Technológie

Na Havaji sa skončila osemmesačná simulácia pobytu na Marse

"Štyria muži a dve ženy, ktorí v špeciálnej vinylovej kupole s rozlohou 111 štvorcových metrov strávili na planine pod vrcholom havajskej sopky Mauna Loa osem mesiacov, bola súčasťou programu NASA. "

TASR, 19. septembra 2017 8:00
Pohľad na krajinu na Marse odfotenú roverom Curiosity. Ilustračné foto Foto: NASA
Na Havaji sa v nedeľu skončil osem mesiacov trvajúci vedecký experiment zameraný na simulovanie podmienok pobytu astronautov na planéte Mars. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina štyroch mužov a dvoch žien, ktorí v špeciálnej vinylovej kupole s rozlohou 111 štvorcových metrov strávili na planine pod vrcholom havajskej sopky Mauna Loa osem mesiacov, bola súčasťou programu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Šiesti vybraní dobrovoľníci realizovali v teréne v okolí svojho provizórneho ubytovacieho zariadenia geologické práce a vykonávali základné každodenné úlohy.

Vrchol vulkánu Mauna Loa s malým množstvom vegetácie sa nachádza na havajskom ostrove Big Island v nadmorskej výške 2500 metrov. Šestica dobrovoľníkov nemala počas pokusu nijaký kontakt s okolitým svetom. Komunikácia s kontrolným tímom prebiehala s oneskorením 20 minút - teda toľko, koľko trvá prenos rádiových vĺn zo Zeme na Mars. Test bol už piatym svojho druhu a mal pomôcť NASA hlbšie pochopiť správanie a psychiku človeka počas dlhých vesmírnych misií, keďže NASA perspektívne plánuje let s ľudskou posádkou na približne 56 miliónov kilometrov vzdialenú červenú planétu.

Cesta na Mars je dlhodobým cieľom amerického vesmírneho programu a mala by sa uskutočniť okolo roku 2030.

ODPORÚČAME AJ:
Bezdymové cigarety sa už predávajú aj u nás, majú obmedziť škodliviny
VIDEO: Koncert tenoristu Bocelliho s orchestrom dirigoval robot
iPhone X: Apple predstavil najmodernejšiu verziu mobilov

Komentáre