Technológie

Pozor na nebezpečné aplikácie v mobiloch

"Inteligentné mobilné telefóny začínajú doplácať na svoju otvorenosť a paradoxne na vlastnú inteligenciu. Ukážeme vám, čomu by ste sa mali vyvarovať."

Erik Stríž, 13. augusta 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Google

Sú vírusy v mobiloch skutočné?


“Mám v mobile vírus”. Táto veta nie je až tak bežná, podobné problémy sa týkajú najmä sveta klasických počítačov a notebookov, prípadne tabletov so systémom Windows. Napriek tomu ju možno budete v nasledujúcich rokoch počúvať čoraz častejšie, pretože mobilné operačné systémy, najmä Android, sa stali dobrou pôdou pre šírenie nebezpečných kódov. Môžu si za to samé, priveľmi sa otvorili a umožnili tak robiť s mobilom prakticky čokoľvek.

Pred niekoľkými týždňami svet obletela informácia, že sa prišlo na významný nedostatok v systéme Android, ktorý umožňoval veľmi elegantné šírenie vírusov. Táto správa síce bola aj v dennej tlači a mala charakter malého škandálu, v skutočnosti však pre bežného masového používateľa nepredstavovala hrozbu. Dostať do mobilu vírus totiž nie je až taká triviálna záležitosť, ako by sa mohlo zdať. Ak aplikácie a hry sťahujete z overeného zdroja, teda z Google Play, potom máte celkom veľkú istotu, že v mobile vírusy nemáte.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Skutočným problémom sú bezplatné hry


Väčšina bezplatných hier pre mobilné telefóny obsahuje reklamu, ktorá sama o sebe nie je nebezpečná, skôr iba otravuje. Zobrazená je ako pomerne veľký banner na spodku alebo vrchu displeja počas toho, ako sa hráte, ale po vypnutí hry sa už nezobrazuje. Šanca na šírenie škodlivého kódu do mobilu vzniká až vtedy, keď klikáte na tieto reklamy. Inzercie veľkých firiem, ktorých reklamy bežne vidíte na internete a v televízii, vo všeobecnosti nebezpečné nie sú. Opatrní by ste mali byť pri výrazne farebných banneroch typu “Vyhrali ste iPhone 5 s farebnými krytmi” a podobných - odkazujú na stránky, ktoré vám bez vášho vedomia do mobilu odošlú škodlivý kód.

Aby tieto reklamy skutočne upútali vašu pozornosť, sú vám na očiach všade. Niektoré bezplatné hry vám po inštalácii na úvodnú obrazovku systému umiestnia pestré ikony s odkazmi na vyššie spomenuté nebezpečné stránky alebo sa reklama začne objavovať dokonca aj v hornej lište. Telefón vtedy zazvoní ako pri prijatej SMS správe, ale miesto nej sa ukáže text reklamy a ikona.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Dôsledky pôsobenia vírusov v mobile


Vírusy pre mobilné telefóny sa neustále zdokonaľujú a niektoré z nich majú potenciál pripraviť majiteľa napadnutého mobilného telefónu aj o stovky eur. Dokážu to napríklad aj tak, že v pozadí bez vedomia používateľa odosielajú SMS správy na prémiové, zahraničné alebo audiotextové čísla. Takáto činnosť má charakter hrozby, pretože spôsobuje finančné škody.

Ostatné vírusy sa správajú aj tak, že sa snažia získať prístup k ovládaniu telefónu a znemožňujú mu vykonávania určitých funkcií. Vzhľadom k tomu, že z takýchto programov ich tvorcovia nemajú priamy finančný prospech, neinvestujú do nich toľko času a energie, aby sa šírili v celosvetovom meradle. Hovorí sa, že najviac mobilných vírusov má pôvod aj odbytisko v Číne a ku nám sa nedostanú preto, lebo ich nositeľské aplikácie nie sú lokalizované do pre nás bežných jazykov.

Najkvalitnejší vírus na svete


Najsofistikovanejší mobilný vírus sa však šíri aj v našom prostredí, jeho názov je “Backdoor.AndroidOS.Obad”. V praxi sa používa pomenovanie “Obad”. Šíri sa ako trójsky kôň a dokáže rozširovať sám seba dokonca aj prostredníctvom Bluetooth spojenia. Vyhľadá okolité Android telefónu a ak nemajú dobré zabezpečenie, skopíruje na ne sám seba. Malvér po spustení nevykonáva žiadnu viditeľnú činnosť, zostáva ukrytý v systéme. Jeho činnosť je založená predovšetkým na odosielaní údajov zo zariadenia na vlastné servery, sťahuje ďalšie vírusy a aby na seba zarobil, posiela prémiové SMS správy.

Dnes sa dá našťastie odstrániť pomerne jednoducho, stačí si do mobilu nainštalovať jeden z bezplatne dostupných antivírusových programov. Za všetky uvádzame ESET Mobile Security, AVG AntiVirus Security, Kaspersky Mobile Security a populárny AVAST. Ich inštaláciou sa vyhnete nielen negatívnemu dopadu vyššie opísaného vírusu, ale aj tým ostatným, ktoré možno na prvý pohľad ani nie sú tak veľmi škodlivé.

Komentáre