Technológie

Prvý ohybný smartfón na svete

"Prvý ohybný smartfón na svete pochádza z výrobných liniek spoločnosti LG. Displej je extrémne tenký a odolný pred zlomením, samotný telefón má pritom najvyšší výkon súčasnosti. "

Erik Stríž, 11. februára 2014 10:00
Ohybný smartfón LG G Flex Foto: LG Electronics


LG pred niekoľkými dňami priviezlo na Slovensko inteligentný mobilný telefón G Flex, ktorý je výnimočný schopnosťou ohýbania displeja a celého svojho tela. V pokoji je tento smartfón mierne prehnutý a keď ho prisadnete, dokáže sa vyrovnať alebo ešte väčšmi prehnúť. Bez akéhokoľvek poškodenia. Táto schopnosť, vďaka ktorej prakticky odpadáva možnosť poškodenia v prípade prisadnutia alebo dokonca aj pádu, je momentálne vo svete mobilných technológií jedinečná.

S podobným telefónom už dávnejšie prišiel aj Samsung, avšak jeho Galaxy Round je vybavený “iba” prehnutým displejom, na ktorý bolo naliate sklo. To znamená, že displej je síce ohnutý, chýba mu však flexibilita, možnosť ohýbania.

Ohybný smartfón LG G Flex Foto: LG Electronics

Smartfón LG G Flex je akýmsi pokračovaním úspešnej modelovej série G, s ktorou LG Electronics slávi veľký úspech. Tieto smartfóny sú nielen odolné a disponujú mimoriadne vysokým výkonom, ale v prvom rade dokážu ostatným výrobcom konkurovať aj vzhľadom a kvalitou spracovania systému Android. V porovnaní s nimi má však okrem displeja aj jednu špecialitu navyše - zadný kryt je pokrytý lakom, ktorý dokáže na báze prirodzenej chemickej reakcie zaceliť jemnejšie škrabance.

LG G Flex je vybavený až 6-palcovým displejom, ktorého hrúbka je neuveriteľných iba 0,44 milimetra. To je už hodnota porovnateľná s bežným papierom. Schopnosť ohybnosti je podmienená aj tým, že sklo bolo nahradené flexibilným plastom. Ten nie je náchylný na rozbitie a umožňuje pomerne široký rozsah ohybu. Kvalita zobrazenia je jedným slovom skvelá, displej je potrebné vidieť na vlastné oči. Samotné ohnutie údajne zlepšuje kvalitu pozorovacieho zážitku, nie sme však o tom celkom presvedčení. Skôr za jeho prednosť považujeme skvelé zobrazenie detailov a krásnu čitateľnosť aj v exteriéri. Dokonca ani pri priamom porovnaní so Super AMOLED displejom riešenie od LG s názvom P-OLED nestráca na našom hodnotení. Rozlíšenie displeja je HD, teda 1280×720 pixelov.

Ohybný smartfón LG G Flex Foto: LG Electronics

LG G Flex však nie je iba o ohybnom displeji. Všetky jeho ostatné vlastnosti by nemali nechať chladného žiadneho fanúšika modernej techniky. Základom je operačný systém Android Jelly Bean vylepšený o inovované rozhranie od LG a čipset s vysokým výkonom. Ten je nositeľom 4-jadrového procesora s výkonom až 2,26 GHz, špičkového grafického procesora Adreno 330 a operačnej pamäte RAM s veľkosťou 2 GB. Súčasťou výbavy telefónu sú prakticky všetky moderné technológie konektivity, počnúc káblovými USB, cez bezdrôtový infraport, Bluetooth, NFC, Wi-Fi, A-GPS, GLONASS až po 3G a LTE. Prítomné je dokonca aj FM rádio s RDS.

Ohybný smartfón LG G Flex Foto: LG Electronics

Fotoaparát v LG G Flex zhotovuje snímky s veľkosťou 13 megapixelov a dokáže nahrávať video v rozlíšení Ultra HD, označované aj ako 4K. V prípade, že sa používateľovi bude zdať toto video prehnane veľké (pretože väčšina počítačov ho zatiaľ ani nedokáže prehrať bez zasekávania sa), môže si vybrať aj nahrávanie v rozlíšení Full HD 1080p (60 alebo 30 snímkov za sekundu), HD 720p alebo ešte nižšom. Súčasťou telefónu je aj webkamera umiestnená nad displejom, tá má rozlíšenie 2,1 megapixela.

LG G Flex je síce vlajkovou loďou spoločnosti, nemá však ambície zatieniť aktuálny top model G2. Na otázku, či nie sú ohybné displeje iba podobným úletom, akým boli 3D displeje, nám predstavitelia LG odpovedali, že určite nie. Veríme teda, že sa v budúcnosti dočkáme viac ohybných a funkčne vyspelých zariadení. Zatiaľ si za vlastníctvo takéhoto telefónu zaplatíte pomerne veľké peniaze, až 727 eur.

Komentáre