Technológie

Motorola sa sťahuje z USA do Číny

"Minulý týždeň médiami obletela správa, že firma Motorola mení majiteľa. Americký Google je nahradený čínskym Lenovom. Čo to pre firmu znamená? "

Erik Stríž, 3. februára 2014 10:00
Motorola Moto X Foto: Motorola


Motorola sa tak trochu zmieta v akvizíciách. Len nedávno ju odkúpil internetový gigant Google, vytvoril jej vynovenú identitu a pripravil projekt Moto X a teraz ju zasa odkúpilo čínske Lenovo za necelé tri miliardy amerických dolárov. Mohlo by sa zdať, že si firmy medzi sebou Motorolu prehadzujú ako horúci zemiak, v skutočnosti to však môže značiť presný opak. Motorolu môže čakať pozitívna budúcnosť.

Motorola nie je vôbec zlá značka. Aj napriek tomu, že jej obchodné výsledky sa nemôžu porovnávať s Apple, Samsungom alebo Sony, mobilné telefóny od Motoroly patrili vždy k tým lepším. V čase, keď sa o Androide ešte len špekulovalo ako o budúcom super-systéme, mala Motorola slušné portfólio mobilných telefónov s týmto systémom a modelom XT720 potvrdila svoje dominantné postavenie v tejto oblasti. Potom však prišiel Samsung, LG, Sony, HTC a Motorola sa odtiahla mimo záujem zákazníkov. Modelom Moto X síce získala určitú časť pozornosti späť, ale nie tak, ako možno Google očakával.

Motorola Moto X Foto: Motorola

Lenovo má aj vlastné smartfóny


Aktuálna akvizícia Motoroly spoločnosťou Lenovo môže pre túto americkú značku znamenať veľký úspech. Lenovo je veľmi silný hráč na trhu s elektronikou, dokonca v zahraničí slávi úspech aj so svojimi inteligentnými mobilnými telefónmi. Po technickej stránke dokonca telefóny od Lenova v ničom nezaostávajú za tými od Samsungu.

Motorola v rukách Lenova znamená viac ako získanie známej značky do svojho portfólia. Je o aj o získaní mnohých cenných patentov, výrobného know-how, výrobných kapacít a podobných vecí, ktoré možno nie sú pre samotných zákazníkov veľmi zaujímavé.

Google si síce ponechá vlastníctvo väčšiny portfólia patentov, no na základe vzájomnej dohody získa Lenovo okrem značky Motorola Mobility a jej portfólia aj kontrolu nad približne dvomi tisíckami patentov. Google si okrem toho ponecháva vo vlastných rukách aj projekt Aura.

Motorola Moto X Foto: Motorola

Opakujúca sa história?


Lenovo už s akvizíciou takto veľkého rozsahu má skúsenosť. V minulosti Lenovo odkúpilo počítačovú divíziu spoločnosti IBM a značke Think vdýchlo nový život. Dnes patrí značka ThinkPad od Lenova k tým najsilnejším na svete.

Očakávame, že Lenovo nezmení názov Motorola, skôr si ho ponechá a bude rozvíjať jeho pozitívne meno v Severnej a Latinskej Amerike a snáď aj v Európe.

Komentáre