Technológie

Mali by mať deti prístup na sociálne siete? Radí psychologička

"Rodičia by mali hneď na začiatku vysvetliť, prečo niektoré údaje na Facebook či inú sociálnu sieť nepatria, aké sú riziká pri uvádzaní údajov či súkromných fotografií."

TASR, 7. apríla 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Prístup na sociálne siete by mali rodičia deťom povoliť až v ich adolescentnom veku. Poukazuje na to psychologička Denisa Maderová, ktorá zároveň prízvukuje, že by rodičia mali mať prehľad o tom, čo ich dieťa na sociálnych sieťach robí.

"Menším deťom by rodičia mali povoliť maximálne chatovanie, musí to však byť s konkrétnymi kamarátmi, ktorých aj rodič pozná," zdôrazňuje Maderová. "Aj staršie deti na sociálnych sieťach by sa mali kontaktovať len s konkrétnymi, nie virtuálnymi osobami, ktorých skutočná identita nie je známa," dodáva psychologička. Upozorňuje pritom na to, že aj v tomto prostredí sú nástrahy zneužitia či kyberšikany veľké.

Výrazne sa preto prihovára za to, aby rodič nástojil na tom, že bude patriť do skupiny priateľov dieťaťa na sociálnej sieti. "Práve tak bude mať prehľad o tých, ktorí sa vo virtuálnom prostredí s jeho synom alebo dcérou dostávajú do kontaktu a vie tiež o aktivitách i komentároch svojho dieťaťa na sociálnej sieti," vysvetľuje.

Rodičia by mali hneď na začiatku vysvetliť, prečo niektoré údaje na Facebook či inú sociálnu sieť nepatria, aké sú riziká pri uvádzaní údajov či súkromných fotografií a tiež to, ako sa môžu informácie z internetu zneužiť. "Užitočné je, ak si rodičia s dieťaťom prejdú aj systém nastavenia súkromného profilu, možnosti blokovania prístupu i zabezpečenia konta," upozorňuje.

Maderová konštatuje, že vo všeobecnosti aj pri aktivitách na sociálnych sieťach musia platiť pravidlá, ktoré si rodičia s dieťaťom dohodnú pri surfovaní po internete. "Či už sa to týka maximálneho časového limitu, ktoré dieťa strávi za počítačom, alebo upozornení na nevhodné a nebezpečné internetové stránky," ozrejmuje psychologička.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ako sa rozprávať s deťmi o politike?
Ochrana atentátnika z Paríža: V podzemí za 13 pancierovými dverami
VIAC MŔTVYCH AKO ŽIVÝCH: Z Facebooku bude najväčší virtuálny cintorín
LIKE DŇA: Čo si ženy so sebou berú do pôrodnice?

Komentáre