Technológie

Robot Puffer: Raz bude jazdiť po Marse a hľadať život

"Vyzerá ako hračka na diaľkové ovládanie, jeho budúcnosť je však skúmať povrchy planét a mesiacov našej slnečnej sústavy. "

Erik Stríž, 25. apríla 2017 14:00
Robot Puffer pre vesmírny výskum Foto: NASA
Keď sa verejnosť dozvedá o prebiehajúcom vývoji nových technológií, môže byť aj sklamaná. Napríklad tento origami robot vyzerá ako hračka pre deti, nie ako niečo, pomocou čoho budú najlepší vedci sveta skúmať svety mimo našej Zeme. Zdanie klame, toto je jedna z najlepších vecí, na akej práve NASA pracuje.

Volá sa Puffer a s dvomi kolesami a jednou flexibilnou nohou dokáže prekonávať prekážky rôzneho charakteru, zvládne aj pády z veľkých výšok a ak sa vhodne vybaví, prekoná aj extrémne teploty. NASA by z tohto zaujímavého malého robota rada spravila univerzálny nástroj, ktorý bude vysielať do cudzích svetov hľadať život, skúmať terén a dokonca aj diery po tečúcej láve, ktoré sa nachádzajú na Marse.

Zdroj: NASA’s PUFFER Robot Can Explore Extreme Terrains

Origami robot, ako ho už stihli premenovať technologické internetové magazíny, má mimoriadne flexibilné kolesá. Vedia sa nielen otáčať, ale aj sklápať. Celková výška robota sa tak môže zmenšiť aj na polovicu, čo nachádza uplatnenie v skúmaní takých oblastí na planétach, kam sa „bežné“ vozidlá typu Curiosity nedostanú. Veľkosť tohto origami robota je porovnateľná s veľkosťou malého autíčka na diaľkové ovládanie.

Funkčný prototyp vznikol ako výsledok 18 mesiacov trvajúcej spolupráce medzi NASA, univerzitou UC Berkeley a firmou Distant Focus Corporation. Robot Puffer sa momentálne testuje na rôznych povrchoch tu na Zemi.

Jednou z možností prepravy na iné planéty a ich mesiace je tá, že budú vo vnútri väčších vozidiel a po dopade na povrch vesmírneho telesa z neho tieto malé roboty povyskakujú plniť vlastné ciele. Vzhľadom na malé rozmery by sa ich do jedného vozidla vo veľkosti automobilu vošli až desiatky.

Robot Puffer pre vesmírny výskum Foto: NASA

Spolupráca sa vypláca

Technológie a vedecký pokrok sú oblasti, na ktorých sa perfektne demonštruje význam medzinárodnej spolupráce. NASA využíva spolupráce aj pri vývoji technológií, pomocou ktorých bude v budúcnosti skúmať vesmír. Pokrok sa nedeje za zatvorenými dvermi tajných laboratórií, ale verejne a transparentne.

Iba pred niekoľkými dňami NASA predstavila až 22 odvážnych technológií budúcnosti, ktoré plánuje financovať. Sú to projekty od nezávislých vedeckých tímov z celého sveta, ktoré sa zapojili do programu NIAC. Ten NASA pripravuje v spolupráci so špičkovými vedcami, ktorí nielen fantazírujú technológiách o budúcnosti, ale aj prakticky na nich pracujú a svoju prácu vedia demonštrovať na konferenciách a v dôsledných štúdiách.


Zdroje: NASA’s PUFFER Robot Can Explore Extreme Terrains; This Tiny Shapeshifting Origami Robot Could One Day Explore Other Planets


ODPORÚČAME AJ:

NASA predstavila až 22 odvážnych technológií budúcnosti
Technológie pre vesmírny výskum budúcnosti sa týkajú navštevovania planét, rýchlejšieho cestovania i odolnosti pred extrémnym teplom zo Slnka.

Vo Francúzsku hľadajú dobrovoľníkov, ktorí budú 60 dní ležať v posteli
Splnený sen lenivcov. Majú šancu zúčastniť sa na vesmírnom programe priamo z postele.

Kancelária budúcnosti: bez papiera to vraj nepôjde
Kancelárie sa vždy menili a aj sa meniť budú. Všetko majú na svedomí nové technológie.

Elektronika potláča prejavy Parkinsonovej choroby za pár sekúnd
Vyzerá to priam neskutočne. Zariadenie na počkanie odstraňuje trasenie rúk a nôh, ktoré je typickým prejavom Parkinsonovej choroby.

Kamery nás budú vedieť rozpoznávať podľa tváre. Čo na hovorí zákon?
Nové kamerové systémy vedia upozorniť, keď sa v dave objaví hľadaný zločinec.


Komentáre