Technológie

Slováci majú radi lacné tablety

"Cenovo dostupný tablet Prestigio Multipad 2 sa stretol s veľkým zákazníckym ohlasom aj napriek tomu, že táto značka nemôže konkurovať veľkým výrobcom. "

Erik Stríž, 13. februára 2014 10:00
Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo Foto: Prestigio


Značka Prestigio sa na Slovensku stala takým malým fenoménom. Ponúka v prvom rade cenovo dostupné tablety a mobilné telefóny s operačným systémom Android, pričom sa nesnaží nasilu tváriť ako konkurencia pre značky ako Samsung, Sony alebo Apple. Napriek tomu slávi veľký úspech nielen u odbornej verejnosti, ale aj medzi koncovými zákazníkmi. Ukazuje sa, že Slováci sú veľmi citliví práve na cenu.

Druhá generácia populárneho tabletu nesie názov Prestigio Multipad 2 Ultra Duo. Tablet má tenké prevedenie, jednoduchý vzhľad a kryty vyrobené z lacných, avšak na dotyk príjemných materiálov.

Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo Foto: Prestigio

Základom je displej s uhlopriečkou osem palcov a rozlíšením XGA. To znamená, že obraz je rozložený do mriežky 1024×768 zobrazovacích bodov, čo bolo ešte pred časom typické rozlíšenie pre notebooky. Uhlopriečka osem palcov a pomer strán 4:3 určuje aj jeho rozmery 162×122 mm. Veľmi milým prekvapením je použitá technológia zobrazenia IPS LCD. S ňou sa môžete stretnúť napríklad v mnohých zariadeniach od LG a v praxi sa prejavuje veľmi čistým, jasným, farebne sýtym a stálym obrazom. Reakcie na dotyky sú okamžité a stačí iba veľmi jemný dotyk prstom, aby ho displej zaregistroval.

Fotoaparát a webkamera v tablete Multipad 2 Ultra Duo nie sú práve najlepšie, avšak v tabletoch zvyčajne ani špičkové kamery neočakávame. Bežné životné situácie a momenty zvyčajne chceme fotiť niečím, čo má menšie rozmery, nie s 8-palcovými tabletmi. Fotoaparát na zadnej strane zhotovuje snímky vo veľkosti dva megapixely a dokáže nahrávať video v rozlíšení VGA 640×480 bodov (ešte menej ako základné HD). Webkamera nad displejom dokáže snímať obraz takisto v rozlíšení VGA a platí, že v prípade videohovorov cez Skype alebo Hangouts je to celkom dostačujúce.

Fotoaparát a ani webkamera síce neohromia kvalitou, slúžia však účelu Foto: Prestigio

Veľmi dôležitým funkčným doplnkom tohto tabletu je jeho schopnosť pripojenia na mobilné siete 2G a 3G. To znamená, že sa dá z tabletu telefonovať presne tak isto, ako z mobilného telefónu a ak je to potrebné, vie sa prostredníctvom 3D siete pripojiť aj na internet. Samozrejme, vo funkčnej výbave tabletu nechýbajú ani lokálne bezdrôtové spojenia Bluetooth a Wi-Fi, ďalej podporuje lokalizačné služby cez GPS, káblové spojenie cez microUSB, FM rádio s RDS a je vybavený štandardným 3,5 milimetrovým vstupom pre pripojenie slúchadiel.

Tenké prevedenie a dobré materiály sú dôležité aj pre lacné tablety Foto: Prestigio

Výkon tabletu sa nedá porovnávať s tými, ktorých cenovka presahuje 300 eur. Prestigio Multipad 2 Ultra Duo bojuje o zákazníka citlivého na cenu s 2-jadrovým procesorom, grafikou PowerVR SGX531, 1 GB pamäťou RAM, 8 GB ukladacím priestorom (5,5 GB je dostupných pre používateľa) a operačným systémom Android Jelly Bean.

Zanietený priaznivec moderných technológií síce tieto parametre veľmi neocení, avšak sú celkom dostatočné na väčšinu aktivít, ktoré budú zákazníci od svojho tabletu vyžadovať. Ak ich požiadavky zahŕňajú sledovanie webstránok, hranie hier, on-line komunikáciu a konzumáciu digitálneho obsahu, potom budú s týmto tabletom za necelých 200 eur spokojní.

Komentáre