Technológie

Lacný tablet s čistým Windows 8

"Spoločnosť Prestigio ponúkne začiatkom budúceho roka tablet, ktorý by sa mohol stať predajným hitom. Má totiž výborný systém, dobrý výkon a nízku cenu. "

Erik Stríž, 23. decembra 2013 12:00
Prestigio MultiPad Visconte Foto: Prestigio


V ponuke predajcov dnes nájdete také obrovské množstvo tabletov, že si medzi nimi nevie vybrať ani odborník. Dokonca ani rozdelenie tohto spektra podľa cenovej úrovne nie je celkom správne, pretože aj mnohé lacné tablety poskytujú vysoký komfort používania. Lepšie je rozdeľovať ich podľa toho, čo všetko umožňujú, teda aký majú operačný systém. Tablety s iOS a Androidom sú nepochybne skvelé zariadenia na prehliadanie webu a konzumovanie obsahu, ale nie na jeho tvorbu. Ten, kto potrebuje pracovať s textom, grafmi, tabuľkami a potrebuje upravovať fotografie, pre toho je najlepšou alternatívou tablet s Windowsom. Práve ním je vybavený tablet Prestigio MultiPad Visconte, ktorý je navyše posadený do veľmi prijateľných cenových relácií.

Prestigio MultiPad Visconte Foto: Prestigio

Skutočný Windows v tablete


Operačný systém Microsoft Windows 8.1 v tablete Visconte je prakticky čistý. To znamená, že nie je vybavený žiadnou špeciálnou nadstavbou, nie je graficky upravený do korporátneho dizajnu výrobcu a ani neobsahuje kopy nevyužiteľného softvéru. Tento krok výrobcu veľmi oceňujeme, pretože niektorí výrobcovia, napríklad Lenovo, Acer, Asus a iní, sú schopní do svojich Windows 8 tabletov vložiť celé gigabajty programov, ktoré budete chcieť iba rovno odinštalovať. Zaujímavosťou je, že tablet pracuje so 64-bitovým systémom.

Prestigio MultiPad Visconte Foto: Prestigio

Prvý 64-bitový tablet


Tablet pracuje s pomerne výkonným jadrom Intel Celeron N2805 z rodiny Bay Trail-M, ktoré zabezpečuje spoľahlivý chod systému Windows a umožňuje aj spúšťanie náročnejších aplikácií. Softvér vytvárajúci komplikované 3D animácie síce nebude pracovať podľa predstáv odborníkov, ale uplatnenie nájdu aj programy na úpravu fotografií a videa. Netreba zabúdať na skutočnosť, že Prestigio Visconte nie je pracovnou stanicou, ale ultramobilným zariadením s veľkým dotykovým displejom.

Prestigio MultiPad Visconte Foto: Prestigio

Dobrý displej za babku


Dotykový displej pracuje s rozlíšením 1280 × 800 bodov. Je pravda, že dnes máme k dispozícii už aj tablety s Full HD displejmi, ale pri reálnej práci nemusí byť supervysoké rozlíšenie iba výhodou. Nižšie rozlíšenie displeja je dostatočné na to, aby sa na ňom vhodne zobrazovali všetky potrebné detaily komplikovaných webstránok, grafík a fotografií, zároveň zbytočne nezaťažuje grafický procesor. Displej má uhlopriečku desať palcov, takže sa dá veľmi pohodlne prenášať a používať aj za chodu.

Displej reaguje aj na veľmi jemné dotyky, má dobré pozorovacie uhly a kresba je na ňom dobre čitateľná aj vo svetlej miestnosti. Veľmi mu prospieva technológia zobrazenia IPS, vďaka nej sa môže porovnávať aj s drahšími zariadeniami od Samsungu.

Iba jedna kamera


Na tablete Visconte nájdete netradične iba jedinú kameru. Webkamera nad displejom sníma obraz v priemernej kvalite, v konečnom dôsledku však svoj účel naplní. Uplatnenie nachádza pri videohovoroch.

Prestigio MultiPad Visconte Foto: Prestigio

Dostupnosť a cena


Tablet Prestigio MultiPad Visconte sa začne predávať začiatkom budúceho roka za cenu 290 eur v základnej verzii. Základná verzia obsiahne pamäť 32 GB, Wi-Fi a systém Windows 8.1. Za drahšiu verziu zaplatíte necelých 400 eur, pričom tá poskytne 64 GB pamäť, Wi-Fi + 3G pripojenie a systém Windows 8.1 Pro. V predaji bude aj príslušenstvo v podobe pripojiteľnej hardvérovej klávesnice, ktorá sa s tabletom prepája cez Bluetooth.

Komentáre