Technológie

Tablet so vstavaným stojanom je celkom praktický

"Lenovo Yoga Tablet 8 je tablet s nie celkom typickou konštrukciou. Objemný valec na jednej jeho hrane má však svoje praktické využitie. "

Erik Stríž, 5. mája 2014 10:00
Lenovo Yoga Tablet 8 Foto: Lenovo


Svet tabletov sa v priebehu posledných rokov vo významnej miere unifikoval. Všetky nové tablety sa snažia byť čo najtenšie, najrovnejšie, najľahšie. Ako protiprúd k tomuto trendu veľmi dôrazne vystúpila čínska spoločnosť Lenovo so svojimi tabletmi série Yoga. Vo všeobecnosti sú zariadenia pod značkou Yoga zaujímavé svojou konvertibilitou a tablet s osempalcovou uhlopriečkou nie je výnimkou.

Lenovo Yoga Tablet 8 Foto: Lenovo

Displej s nevyužitým potenciálom


Základom každého tabletu je displej. Kvalita jeho zobrazenia určuje dojem, ktorý z tabletu máme a podieľa sa aj na jeho cene. Displej použitý v osempalcovej verzii tabletu Yoga má vysoké rozlíšenie 1200×800 pixelov, pozorovací uhol vynikajúcich až 178 stupňov a viacdotykové ovládanie. Pozitívne hodnotenie si zaslúži aj kvalita zobrazenia, pretože farby sú veľmi jasné a sýte, detaily sú čisté a aj exteriérová čitateľnosť displeja je skôr nadpriemerná.

Jediná vec, ktorú by sme výrobcovi vytkli, že nie je celkom dobre zvládnutá úprava operačného systému Android Jelly Bean. Hrubé okraje, farebné prechody a tiene už nie sú celkom v móde a navyše, táto vizuálna schéma akoby degradovala kvality displeja. Pritom stačilo, že sme do zariadenia nainštalovali akýkoľvek iný spúšťač (tzv. launcher) a potenciál bol razom využitý naplno.

Lenovo Yoga Tablet 8 Foto: Lenovo

Stojan, držiak a batéria v jednom


To, čo Yoga Tablet odlšuje od ostatných tabletov, je zrejmé hneď na prvý pohľad. Výrazný masívny valec umiestnený na spodnej hrane zariadenia sa nemusí páčiť každému, má však svoje opodstatnenie. Lenovo na svojich produktových webstránkach hovorí o revolúcii, avšak my máme skôr dojem, že iba vypĺňa medzeru v produktovom dizajne. Yoga tablet je prakticky jediný svojho druhu (ak neberieme do úvahy jeho 10-palcovú verziu).

Tento nápadný valec plní viac funkcií, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jeho základnou vlastnosťou je združovanie všetkých podstatných vnútorností tabletu, samotná časť s displejom preto mohla ostať extrémne tenká. Na boku valca sa nachádza hlavný vypínač, ktorý má nezvyčajne veľké rozmery a dá sa zatlačiť až vyše pol centimetra do hĺbky.

Valec na spodnej hrane však plní najmä funkciu stojana a držiaka. Keď tablet používate ako čítačku elektronických kníh, oceníte držiak na bočnej strane s rozmermi vhodnými do každej dlane. Keď tablet používate na sledovanie filmov a webstránok, potom je jeho nespochybniteľnou kvalitou možnosť postavenia na bok alebo podloženia tak, aby bol displej mierne naklonený. Doplnkom navyše je výklopný stojan zabudovaný do valca, ktorý dokáže tablet doslova postaviť na stôl. Vtedy si udržiava klasickú horizontálnu orientáciu displeja.

Lenovo Yoga Tablet 8 Foto: Lenovo

Technicky dobrý tablet


Zákazníci si už akosi zvykli hodnotiť tablety a smartfóny podľa toho, koľko majú jadier v procesore a koľko operačnej pamäte ponúkajú. Tieto parametre síce nie sú priamo zodpovedné za spoľahlivosť zariadení, avšak do určitej miery majú potenciál ovplyvniť zážitok z ich používania.

V tomto smere ponúka Yoga tablet veľmi uspokojivé čísla. Procesor má štyri jadrá taktované na 1,2 GHz, operačná pamäť vo veľkosti 1 GB je dostatočná na drvivú väčšinu aktivít, dve kamery majú rozlíšenia 5 a 1,6 megapixelov a prítomná je dokonca aj podpora 3G a 2G sietí (microSIM). Vnútorná pamäť 16 GB sa dá rozšíriť pamäťovou kartou (maximálne 64 GB), prípadne máte možnosť vybrať si aj 32 gigabajtový variant. Lenovo Yoga Tablet 8 je vybavený aj GPS čipom, stereo reproduktormi, G-senzorom, konektormi 3.5mm a microUSB a, samozrejme, spojeniami Wi-Fi a Bluetooth.

Lenovo Yoga Tablet 8 Foto: Lenovo

Zanechajte predsudky a vyskúšajte ho


Všeobecný ideál pre tablety je veľmi jednoznačný - tenký, ľahký, výkonný, s výborným zvukom a perfektným obrazom. Lenovo Yoga Tablet 8 spĺňa prakticky všetko okrem tej hrúbky, ktorá je v jeho prípade značne navýšená kvôli valcovitému stojanu. Rovnako ako v mnohých iných oblastiach života, aj tu by ste však nemali klásť priveľký dôraz na predsudky a mali by ste si najprv tablet vyskúšať, kým ho nadobro odpíšete zo svojho zoznamu potencionálnej kúpy. Sme totiž presvedčení, že práve po reálnej skúsenosti s ním by ste veľkej brade na tablete prišli na chuť.

Komentáre