Technológie

Odolný fotoaparát s imidžom profesionála

"Fujifilm X-T1 je najnovší fotoaparát z dielne japonskej spoločnosti, ktorá sa vo svete techniky pohybuje už prekvapivých 80 rokov. Jeho základnou črtou je vodotesnosť a špičkový vzhľad. "

Erik Stríž, 10. februára 2014 10:00
Fujifilm X-T1 Foto: Fujifilm


Nikdy predtým nebol trh s fotoaparátmi taký rozmanitý a technicky vyspelý, ako práve dnes. A platí to aj napriek tomu, že vo všeobecnosti zažíva tento segment elektroniky mierny útlm kvôli masívnemu rozšíreniu mobilných telefónov so zabudovaným fotoaparátom. Často sa stretávame s tým, že kamera v mobilnom telefóne zhotovuje lepšie snímky a video, ako klasický kompaktný digitálny fotoaparát. Naďalej však platí aj to, že zatiaľ žiadny telefón neposkytuje takú kvalitu obrazového výstupu, ktorá je typická napríklad pre zrkadlovky alebo iné fotoaparáty s väčšími objektívmi a senzormi.

Fujifilm X-T1 Foto: Fujifilm

Jeden z nových zástupcov tohto segmentu fotoaparátov, ktorý ešte dlho nestratí svoje opodstatnenie, je práve Fujifilm X-T1. Tento nie veľmi kompaktný fotoaparát nachádza inšpiráciu v aktuálnom retro trende, dôsledkom čoho je vybavený množstvom tlačidiel a otočných voličov. Kryty z tvrdého plastu, horčíka a skla by mali byť zárukou odolnosti aj v nie celkom priaznivých podmienkach. Výrobca tým naznačuje, že je tak vhodný aj na zaznamenávanie časozberných videí v zlom počasí.

Vo vnútri fotoaparátu sa aj napriek prvotnému zdaniu nenachádza zrkadlo. Obsahuje pokrokový senzor APS-C X-Trans CMOS II s rozlíšením 16,3 megapixelov, extrémne rýchlu automatiku (zaostrenie už za 0,08 sekundy) a čipset s výkonom, ktorý fotoaparátu umožňuje záznam Full HD videa so 60 snímkami za sekundu.

Fujifilm X-T1 Foto: Fujifilm

Jeden z najlepších hľadáčikov na svete


Displej využíva štandardnú LCD technológiu a má rozlíšenie cez jeden milión pixelov, ktoré sa na uhlopriečke až 3 palce prejavuje ako veľmi čistý obraz. Oveľa zaujímavejší je však maličký OLED displej umiestnený v hľadáčiku - ten má rozlíšenie až 2,36 megapixelov a obnovovaciu frekvenciu iba 5 milisekúnd.

Fujifilm X-T1 v porovnaní s priemerným DSLR fotoaparátom Foto: Fujifilm

Fujifilm vybavilo svoj nový fotoaparát aj ďalšími celkom zaujímavými funkciami. Okrem tej najdôležitejšej, možnosti meniť objektívy, sa dá bezdrôtovo ovládať cez mobilný telefón a tablet, ponúka tiež pomerne širokú škálu príslušenstva. Najmä pre začínajúcich fotografov a amatérov bude veľmi atraktívna funkcia Film Simulation, ktorá dodáva fotografiám hĺbku a atmosféru. Sú nimi Velvia/VIVID, ASTIA/SOFT, Sepia, PRO Neg.Std, PRO Neg.Hi a MONOCHROME (+Ye / R / G FILTER). Súčasťou firmvéru fotoaparátu sú aj režimy pre získanie fotografií, ktoré by sa inak dosahovali až v editačnom programe na počítači. Ide o funkcie miniaturizácie, dynamického rozsahu, výberu parciálnych farieb a podobne.

Fujifilm X-T1 sa začína predávať už tento mesiac, ale jeho cena vás určite nepoteší. Hodnota celého setu sa pohybuje na úrovni približne 1 600 eur a samotné telo za trocha nižších 1 200 eur.

Komentáre