Technológie

Najrýchlejšia tlačiareň zapísaná v Guinessovej knihe rekordov

"Spoločnosť HP má vo svojom portfóliu produkt so zaujímavým svetovým prvenstvom. Multifunkčná tlačiareň Officejet Pro X vytlačí až 70 strán za minútu."

Erik Stríž, 29. októbra 2013 6:00
HP Officejet Pro X s farebným dotykovým displejom. Foto: Hewlett-Packard


Tlačiarne série Officejet Pro X sú vyvinutá tak, aby spĺňali náročné požiadavky malých a stredných podnikov (SMB). Dokonca znamenajú revolúciu v tlači, pretože podniky vďaka nimmôžu zvyšovať produktivitu, znižovať náklady a využívať všetky výhody technológie atramentových tlačiarní. Farebné tlačiarne a multifunkčne zariadenia radu HP Officejet Pro X Series síce boli oficiálne predstavené už vo februári tohto roka, ale na náš trh sa dostali až teraz ku koncu roka.

Zápis v Guinessovej knihe


70 strán za minútu, že jednu stránku tlačiareň tlačí menej ako 1 sekundu. Tejto extrémnej rýchlosti vďačí veľmi netradičnému konštrukčnému spracovaniu s názvom HP PageWide. V ňom je tlačová hlavica pevná a nehýbe sa, jediným pohyblivým prvkom je papier. Ten sa posúva a dostáva sa tak do dosahu tlačovej hlavice, ktorej dĺžka pokrýva celú šírku papiera.

Tlačiareň dokáže za minútu vytlačiť až 70 strán vďaka zaujímavej funkcii WidePrint - vďaka nej tlačová hlavica stojí na mieste a pohybuje sa iba papier v smere zdola nahor. Foto: Hewlett-Packard
Skutočnosť, že sa v tlačiarni pohybuje iba papier, má ešte dve cenné výhody - tlačiareň je počas tlače tichá, počuť je iba presun papiera a nepohybuje sa zo strany na stranu, ako je to bežné v atramentových tlačiarňach.

Progresívna tlač v malých rozmeroch


Napriek tomu, že na fotografiách pôsobí tlačiareň mimoriadne robustne, v skutočnosti jej rozmery nie sú vôbec naddimenzované. Pokojne si ju zabezpečiť aj menšia firma s malou kanceláriou a tlačiareň v takomto priestore nebude zavadzať.

HP Officejet Pro X vo verzii so skenerom Foto: Hewlett-Packard
HP predáva dve verzie modelu Officejet Pro X, obidve majú dotykové farebné displeje, vzájomne sa odlišujú iba (ne)prítomnosťou skenera.

Tlač ako u profíkov


Tlačiarne HP Officejet Pro X disponujú úspornou funkciou ENERGY STAR®, vďaka ktorej šetria energiu a produkujú menej odpadu. Spotrebný materiál k tlačiarňam tohto radu patrí k najlepším vo svojej triede - atramentové náplne HP 970 a 971 obsahujú rýchlo schnúci a vysoko odolný atrament, ktorý dokáže osloviť vysokou trvácnosťou a sýtosťou farieb, optimalizované miešanie farieb a interakciu s papierom, ktorá zaručuje rýchlu tlač.

HP Officejet Pro X vo verzii bez skenera Foto: Hewlett-Packard
Tlačiarňe HP Officejet Pro X spotrebujú údajne až o 50 percent menej energie a atramentovej náplne, produkujú o polovicu menej odpadu než laserové tlačiarne, napriek tomu však poskytujú porovnateľnú kvalitu. Dnes je pomerne moderné nahrádzať aj vo firmách laserové tlačiarne za ich atramentové alternatívy a Officejet Pro X je typickým predstaviteľom tohto trendu.

Komentáre