Technológie

Najpôsobivejší 3D televízor

"3D televízor, na ktorý nepotrebujete okuliare a ktorý ponúka neuveriteľné rozlíšenie. To je základný opis najnovšieho televízora 8K 3D od firmy Sharp."

Erik Stríž, 27. januára 2014 10:00
Ilustračná fotografia. Na snímke je AQUOS Quattron+ Foto: Sharp


Svet moderných technológií je zmietaný v búrlivých revolúciách. Všetci výrobcovia elektroniky sa predbiehajú v tom, kto prinesie na trh väčší displej, vyššie rozlíšenie, silnejší zvuk či viac interakcie s používateľom. Aj napriek tomu, že ich je tak veľa, spoločnosť Sharp medzi nimi získala náskok vďaka najnovšie predstavenému televízoru. Ten natívne ovláda 3D zobrazenie, disponuje uhlopriečkou 85 palcov a neuveriteľným rozlíšením 8K.

Tretí rozmer bez okuliarov


Zdá sa, že nadšenie z 3D displejov spred dvoch rokov akoby opadlo. Ľudia si uvedomili, že pre dosiahnutie efektu hĺbky potrebujú okuliare, ktoré nie sú vždy celkom pohodlné. Navyše, sledovanie trojrozmerného obsahu je atraktívne iba po krátku dobu a po čase prestane baviť.

Preto je technológia od Sharpu šancou na znovuoživenie 3D televízorov v domácnostiach. Aby ste videli trojrozmerný obraz vystupujúci z obrazovky, nepotrebujete žiadne okuliare alebo špeciálne filtre. Stačí si sadnúť pred televíziu a užívať si.

Televízor rady AQUOS Quattron+ Foto: Sharp

Obraz ako v kine


Mať doma veľký televízor je do určitej miery aj prejavom spoločenského statusu, avšak ani v tomto smere nie je vkusné posúvať sa do extrémov. Veľké obývačky si ale vyžadujú väčšie rozmery obrazoviek a snáď práve do nich zapadne tento televízor od Sharpu. Jeho obrazovka má rovných 85 palcov, teda až 215 centimetrov. Pre zanieteného fanúšika konzolových hier je to splnený sen - skutočne iba sen, pretože Sharp nehovorí nič o tom, že by sa táto televízia dostala do reálneho predaja. Je skôr verejným pripomenutím toho, kto je technologický líder.

4-násobok najvyššieho rozlíšenia


Formáty HD a Full HD sú už dnes považované za štandard, pričom za špičku sa dnes označuje 4K nazývané aj Ultra HD. 4K je označenie obrazu s vertikálnym rozlíšením okolo hodnoty 4-tisíc zobrazovacích bodov. Televízie disponujúce 4K zobrazením majú rozlíšenie obrazovky zvyčajne 3840×2160 pixelov, prípadne až 5120×2160 pixelov pri širokouhlých formátoch.

Sharp zachádza ešte oveľa ďalej. Disponuje rozlíšením 8K 7680×4320 pixelov, čo je v porovnaní s formátom 4K 4-násobok a v porovnaní s HD až 16-násobok. Dokonca aj na uhlopriečke vyše dvoch metrov sa toto rozlíšenie prejavuje ako mimoriadne jemný a detailný obraz. Dôvod využitia tohto extrémneho obrazu je zrejmý - pri sledovaní 3D obsahu sa akýkoľvek obraz delí na dve časti - jedna zobrazuje obraz pre ľavé, druhá pre pravé oko. Preto je napríklad Full HD obrazovka najnižším možným štandardom pre 3D, slabšie rozlíšenie by sa už prejavovalo negatívne.

Televízor rady AQUOS Quattron+ Foto: Sharp

Nechýba mu inteligencia


Televízor 8K 3D od Sharpu je po vzore svojich predchodcov predstaviteľom inteligentných televízorov. Dá sa ovládať aj prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu, dá sa pripojiť na internet a inštalovať doň rôzne aplikácie od hier až po internetové prehliadače.

Sharp napovedá, že 3D televízie nemusia byť iba krátkodobým úletom výrobcov. Budúcnosť tejto technológie však spočíva najmä v jej cenovej dostupnosti a v tomto ohľade Sharp žiadne zmeny neprináša. Ak by sa aj televízor dostal do predaja, zaručene by jeho konečná cena neklesla pod 30-tisíc eur. Dobrou správou je, že niektoré jeho technológie sa objavia aj v predaji v televízoroch rady AQUOS Quattron+.

Komentáre