,3-násobok pôvodne stanoveného cieľa.

Získať také enormné množstvo finančných prostriedkov na slúchadlá nie je celkom bežná záležitosť. V tomto prípade však každý priaznivec modernej techniky a prezieravý investor vidí veľký potenciál. Slúchadlá Dash sú totiž technologickou revolúciou, ktorú sledujeme akoby v priamom prenose.

Inteligentné slúchadlá Bragi Dash Foto: Bragi

Celkom nezávislé, ale sychronizované


Slúchadlá Dash sú v prvom rade dve samostatné funkčné jednotky, ktoré spolu komunikujú bezdrôtovo cez rozhranie Bluetooth. Už len táto skutočnosť je veľmi zaujímavá, pretože veľkosť každého zo slúchadiel má priemer iba niekoľko milimetrov. Sú určené na to, aby sa rovno celé vložili do ucha. To znamená, že obsahujú aj vstavanú batériu a nevyhnutne aj niekoľko základných ovládacích tlačidiel. Tie majú charakter takzvaných soft-touch senzorov, ktorých sa stačí iba jemne dotknúť.

Okrem tejto slobody bez káblov ponúkajú slúchadlá Dash aj množstvo iných vymožeností. Jednou z tých najpodstatnejších je vstavaná vnútorná pamäť vo veľkosti štyri gigabajty, ktorá obsiahne približne tisíc hudobných skladieb alebo niekoľko stoviek načítaných audiokníh.

Inteligentné slúchadlá Bragi Dash Foto: Bragi

Ideálne slúchadlá pre športovcov


Nemenej zaujímavá je aj zbierka senzorov, ktoré tieto malé nenápadné slúchadlá obsahujú. Vo všeobecnosti by sa tieto senzory dali nazvať biometrickými, pretože aktívne sledujú stav organizmu a jeho aktivitu. Význam majú predovšetkým pre športovcov, tí si môžu veľmi jednoducho sledovať svoju tepovú frekvenciu, úroveň prekysličenia organizmu a úroveň vyčerpávania/vydychovania.

K tomu všetkému sú tieto miniatúrne slúchadlá vodotesné a aktívne potláčajú zvukové útlmy spôsobené pri počúvaní hudby počas behu. Orientácia na športovo založených ľudí je teda zrejmá. Ako to býva pri moderných zariadeniach zvykom, aj slúchadlá Dash sa dajú prepojiť s mobilným telefónom alebo tabletom a buď z neho streamovať hudbu alebo doň posielať údaje o zaznamenaných športových výkonoch.

Inteligentné slúchadlá Bragi Dash Foto: Bragi

Cena bude priateľská k peňaženke


Slúchadlá Bragi Dash by mali byť podľa projektového plánu v predaji od októbra tohto roka za cenu 179 amerických dolárov. V predaji budú tiež rôzne úrovne výbavy a príslušenstva, čím výrobca zabezpečí väčšiu cenovú variabilitu.

Komentáre