Technológie

Nezničiteľné okuliare: Pevné, odolné a až neuveriteľne pružné

"Koľkokrát sa vám už podarilo zničiť si rámy na svojich okuliaroch? Nebolo by úžasné mať jedny, ktorých rám jednoducho nezlomíte? My sme ich už dokonca testovali. A jedny máme pripravené i pre vás."

Veronika Rosputinská, 12. marca 2014 12:30
Okuliare ic! berlin Foto: ic! berlin


Čo dovolenka, to zlomené okuliare. Raz je to rana pri volejbale, inokedy bitky vo vode alebo jednoducho pád na zem z lehátka. Určite to poznáte i vy. Preto, keď nás kontaktovali a ponúkli nám na testovanie okuliare s nezničiteľným rámom, neváhali sme ani chvíľu. V škatuliach, zabalené ako samopaly, dorazili na prvý pohľad neuveriteľne krehké okuliare. Slnečné, korekčné a také tie „štýlovky“. Pustili sme sa do testovania.

Opatrne sme vybrali zo škatule prvý kus, vyše tristoeurové okuliare predsa nedržíme v rukách každý deň. Jemné črty, ľahké, no zároveň pevné a čo nás prekvapilo najviac – bez jedinej skrutky. Rámy na kĺboch držia na zvláštnom „clip-on“ patente, nečudo, že sú vyrábané ručne. Navyše, s nemeckou precíznosťou.

V pružnosti je krása


Okuliare ic! berlin nesú svoje rodné mesto už v názve a sú pastvou pre oko milovníkov čistých línií, ktorí si potrpia na detaily. Plechové a acetátové slnečné okuliare sa vďaka pružným rámom dokonale prispôsobia črtám tváre a čo je najlepšie, ich rámy môžete ohýbať. Nežartujeme. Pri prvom kontakte sme boli nesmelí, predsa len, nič nie je nezničiteľné. Čím viac rámov nám prešlo rukami, tým odvážnejší v skúšaní ich hraníc sme boli. V poslednej fáze vyzeral rám okuliarov ako priamka. A vydržal.

Okuliare ic! berlin Foto: ic! berlin
Ďalšia vec, ktorá nás na okuliaroch zaujala, boli farby. Pestré, žiarivé, v netradičných kovových odleskoch. Čím ste ich namaľovali? Ničím, je to svetelná refrakcia, znela odpoveď. Nerezová oceľ, z ktorej sú rámy vyrobené, bola špeciálne povlečená, čím sa na nej vytvorila tenká vrstva kryštálov, ktorá odráža svetlo určitej vlnovej dĺžky. Táto vrstva je pritom niekoľkonásobne tenšia ako ľudský vlas, neošúcha sa, nepoškriabe a jej lesk je trvalý.

A ak ste dávali pozor na hodinách fyziky, viete, že svetlo sa láme v rôznych vlnových dĺžkach a vďaka tomu odráža rôzne farby. Takisto malé kryštály, ktorými je rám povlečený, odrážajú svetlo v závislosti na nanometrickej konštrukcii v jednej konkrétnej vlnovej dĺžke. Preto tie pekné farby.

Okuliare ic! berlin Foto: ic! berlin
Ak by sme mali vymenovať nejaké nedostatky okuliarov ic! berlin, pre bežného zákazníka to bude ich cena, ktorá sa začína na úrovni 350 eur. Ďalším nedostatkom je paradoxne ich nezničiteľnosť, vďaka ktorej vám budú stačiť iba jedny...

SÚŤAŽ O OKULIARE IC! BERLIN

Komentáre