Technológie

Pressy - pridajte si na mobil tlačidlo

"Mobilné telefóny sa ovládajú s pomocou dotykového displeja a mechanické tlačidlá idú do úzadia, čo nemusí vyhovovať každému. S riešením prichádza prídavné tlačidlo Pressy."

Erik Stríž, 4. septembra 2013 14:00
Pressy - pridajte si na mobil tlačidlo Foto: Kickstarter

Chceme normálne tlačidlá!


Dotykové displeje sú asi najvýznamnejšou inováciou v histórii vývoja mobilných telefónov. Výrobcovia tým ušetrili peniaze, ktoré by inak míňali na hardvérové klávesnice a veľké plastové plochy. Aj keď sa to nezdá, dotykové displeje sú dnes mimoriadne lacné, preto môžete nájsť aj tablety za cenu okolo 70 eur.

Trend zamieňania hardvérových fyzických tlačidiel za tie virtuálne so sebou však nesie určité negatívne dôsledky. Napríklad používanie fotoaparátu v mobile je pohodlnejšie s normálnou mechanickou spúšťou, najmä pri tvorbe skupinových fotografií bez použitia časovača. Takisto už nemôžeme napísať SMSku “naslepo”, ako sme to vedeli v čase klasických mobilných klávesníc.

Pressy - pridajte si na mobil tlačidlo Foto: Kickstarter
Tvorcovia tlačidla Pressy na svojej propagačnej Kickstarter stránke uvádzajú, že spustenie jednej funkcie na smartfóne môže trvať aj 8 sekúnd a zaberie v priemere 5 až 7 dotykov. S riešením tohto malého problému prichádza tlačidlo Pressy, ktorého vývoj môžete podporiť aj vy prostredníctvom siete Kickstarter do 14. októbra 2013. Pressy nemá presne určenú funkciu, tú si nastaví sám používateľ. Tlačidlo sa vkladá do konektora pre slúchadlá, je nízke a nenápadné. Po zasunutí do zariadenia je tlačidlo vysoké iba 0,7 milimetra.


Všemocné tlačidlo


Tlačidlu Pressy je možné priradiť hneď niekoľko rôznych funkcií. Napríklad krátkym stlačením sa spustí fotoaparát, dvojitým krátkym stlačením sa zhotoví fotografia. Jedno dlhšie stlačenie zavolá na vopred určený kontakt alebo otvorí Facebook. Nastavenie funkcií je veľmi jednoduché, dokonca by sa dalo povedať, že intuitívne. Nemusíte byť IT špecialista, aby ste pochopili, ako Pressy funguje a ako ho nastaviť.

Pressy - pridajte si na mobil tlačidlo Foto: Kickstarter
Tlačidlo Pressy funguje iba na zariadeniach s operačným systémom Android, teda na smartfónoch a tabletoch. Je to podmienené tým, že systém Android je značne otvorenejší ako iOS od Apple a navyše výrobcovia zariadení tak nedbajú na možnosti ovládania ich zariadenia rôznorodým príslušenstvom. Aj keď ide o hrozbu v otázke bezpečnosti, práve vďaka nej je možný vývoj produktov, akým je tlačidlo Pressy.

Tvorcovia majú zámer predávať tlačidlo Pressy v štyroch farebných variantoch (čierna, biela, modrá a červená farba), pre investorov pripravujú aj zelenú verziu v štýle portálu Kickstarter a ešte jednu s pozlátením.

Komentáre