Technológie

Zázračné tričko? Všetko po ňom stečie a neostane ani fľak!

"Už čoskoro sa do predaja dostane tričko Silic, ktorého výhodou je to, že ho nie je potrebné prať, keďže na seba nie je schopné viazať nečistotu. Dokonca ani len pot!"

Erik Stríž, 28. januára 2014 10:00
Nepremokavé tričko Silic Foto: silicshirts.com


Čo by ste povedali na svet, v ktorom by už neexistovali fľaky na oblečení? Keby vám na tričko kvapla omáčka z hamburgeru, jednoducho by z neho stiekla a nenechala žiadne stopy. Dieťa by ste poslali von, ono by sa pováľalo v blate a vrátilo by sa perfektne čisté. Aj keď to znie ako sci-fi, dnes sa táto vízia mení na realitu vďaka nanotechnológiam.

Vesmírne technológie u nás doma


Nanotechnológie majú potenciál skutočne zmeniť svet k lepšiemu. S ich pomocou dokážu vedci vyrábať extrémne trvanlivé, pevné, odolné a nesmierne ľahké materiály, ktoré sa využijú napríklad pri vesmírnom výskume. Uvažuje sa aj o toľko diskutovanom vesmírnom výťahu, ktorý by celkom zrušil raketové nosiče vynášajúce sondy a letcov na obežnú dráhu Zeme. Okrem toho nanotechnológie nachádzajú uplatnenie aj v oblasti zvyšovania bezpečnosti. Práve do nej sa dá zaradiť materiál, ktorý vyslovene odpudzuje všetky typy tekutín a dokonca aj lepidiel.



Práve týmto materiálom je pokryté tričko Silic. Jeho výhodou je, že ho nie je potrebné prať, keďže na seba nie je schopné viazať nečistotu, dokonca ani len pot. Tričko Silic sa dá už dnes predobjednať za cenu 49 amerických dolárov, pričom prvé zásielky by sa mali k zákazníkom dostať v máji tohto roka.

Nová firma, tradičné prostredie


Tričko Silic je ďalším začínajúcim projektom zo slávneho Silicon Valley. Mladý dizajnér menom Aamir Patel, ktorého entuziazmus je priam jedinečný, chce takto zmeniť svet s oblečením. Alebo aspoň jeho malú časť, ktorá je reprezentovaná cenovkou s vyššími číslami, než je priemer.

Aamir Patel svoj projekt umiestnil na server Kickstarter.com, prostredníctvom ktorého hľadá na jeho realizáciu peniaze. Tento jeho krok bol veľmi úspešný, pretože si získal priazeň investorov a tí mu venovali takmer 300-tisíc amerických dolárov. Pôvodne pritom chcel iba 20-tisíc, teda menej ako pätnástinu vyzbieranej sumy.

Komentáre