Technológie

Mobil ako herná konzola aj s gamepadom

"Samsung GamePad je ovládač, ktorý aj do prostredia mobilných hier prináša skúsenosť známu z herných konzol."

Erik Stríž, 6. februára 2014 12:00
Samsung GamePad pojme zariadenie so šírkou až 9 cm Foto: Samsung


Samsung GamePad nie je na trhu s príslušenstvom pre mobilné telefóny úplnou novinkou. S rovnakým typom zariadenia prišiel pred časom už aj samotný Samsung, nevyzeralo však príliš atraktívne. Generačná úprava sa však skutočne podarila a nový gamepad je krajší, funkčnejší a ergonomicky lepšie spracovaný.

Predchádzajúca a nová generácia ovládača GamePad Foto: Samsung

Na začiatok je potrebný správny softvér


GamePad od Samsungu dokáže spraviť zo smartfónu alebo tabletu série Galaxy prenosnú hernú konzolu. Základom je dostatočný výkon pre spustenie moderných hier, čo zariadenia od Samsungu ale zvládajú s nadhľadom. Následne sa vyžaduje, aby bolo toto zariadenie vybavené ovládačom pre tento GamePad. Ide o bezplatnú aplikáciu, ktorá sa spúšťa po zapojení GamePadu a stlačení tlačidla GAME (na oficiálnych fotografiách je miesto neho nápis PLAY). Ak aplikácia nainštalovaná nie je, automaticky sa v telefóne otvorí prehliadač a aplikáciu stiahne. Následne sa zobrazí ponuka dostupných hier, mnohé z nich sú bezplatné, iné si vyžadujú za stiahnutie poplatok od niekoľkých centov po zopár eur.

Samsung GamePad pre rok 2014 Foto: Samsung

Preteky ako na Xboxe


Zaujímavé dostupné tituly sú napríklad Asphalt 8: Airbone, Modern Combat 4: Zero Hour, Need for Speed​ Most Wanted či Gangstar Vegas. V ponuke sú tiež menej náročné hry, hry vyslovene pre deti a tiež čoraz populárnejšie strategické hry. Nás veľmi zaujal najmä multiplayer hry Asphalt 8. Na aspoň 5-palcovom displeji sú automobilové preteky v uliciach Londýna s hráčmi z celého sveta zážitkom a použitie GamePadu ho robí ešte intenzívnejším.

Pre ešte náročnejších hráčov je k dispozícii aj mód zobrazenia obsahu displeja telefónu aj na obrazovke televízora. Na tento prenos neslúži samotný gamepad, ale telefón ako taký - musí disponovať možnosťou prepojenia s televízorom cez rozhranie HDMI. Tento prenos podporujú všetky moderné zariadenia série Galaxy.

Samsung GamePad pre rok 2014 Foto: Samsung

Konštrukcia ako bežný gamepad


Samsung GamePad je vybavený celkovo deviatimi tlačidlami, jedným kruhovým D-Padom, dvojicou joystickov a hlavným vypínacím tlačidlom, ktorý zároveň aktivujete dočasnú viditeľnosť zariadenia pre Bluetooth.

GamePad je vybavený vstavanou batériou s kapacitou 160 mAh (čo je síce málo pre mobilný telefón, ale na ovládač to bohato stačí), dobíja sa cez microUSB konektor a má hmotnosť 195 gramov. To znamená, že nie je ani veľmi ťažký, ale rovnako tak vám nebude vypadávať z rúk kvôli nízkej hmotnosti.

Súčasťou výbavy gamepadu je aj výsuvná platforma, do ktorej je možné vložiť telefón alebo menší tablet s maximálnou fyzickou šírkou 9 centimetrov.

Samsung GamePad pre rok 2014 Foto: Samsung

Predáva sa za menej, ako sa čakalo


Na internete sa Samsung GamePad predáva už za necelých 60 eur, pričom samotný výrobca odporúča cenu 79,99 eur. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako vysoká suma, avšak pri uvedomení si skutočnosti, že spojením telefónu s televízorom z neho spravíte skutočnú hernú konzolu, to už nie je tak neprijateľná čiastka.

Komentáre