Technológie

Moment, optika pre mobil

"Moment je projekt, ktorý umožní majiteľom smartfónov fotiť so skutočnou optikou. Tú si jednoducho namontujú na telefón."

Erik Stríž, 21. januára 2014 10:00
Kompaktný objektív Moment Foto: momentlens.co


Digitálne fotoaparáty v mobilných telefónoch do istej miery zmenili svet. Zmenili v prvom rade spôsob, akým pristupujeme k zaujímavým životným okamihom bez ohľadu na to, či majú pozitívny alebo negatívny charakter. Aj napriek tomu, že nie vždy sa autorovi podarí takýto okamih zachytiť v ideálnej forme, vždy sa snaží o to, aby bol autentický a čo možno najkvalitnejší. Autenticita zaznamenaného okamihu alebo situácie je založená na tom, ako vie fotograf pracovať so svojím mobilným telefónom, ale kvalitu vedia do veľkej miery ovplyvniť technické vymoženosti. Jednou z takých, ktoré napomáhajú práve kvalite obrazu, je optika s názvom Moment.

Kompaktný objektív Moment Foto: momentlens.co

Kapitál z večera do rána


Moment je projekt, ktorý si momentálne hľadá menších i väčších investorov prostredníctvom servera Kickstarter.com. Mal za cieľ od nich vyzbierať 50-tisíc amerických dolárov na spustenie sériovej výroby, ale už po ôsmich hodinách od zverejnenia získal 45-tisíc a po 28 hodinách neuveriteľných 100-tisíc dolárov. V tejto chvíli má projekt zabezpečených 220-tisíc dolárov na realizáciu, čo je viac ako 4-násobné prekonanie cieľa.

Kompaktný objektív Moment Foto: momentlens.co

Dve verzie objektívov


Optika Moment má síce kompaktné rozmery, avšak signifikantne v pozitívnom zmysle ovplyvňuje kvalitu fotografií. Tvorcovia pripravili optiku v dvoch vyhotoveniach, pričom pri podporení projektu sumou 199 dolárov získajú investori oboje verzie. Za podporu vo výške 49 dolárov získate aspoň možnosť otestovať si tieto zariadenia na vlastnom telefóne. Základnou verziou je variant Litely, tým vyspelejším je potom model Tele. Ako jeho samotný názov naznačuje, jeho doménou bude možnosť optického priblíženia.

Kompaktný objektív Moment Foto: momentlens.co

Žiadne lepenie ani skrutkovanie


Objektív Moment sa vďaka malým rozmerom dokáže použiť na väčšine moderných mobilných telefónov, vo všeobecnosti sa však preferujú zariadenia iPhone a Samsung Galaxy S. Práve pre ne totiž výrobca ponúka aj tenké kovové násady, ktoré na mobile nepôsobia nápadne a sú platformou pre napojenie objektívu. Stačí ich jednoducho priložiť na správne miesto a vďaka dômyselnému technickému prevedeniu budú držať pevne na svojom mieste.


Nový segment elektroniky


Objektívy Moment nie sú prvé svojho druhu. Vyzerá to tak, že vznikla celkom nová kategória príslušenstva pre elektronické zariadenia, ktoré majú svoje reálne opodstatnenie. Aj na Webmagazíne sme už v minulosti písali o objektívoch pre mobilné telefóny a tablety, napríklad tie od Sony dokážu fungovať aj bezdrôtovo. Výhodou objektívov Moment je však ich kompaktnosť, nulová energetická spotreba a relatívne nízka cena.

Čo si o objektívoch pre mobilné telefóny myslíte vy? Kúpili by ste si ich a používali na každodenné fotenie?

Komentáre