Technológie

LG má zrejme najlepšieho konkurenta pre iPad mini

"LG G Pad 8.3 je tablet so systémom Android, skvelou výbavou a mimoriadne nízkou hmotnosťou. Môže konkurovať aj iPadu mini od Apple. "

Erik Stríž, 1. apríla 2014 10:00
Malý Android tablet LG G Pad 8.3 Foto: LG Electronics


Tablet LG G Pad 8.3 je veľmi pozitívnym prekvapením pre každého, kto ho aspoň raz dostane do rúk. Nejde ani tak o to, že by táto multimediálna placka obsahovala najlepšie technické parametre, ale jej displej, rýchlosť prostredia Android a celková používateľská skúsenosť sú na veľmi vysokej úrovni. Určite by sme pri uvádzaní pozitív nemali obísť ani nízku predajnú cenu.

Malý Android tablet LG G Pad 8.3 Foto: LG Electronics

Kryty a telo na jedničku


LG G Pad 8.3 má kryty vyrobené z plastov a tenkého hliníka, určite by to však nemal byť dôvod na odmietnutie kúpy. Plastové vyhotovenie je v tomto prípade veľmi kvalitné a precízne, zariadenie pri stlačení v rukách nevŕzga. Zadný kryt je vyrobený z hliníka alebo plastu s jeho veľmi vernou imitáciou, pretože v rukách príjemne chladí a budí dojem oveľa drahšieho zariadenia.

Na tomto zadnom kryte nachádzame aj stereo reproduktory a šošovku 5-megapixelového fotoaparátu. Zadný kryt sa nedá odstrániť, je natrvalo pripevnený k tabletu a odobrať sa dá jedine v autorizovanom servise. Toto považujeme za veľkú výhodu, pretože tabletu nehrozí jeho postupné rozpadávanie sa a vznik odchýlok v lícovaní jednotlivých častí.

Malý Android tablet LG G Pad 8.3 Foto: LG Electronics

Na tele má minimum tlačidiel


Zaujímavosťou je, že na tablete nájdete iba tri tlačidlá, z toho dve sú zapracované do jedného celistvého prvku. Tablet sa totiž okrem regulovania hlasitosti zvukov a vypínania ovláda výhradne cez dotykový displej. Navyše, ani vypínacie tlačidlo by tu nemuselo byť, keďže tablet je možné zamknúť alebo odomknúť dvojitým poklepaním na displej.

Malý Android tablet LG G Pad 8.3 Foto: LG Electronics

Skvelý displej, lepší ako Full HD


Displej pracuje s vysokým rozlíšením 1920×1200 pixelov (teda viac ako Full HD) a na zobrazovanie využíva technológiu IPS LCD. Tá je už sama o sebe zárukou veľmi kvalitného obrazu v interiéri aj exteriéri, vysokého jasu a nižšej energetickej náročnosti. Praktická skúsenosť s displejom je veľmi pozitívna, ponúka bohaté zobrazenie detailov, krásne farby, výbornú čitateľnosť za každých podmienok a na dotyky reaguje vždy promptne.

Android v takmer základnej podobe


Operačný systém Android ostal prakticky nezmenený, dá sa používať vo vertikálnom a aj širokouhlom režime. LG doplnilo iba niekoľko menších aplikácií a detailov, ikony majú svojský charakter a pridané boli aplikácie ako LG Backup, Box (cloudové úložisko), Q Pair, LG Smart World (výber najlepších aplikácií), Polaris Office 5, aktívny prekladač, Life Square a niekoľko ďalších.

Oceňujeme, že sa LG nesnaží násilne upravovať Android do inej podoby. Práve naopak, ponecháva jeho základné dobré stránky a dopĺňa ich o zopár vlastných vylepšení. Medzi ne patrí aj “bublinové” (takzvané pop-up) zobrazovanie prijatých správ a aj telefonátov, keď práve sledujete video alebo pracujete s textom.

Výkon aj pre náročné hry


Keď vedľa seba postavíte najlepší tablet na svete a “náš” LG G Pad 8.3, tak sa nebudú môcť rovnať. G Pad vraj nie je najlepší možný tablet na svete, avšak priama skúsenosť s ním napovedá o opaku. Na tablete sme vyskúšali množstvo moderných hier a aplikácií, ktoré potrebujú k svojej bezproblémovej funkčnosti veľmi vysoký výkon - a G Pad ich zvládol všetky bez najmenšieho zaváhania. Závodná hra Asphalt 8: Airbone navyše nadobúda na 8,3 palcovom displeji celkom nový rozmer.

Malý Android tablet LG G Pad 8.3 Foto: LG Electronics

Rozumná voľba pre každého


LG G Pad 8.3 je veľmi rozumnou voľbou pre každého, kto chce mať pekný, výkonný, spoľahlivý a hodnotný tablet. Uplatnenie nachádza u mladých ľudí bažiacich po zábave, ale aj u kancelárskych pracovníkov aktívne využívajúcich moderné mobilné služby a online aplikácie. Jednoznačne si získal našu priazeň a vzhľadom na cenu začínajúcu na úrovni iba 214 eur ho môžeme iba odporúčať.

Komentáre