Technológie

Smart gril počúva vaše príkazy

"Prívlastok smart dnes môžeme nájsť na veľkom počte rôznych zariadení. Smarfóny, smart-hodinky, smart-kávovary. Čo nám ešte chýba? No predsa smart-gril!"

Erik Stríž, 20. januára 2014 10:00
Lynx Smart Grill Foto: Lynx


Lynx Smart Grill je prvý gril sveta, ktorý sa môže pýšiť prívlastkom inteligentný. Dá sa používať priamo manuálne a keď sa vám zažiada byť viac “in”, môžete prejsť na ovládanie hlasom alebo cez mobil. Zdá sa vám to ako vrchol lenivosti? Zrejme sa podobných zariadení časom ukáže oveľa viac, preto je lepšie ich vnímať skôr ako výdobytok modernej techniky.

Inteligentný gril od spoločnosti Lynx je v prvom rade ukážkou toho, že aj tradičné zariadenia nachádzajú svoje uplatnenie v modernom svete, avšak s akceptovaním určitých inovácií. Tou najzásadnejšou v prípade Smart Grillu je využitie špecifického hardvéru a softvéru, pomocou ktorého je schopný komunikovať so svojím aktuálnym používateľom. Stačia na to iba jeho jednoduché odpovede na otázky, ktoré gril položí ženským hlasom.

Gril vás počúva cez vstavaný mikrofón Foto: Lynx

Stačí odpovedať na otázky


Na začiatku celého procesu grilovania celé zariadenie zapnete, poviete názov toho, čo chcete jesť a systém ukrytý v tomto veľkom kovovom monštre pripraví všetko za vás. Prakticky jediná vec, ktorá sa od vás vyžaduje ako od kuchára, je položiť na rošt všetky náležité suroviny. Gril sa začína rozohrievať hneď po zapnutí a keď do pol hodiny nepočuje žiadny príkaz, automaticky sa vypne. Je to taká ochrana pre prípad, že by sa gril zapol iba náhodou, aby potom nebol rozžeravený celý deň a prípadne nespôsobil požiar.

Séria futuristických ovládačov umožňuje aj "manuálne grilovanie" Foto: Lynx

Status grilovania na displeji mobilu


Celý proces grilovania je sledovaný systémom a aktuálne údaje o jeho priebehu sa môžu zobrazovať na displeji tabletu alebo inteligentného mobilného telefónu. Zobrazovaná je aktuálna fáza grilovania, teplota, ubehnutý čas a tiež doba, ktorú si ešte budete musieť počkať, kým sa najete. A keď je všetko hotové, gril vás o tom informuje SMS správou. Čo viac by sme mohli chcieť? Možno on-line video z vnútra grilu, ale k tomuto ešte Smart Grill nedospel.

Pre koho je inteligentný gril určený? Pre všetkých ľudí, ktorí síce radi trávia čas so svojimi priateľmi na grilovačke, ale zároveň by sa im chceli venovať intenzívnejšie, než grilovaniu samotnému. Takto si vystačí iba s niekoľkými pokynmi a o všetko sa postará gril sám.

Lynx Smart Grill Foto: Lynx

Predaj začne budúci rok


Spoločnosť Lynx, ktorá sa venuje výrobe a predaju špičkových grilov, zatiaľ cenu svojho inteligentného zariadenia neupresňuje. Predstavila ho ako prototyp na kongrese CES 2014. Na svojich webstránkach však tvrdí, že do predaja sa dostane v priebehu budúceho roka a v závislosti od toho, ako bude trh práve vtedy nastavený, sa určí aj predajná cena.

Komentáre