Technológie

Okuliare Google Glass menia svoj imidž

"Projekt Glass z dielne Google sa dočkal možnosti personalizácie dizajnu okuliarov. Záujemcovia o tento výdobytok techniky si budú môcť vybrať z viacerých možností."

Erik Stríž, 30. januára 2014 12:00
Google Glass s novým dizajnom Foto: Google


Okuliare Google Glass síce neboli prvým zariadením svojho druhu, naštartovali však všeobecný záujem o tento typ digitálnych pomocníkov. Aj napriek tomu, že si okuliare Glass zatiaľ nekúpite v bežnom obchode s elektronikou, krok za krokom sa vylepšujú a pripravujú na skutočné spustenie predaja. Zatiaľ sú k dispozícii len pre Googlom schválených ľudí, sú medzi nimi dokonca aj niekoľkí Slováci.

Už žiadne sci-fi


Doteraz boli okuliare dostupné vo verzii Explorer, ktorá na prvý pohľad vzbudzovala dojem čohosi vytrhnutého zo sci-fi filmov. Kovová konštrukcia s prvkami zo skla a s kamerou akoby nebola ani určená na bežné používanie. V Google si to zrejme uvedomujú a preto pripravili niekoľko ďalších dizajnov, z ktorých si bude môcť zákazník vyberať. K dispozícii budú aj tmavé sklá, naďalej však bude dostupná (bez príplatku) aj prvá základná verzia.

Google Glass s novým dizajnom Foto: Google

Za krásu trpí aj peňaženka


Google Glass v upravenej verzii si vyžiadajú doplatok 225 amerických dolárov. Všetky nové dizajny sa snažia zachovávať jednoduchosť, navrhnuté sú v duchu moderných trendov. Konštrukcia okuliarov je vyrobená z titanu, čím ich výrobca zabezpečuje ich ľahkosť a odolnosť.

Po funkčnej stránke Google svoje dizajnové okuliare žiadnym spôsobom nevylepšuje. Základom je veľmi jednoduché a intuitívne používateľské rozhranie.

Google Glass s novým dizajnom Foto: Google

Ďalšie odhaľovanie súkromia?


Na internete sa šíria aj diskusie o tom, či nie je umiestnenie kamery priamo do úrovne očí priamym zásahom do súkromia ľudí. Nemusí ísť pritom iba o súkromie používateľov, ale ľudí okolo nich. Tí by prakticky už nemali možnosť zistiť, či ich práve niekto nahráva na video a neposiela informácie o nich napríklad na sociálne siete. S trochou fantázie by sme mohli tvrdiť, že neustále snímajúca kamera by mohla byť skvelým informačným zdrojom pre vládne inštitúcie.

Keby všetky digitálne okuliare vyzerali ako bežné slnečné alebo dioptrické okuliare, rozhodli by ste sa pre ich kúpu?

Komentáre