Technológie

Slováci používajú internet mimoriadne aktívne

"Výsledky najnovšieho prieskumu o slovenských používateľoch internetu od Google vás môžu prekvapiť. "

Erik Stríž, 5. mája 2014 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Google je silný internetový nástroj, ktorý mnohí z nás využívajú denne. Preto môže sám vyhodnocovať aktivitu používateľov a verejnosti potom prezrádzať, aké máme my, Slováci, návyky pri práci s internetom.

Polovica pripojených si nevie predstaviť život bez internetu


Základnou a prekvapivou skutočnosťou prieskumu je zistenie, že spomedzi všetkých ľudí používajúcich internet sa až 61 percent z nich pripája na internet pravidelne každý deň. Zaujímavejší je fakt, že až polovica respondentov prieskumu uviedlo, že bez internetu si nevie predstaviť život v modernej spoločnosti.

Typický slovenský používateľ internetu sa najčastejšie pripája z domu (98 percent) a osobného počítača alebo notebooku (97 percent). Viac ako polovica ľudí pristupuje na internet z mobilného telefónu alebo tabletu (58 percent), čo je však považované za stále nízke číslo. V praxi to však znamená, že sa internet dostáva do nášho každodenného života veľmi efektívne. "Takmer polovica opýtaných Slovákov dokonca uviedla, že sú na internet pripojení neustále, aby im nič podstatné neuniklo," uvádza Google vo svojej správe.

Vyhľadávali ste už seba? Slováci to robia


Prieskum sa nezaobišiel ani bez otázok o "gúglení" vlastného mena a mien našich známych či celebrít. Údajne iba 14 percent ľudí zatiaľ nikoho nevyhľadávalo, avšak túto informáciu je potrebné prijímať s rezervou. Vyhľadávanie konkrétnych osôb je dnes podporené najmä silným záberom sociálnych sietí, ktoré umožňujú zobrazenie všetkých relevantných informácií o danej osobe len na zopár klikov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Okrem vyhľadávania ľudí sa Slováci na internete v hojnej miere venujú aj komunikácii s rodinou a priateľmi (79 percent z nich), vyhľadávaniu informácií ako takých (87 percent), pozitívne čísla dokonca zaznamenáva aj používanie internet bankingu (73 percent) a sledovanie videí na YouTube (62 percent).

Ranná kávička a internet


Na Slovensku ide pripojenie na internet ruka v ruke s mužskou časťou populácie a rannou kávičkou. Podľa prieskumu sú v internetovom prostredí aktívnejší muži a až 85 percent všetkých používateľov sa k internetu pripája už ráno pred odchodom do práce či školy. Zaujímavosťou je zistenie, že štvrtina ľudí sa pripája na internet cez mobil alebo počítač hneď po tom, ako sa prebudí.

Nevybočujeme zo stredoeurópskeho priemeru


Keby ste mali záujem o porovnávanie sa s našimi susedmi, tak vedzte, že od Čechov nemáme tak ďaleko. Dokonca sa naše čísla v mnohom schádzajú, dokonca aj v miere používania mobilného internetu. Do určitej miery sme však pred Poliakmi, ktorí stále používajú internet menej často alebo menej intenzívne. Prekvapením môže byť fakt, že až 34 percent slovenských používateľov má viac ako 50 rokov, čo o 9 percent viac ako v Českej republike.

Komentáre