Technológie

Nové práčky sa ovládajú aj cez mobil

"Samsung koncom minulého týždňa predstavil práčky a chladničky, ktoré možno s trochou nadhľadu označiť ako “smart”. "

Erik Stríž, 31. marca 2014 10:00
Samsung WW9000 Foto: Samsung


Spoločnosti Samsung a LG Electronics tvoria protipól k štandardným domácim spotrebičom s nízkou alebo priemernou cenovkou. Obaja technologickí giganti sa v rámci bielej techniky venujú vývoju najmä jej prémiovej kategórie a predbiehajú sa v tom, kto ponúkne náročnému zákazníkovi viac a skôr.

S miernym náskokom pred LG teraz prišiel Samsung, ktorý koncom minulého týždňa aj na Slovensku predviedol nové modely chladničiek a práčiek. Majú spoločných menovateľov: dizajn, inteligentné funkcie a vyššiu cenu.

Chladničky Food Showcase a French Door Foto: Samsung

Chladnička s malou výstavou


Dve nové chladničky, každá z inej kategórie, nesú pomenovanie Food Showcase a French Door, teda francúzske dvere. Prvá z uvedených má štandardný americký dizajn a ponúka zaujímavú inováciu - dvojité dvere. Po otvorení prvých dverí máte možnosť vybrať iba určité množstvo jedál, nápojov a doplnkov a až po otvorení druhých dverí je k dispozícii celý obsah chladničky. V každodennom živote to znamená, že pre najčastejšie používané potraviny možno chodiť bez toho, aby ste otvárali celú chladničku, vďaka čomu z nej nevypúšťate chladný vzduch.

Chladničky Food Showcase Foto: Samsung

Nemenej zaujímavá je zbierka moderných technológií, ktoré sa starajú o bezpečný, energeticky nenáročný a spoľahlivý chod chladničiek. Vzduch v chladničke disponuje minimálnou vlhkosťou, vďaka čomu sa potláča vznik plesní, jednotlivé priestory na potraviny sú jednoznačne určené, avšak ponúkajú aj flexibilitu, technológia Metal Cooling zasa udržiava v chladničke stálu teplotu. Za pozornosť tiež stojí invertný motor, ktorý priebežne chladí vnútorný priestor podľa aktuálnej potreby a nie v skokoch (zapnuté alebo vypnuté).

Samsung WW9000 Foto: Samsung

Práčka ako pre filmové hviezdy


Práčky radu WW9000 možno nie sú zaujímavé svojím menom, ale určite dokážu zaujať každého človeka citlivého na interiérový dizajn. Tieto nové práčky sa totiž hodia do každej domácnosti a využívajú techniku, s ktorou si budú mladí ľudia okamžite rozumieť.

Práčky spomenutého radu majú z prednej strany iba veľký presklený bubon, vypínacie tlačidlá a farebný dotykový displej. Žiadne doplnkové tlačidlá alebo otočné voliče, iba čistý dizajn podriadený funkčnosti.

Na dotykovom displeji si vyberiete program prania, bielizeň alebo dokonca aj typ znečistenia a o zvyšok sa práčka postará sama. Zaujímavosťou je, že pokiaľ máte v dosahu práčky sieť Wi-Fi a v mobilnom telefóne systém Android, môžete práčku ovládať aj na diaľku cez mobil.

Samsung WW9000 Foto: Samsung

V praxi to znamená, že ráno pred odchodom do práce do práčky naložíte oblečenie a zavriete ju a až podvečer, asi dve hodinky pred návratom domov, cez aplikáciu na mobile aktivujete konkrétny prací program a spustíte pranie.

Samsung WW9000 Foto: Samsung

Súčasťou technologického balíčka nových pračiek sú aj funkcie rýchleho prania do jednej hodiny, perličkový bubon, rôzne režimy prania či zásobník na prací prostriedok s výdržou na priemerne 18 praní.

Komentáre