Technológie

Digitálne hodinky pre športovcov

"Samsung Gear Fit je zaujímavé príslušenstvo k mobilnému telefónu, ktoré stojí na čele reprezentantov novodobých športových pomocníkov. "

Erik Stríž, 17. apríla 2014 14:00
Samsung Gear Fit Foto: Samsung


Od minulého roka čoraz častejšie počujeme a čítame o inteligentných hodinkách a iných digitálnych náramkoch. Skutočnosť, že tento produktový segment je pre výrobcov elektroniky atraktívny, je nespochybniteľná. Dodnes sme sa dočkali najmä produktov, ktoré sú akousi avantgardou skutočne inteligentných hodiniek, avšak aj tie stoja za pozornosť.

Práve v tomto type zariadení nachádzajú uplatnenie všetky tie technológie, ktoré sa v mobilných telefónoch udomácňovali nie celkom rýchlo. V prípade digitálnych hodiniek určených aj na šport je nástup týchto technológií okamžitý. Ide predovšetkým o sledovanie aktuálnej polohy zariadenia prostredníctvom GPS, krokomer, senzor pohybu a zrýchlenia, senzor biologických funkcií človeka alebo aj zakrivený displej. Toto všetko, ale najmä oveľa viac, obsahuje Samsung Galaxy Gear Fit, ktorý sme mali možnosť vyskúšať spolu so smartfónom Samsung Galaxy S5.

Samsung Gear Fit Foto: Samsung

Samsung chce mať zdravých zákazníkov


Smartfón Galaxy S4 v sebe obsahoval množstvo funkcií pre zdravú životosprávu a jeho nástupca Galaxy S5 tento záujem posúva ešte ďalej. Príslušenstvo Gear Fit preto nie je tak veľkým prekvapením.

Gear Fit sú ľahké, mechanicky kvalitné a mimoriadne funkčné hodinky. Ich základom je zakrivený displej, využívajú technológiu OLED a rozlíšenie dostatočné aj na to, aby sa na ňom dali zobraziť fotografie. Keby sme chceli podrobne rozpísať všetky možnosti, ktoré Gear Fit ponúka, potrebovali by sme jeden mimoriadne dlhý odborný článok, preto vyberáme tie funkcie, ktoré majú potenciál osloviť aktívneho športovca.

Samsung Gear Fit Foto: Samsung

Ku Gear Fit je nevyhnutný aj telefón


Hodinky Gear Fit je potrebné hneď po zapnutí spárovať s mobilným telefónom, v ktorom je nainštalovaná aplikácia Gear Fit Manager. Musím sa priznať, že som s jej oficiálnou inštaláciou mal veľký problém, inštalačný súbor som musel stiahnuť z nie celkom serióznych webstránok. Verím však, že Samsung oficiálnu aplikáciu Gear Manager čoskoro doplní aj o Gear Fit Manager.

Hneď po prepojení zariadení cez Bluetooth môžete hodinky ovládať samostatne alebo cez smartfón. Nastaviť si môžete nielen typ zobrazenia hlavnej obrazovky (v mojom prípade to boli digitálne hodiny), ale aj jej pozadie a jas. Do menu systému sa dostanete tak, že na dotykovom displeji hodiniek jednoducho presuniete prst do strany. Jednotlivé položky menu sú orientované horizontálne alebo vertikálne, podľa toho, v akej polohe hodinky práve sú.

Samsung Gear Fit Foto: Samsung

Senzory z mobilu v malom tele hodiniek


Medzi týmito položkami menu nájdete aj sledovanie srdcového tepu (meranie trvá niekoľko sekúnd), počet prejdených krokov, vzdialenosti a spálených kalórií. V samostatnej položke ponuky menu nachádzame aj zbierku viacerých športov, ktorých výkon môžete prostredníctvom týchto hodiniek prevádzať do digitálnej formy. Takto si môžete veľmi ľahko a efektívne viesť denník o vašej športovej aktivite. Prínosná je možnosť nastaviť si vlastné ciele, ktoré viac motivujú k zvyšovaniu výkonu.

Samsung Gear Fit Foto: Samsung

Dokáže zobraziť aj esemesky


Vzhľadom k skutočnosti, že náramok Gear Fit je postavený na rovnakej platforme, ako hodinky Gear 2 a Gear 2 neo od Samsungu, tiež ponúka možnosť základného ovládania smartfónu a zobrazenie notifikácií. Na zakrivenom displeji hodiniek sa tak zobrazujú textové správy, prichádzajúce a zmeškané hovory, budíky a iné upozornenia z kalendára. Pri každom takomto informovaní hodinky dôrazne zavibrujú.

Samsung Gear Fit sú bez akýchkoľvek pochýb kvalitné a funkčne prepracované hodinky. Ich cena je stanovená na niečo pod 200 eur, čo určite považujeme za adekvátnu sumu. Hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo sú drahšie, nemusia pritom osloviť každého. Gear Fit dokáže zaujať najmä výborným displejom, ktorý je navyše zakrivený a celkovou jednoduchosťou používania.

Komentáre