Technológie

Používanie verejnej wi-fi siete sa spája s rizikami

"Pozor si dávajte hlavne na svoje osobné údaje."

TASR, 3. septembra 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Pri používaní verejnej wi-fi siete je potrebné chrániť svoje osobné údaje. Neodporúča sa používať pri komunikácii napríklad so svojou bankou. Pre TASR to uviedol security manažér firmy Datalan Ján Böjtös.

"Verejná wi-fi sa nachádza vo verejných priestoroch a má k nej prístup veľa ľudí. To znamená, dobrých aj zlých," povedal Böjtös, ktorý radí verejnú wi-fi používať len v nevyhnutných situáciách a neposkytovať bezhlavo svoje osobné údaje. "Treba zvážiť, na čo ich daná osoba, prípadne stránka potrebuje a čo s nimi ide sledovať. Keď odo mňa niekto chce napríklad rodné číslo a ja si chcem len stiahnuť článok, tak je to podozrivé. Vtedy je dôležité neposkytnúť osobné údaje," zdôraznil Böjtös.

Rizikom sú aj počítačové vírusy, ktoré sa šíria a napádajú počítače a smartfóny najmä neopatrnosťou ľudí. "Väčšinou majiteľ svojím neopatrným konaním spôsobí, že sa jeho počítač alebo telefón nakazí. Napríklad, keď sťahuje nejaký softvér, ktorý obsahuje vírus alebo súbory či obrázky. Treba to robiť zodpovedne a zvážiť, kto je pôvodcom daného súboru a či je potrebné ho sťahovať. Riziko sa tým znižuje, hoci nikdy nebude nulové," dodal Böjtös.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Éra dreva sa vracia. Drevené mrakodrapy sú staviteľským trendom
Viete, čo robiť so starým mobilom? Poradíme vám
Toto tu ešte nebolo: Pobrežnou hliadkou budúcnosti sa stanú drony
OBRAZOM: Paličkovaná čipka nepozná hranice

Komentáre