Technológie

Krásny tenký ultrabook s pridanou hodnotou

"ThinkPad S440 je jeden z najnovších ultrabookov od Lenovo. Je mimoriadne tenký, výkonný a vyrobený z kvalitných materiálov. Napriek tomu nemusí byť iba nástrojom pre profesionálov."

Erik Stríž, 6. októbra 2013 6:00
Ultrabook Lenovo ThinkPad S440 Foto: Lenovo
Hranice medzi profesionálnymi pracovnými stanicami a štýlovými tenkými notebookmi sa v posledných mesiacoch začali prelínať. Dnes už výrobcovia dokážu vložiť extrémne výkonné jadro do veľmi tenkých notebookov, zároveň ich vybaviť krásnymi dotykovými displejmi a pokrokovým operačným systémom. Presne takým notebookom je Lenovo ThinkPad S440.

Hliník, horčík a guma


Tento 14-palcový notebook s označením ultrabook, ktorý predstavuje najnovšiu generáciu tenkých výkonných zariadení s klávesnicou, vás musí zaujať už pri prvom kontakte s ním. Telo ultrabooku je vyrobené z kombinácie prémiových materiálov, samotné veko displeja a kryt klávesnice dokážu nadchnúť vďaka použitému hliníku a horčíkovej zliatine. Ide o veľký kontrast k bežným plastovým riešeniam ostatných notebookov. Na spodnej stene ultrabooku sa nachádzajú gumené zarážky pre lepšiu priľnavosť aj na klzkých povrchoch.

Ultrabook Lenovo ThinkPad S440 má telo zhotovené z kombinácie hliníka a horčíkovej zliatiny. Pri dotyku evokuje dojem chladného kovu. Foto: Lenovo
Použitie týchto materiálov má významný vplyv na to, ako sa s ultrabookom pracuje. Každý dotyk s ním totiž prezrádza, že patrí do skupiny “tých lepších produktov”. V otázke konštrukčného spracovania sa môže ThinkPad S440 považovať za konkurenciu pre Apple MacBook Air, Asus Zenbook Prime alebo Samsung series 7.

Želáte si aj dotykový displej?


Lenovo ThinkPad S44 sa predáva v niekoľkých variantoch, pričom zákazník má na výber aj z dvoch displejov. Ten môže byť štandardný alebo dotykový. Nech bude jeho voľba akákoľvek, displej si zachová rozlíšenie 1600×900 pixelov, uhlopriečku 14 palcov. Väčšina moderných notebookov má rozlíšenie 1366×768 pixelov a pri priamom porovnaní týchto displejov máte možnosť zhliadnuť výrazný pokrok v kvalite zobrazenia. Hrúbka samotného displeja je iba dva milimetre a tak aj jeho veko ostáva pomerne tenké.

Ultrabook Lenovo ThinkPad S440 sa predáva v dvoch verziách klávesnice. Redukovaná verzia je bez numerickej časti, tá rozšírená ju obsahuje na úkor vypínacieho tlačidla na pravej strane. Foto: Lenovo
Zákazník si pri kúpe ultrabooku ThinkPad S440 má možnosť vybrať hneď z niekoľkých alternatív výkonu, v našom prípade bol ultrabook vybavený procesorom Intel Core i7, grafickými procesormi Intel HD Graphics 4400 a AMD Radeon HD 8670M, 8-gigabajtovou operačnou pamäťou RAM a 256 GB ukladacím priestorom na disku.

Ak vám tieto parametre nič nehovoria, bude vám stačiť zhodnotenie, že ultrabook je mimoriadne výkonný, a tým pádom aj spoľahlivý v kontexte akejkoľvek práce. Výrobca tento notebook vyrobil pre všetkých, bez ohľadu na to, či je zákazník študent vysokej školy alebo programátor.

“Všetko dobré je na niečo zlé a všetko zlé je na niečo dobré”


Nepríjemné je iba to, že sa vysoký výkon odzrkadľuje na vyššej cene ultrabooku, ktorá dosahuje až 1200 eur. Je však potrebné vziať do úvahy skutočnosť, že veľké množstvo zákazníkov si podobne drahé notebooky zadováži na splátky, čo vo firemnom alebo aj osobnom rozpočte nemusí predstavovať také výrazné zaťaženie.

Ultrabook Lenovo ThinkPad S440 Foto: Lenovo
Odmenou za viac investovaných prostriedkov je pracovný nástroj, za ktorý sa ešte dlho nebude nikto hanbiť a ktorý naplní všetky očakávania náročných používateľov. Lenovo si priazeň zákazníkov váži aj tak, že im dopraje o niečo vyššiu bezpečnosť. Súčasťou operačného systému Windows sú také aplikácie, ktoré dokážu rozpoznať voľný pád a v priebehu okamihu deaktivovať napríklad pevný disk. Cieľom takejto promptnej reakcie je, že ani pri väčšom poškodení notebooku by používateľ nemal prísť o svoje údaje uložené na disku. Na záver dodávame, že ultrabook sa predáva okrem štandardnej čiernej aj v striebornej farbe.

Komentáre