Technológie

Prvé Nokie s Androidom vyzerajú veľmi dobre

"Nokia aj napriek svojim nedávnym kritikám Androidu uviedla trojicu telefónov s týmto systémom. A sú skutočne dobré. "

Erik Stríž, 6. marca 2014 12:00
Nokia X a X+ Foto: Nokia


Nokia predstavila hneď trojicu mobilných telefónov so systémom Android, pričom vzhľad a prostredie vo výraznej miere upravila podľa vlastných predstáv. Tie nachádzajú inšpiráciu predovšetkým v prostredí Windows Phone, ktoré má Nokia už nejaký ten rok za vlastné.

Nokia XL Foto: Nokia

Nokia XL


Model XL je z trojice Android mobilov najlepší a má najväčší potenciál zaujať aj náročného zákazníka. Inteligentný telefón na dve SIM karty má typický fínsky dizajn - nachádzame na ňom pravidelné tvary, rovné plochy, symetrické rozloženie funkčných prvkov a širšiu farebnú škálu zadných krytov.

Telefón Nokia XL je vybavený displejom s uhlopriečkou 5 palcov (ako Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1 a LG G2) a s rozlíšením WVGA (800×480 pixelov). Súhlasíme s tvrdením, že v porovnaní s inými super-telefónmi je toto rozlíšenie nízke, avšak sme toho názoru, že kvalita displejov v telefónoch Nokia je vždy prvotriedna a ani toto nižšie rozlíšenie dobrý dojem nepokazí. Displej má pomer strán 15:9, hustotu bodov 187 ppi a, samozrejme, dokáže rozpoznať viacero dotykov v jednom okamihu.

Nokia XL Foto: Nokia
Fotoaparát v novom Android telefóne má snímač s rozlíšením 5 megapixelov, zhotovuje snímky vo veľkosti 2592×1944 pixelov. Fotoaparátu asistujú všetky moderné funkcie ako automatické zaostrovanie, postupné manuálne zaostrovanie, 4-násobné priblíženie, LED blesk, GPS značkovanie a digitálna stabilizácia obrazu. Nahrávané video sa ukladá do formátu MP4 so stereo zvukom, jeho rozlíšenie je FWVGA (864×480 pixelov) s 30 snímkami za sekundu. Nie je to síce ani HD formát, ale pre prehrávanie na displeji alebo aj na monitore celkom postačí. Aj počas nahrávania videa je možné využívať rôzne filtre a režimy.

Smartfón Nokia XL je síce dodávaný s operačným systémom Android, nie je to však celkom ten istý Android, na ktorý sme zvyknutí z iných mobilov. Systém je tu zmenený na nepoznanie, zmýliť si ho môžete najmä s prostredím Windows Phone. Okrem toho v sebe tento systém nemá predinštalované aplikácie od Google, chýba dokonca aj obchod Google Play. Nokia ho nahradila vlastným centrom s názvom GO!.

Nokia X a X+ Foto: Nokia

Nokia X a X+


Dva smartfóny X a X+ sú prakticky totožné, rozdiel nachádzame v počte slotov na SIM karty a veľkosti pamäte. Zatiaľ, čo Nokia X má pamäť RAM vo veľkosti 512 MB a slot na jednu SIM kartu, Nokia X+ ponúkne 768 MB pamäte RAM a dva sloty na SIM.

Obidva telefóny majú displej s rozlíšením 480×800 pixelov a uhlopriečkou 4 palce, fotoaparát s rozlíšením 3,15 megapixelov, ponúkajú záznam videa vo formáte 480p a v ich vnútri pracuje 2-jadrový procesor. Smartfóny sú vybavené operačným systémom Android Jelly Bean, opäť upravený na nepoznanie po vzore Windows Phone.

Nokia XL Foto: Nokia

Všetky tri nové telefóny od Nokie sú určené pre stredne náročného zákazníka, pričom je tomuto ich charakteru aj priradená nižšia cena. O presných termínoch predaja a predajných cenách budeme vedieť viac už v najbližších týždňoch.

Komentáre