Technológie

Tablet plný pozitívnych prekvapení

"Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 je tablet, ktorý kombinuje vysoký výkon, modernú technologickú výbavu a prekvapivo nízku cenu. "

Erik Stríž, 27. februára 2014 12:00
Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 Foto: Prestigio


Spoločnosť Prestigio a jej produkty sú na Slovensku známe možno o niečo menej, než taký Samsung, LG alebo Sony, avšak objemom predaja im môže hravo konkurovať. Ukazuje sa, že slovenskí zákazníci sú veľmi citliví na cenu a práve v tejto oblasti Prestigio vyhráva na plnej čiare. Rovnako aj v prípade tabletu MultiPad 4 Quantum.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 9.7 Foto: Prestigio

Prvotriedny obraz


Základom každého tabletu je displej, ktorý by mal mať aj v cenovo dostupnejších modeloch vysokú kvalitu zobrazenia. Táto kvalita nie je podmienená iba rozlíšením, ale v prvom rade technológiou zobrazenia, do ktorej spadá jas displeja, sýtosť farieb, citlivosť na dotyky a najmä exteriérová čitateľnosť obrazu. V tomto všetkom a navyše aj v spomenutom rozlíšení je Multipad 4 Quantum profesionálom.

Displej má uhlopriečku 9,7 palcov a s rozlíšením až 2048×1536 dokáže zobraziť aj Full HD video v pomere 1:1. Dokonca štandard Full HD ešte o nejaké tie stovky pixelov prekonáva. Vďaka technológií IPS LCD je obraz veľmi čistý, sýty, jasný a na dotyky reaguje presne a citlivo, pomer strán 4:3 zasa zaručuje vysokú mieru použiteľnosti najmä pri sledovaní webstránok a online videí. Keby sme mali vybrať iba jeden dôvod, prečo by ste sa mali rozhodnúť práve pre tento tablet, určite by sme dali do pozornosti práve jeho displej.

Pomocou bezdrôtových technológií sa tablet pripojí nielen k internetu, ale aj k iným zariadeniam a ovládačom, napríklad ku klávesnici alebo myši. Foto: Prestigio

Dovedna osem procesorov


V tele tabletu pracuje celkovo osem procesorov, respektíve dva 4-jadrové. Ten hlavný je procesor ARM Cortex-A9, pričom každé jeho jadro pracuje na frekvencii 1,6 GHz. Druhý procesor s názvom Mali 400 MP predstavuje grafickú jednotku tabletu. Napriek tomu, že tieto procesory nie sú vo všeobecnosti považované za najvýkonnejšie, dokážu dobre spolupracovať a starajú sa o to, aby bol tablet rýchly a pracoval bez zreteľne oneskorených reakcií.

Veľmi dôležitou súčasťou funkčnej výbavy tabletu je aj operačná pamäť RAM vo veľkosti až 2 GB, ukladací priestor s kapacitou 8 GB a prítomnosť slotu na pamäťovú kartu microSD do veľkosti až 32 GB. K tomu je možné pripočítať si ďalšie bezplatné gigabajty na cloude od Google, Dropboxu a iných poskytovateľov.

Všetky konektory, kamery a tlačidlá sa nachádzajú v hornej časti tabletu. Nachádzame medzi nimi aj HDMI konektor. Foto: Prestigio

Svižné prostredie


Tablet pracuje s čistým prostredím Android Jelly Bean. Tento operačný systém je vyspelý už sám o sebe a výrobca ho preto nevybavil žiadnym špeciálnym prostredím, ako to majú vo zvyku väčšie firmy ako Samsung, Sony či LG. Pre nového majiteľa to znamená, že bude môcť a musieť svoj tablet vybaviť všetkým softvérom sám. Prítomné sú len základné aplikácie ako obchod Google Play, galéria videí a fotografií, hudobný prehrávač, internetový prehliadač a podobne.

Kamery a senzory


Na tele tabletu nájdete dvojicu kamier. Webkamera a aj hlavná kamera pracujú s rozlíšením dva megapixely, čo síce nie je žiadna vysoká hodnota, spĺňa však svoj účel. S kvalitou snímania obrazu sme boli spokojní. Okrem obrazových senzorov sú v tablete aj ďalšie, ktoré majú za úlohu spríjemniť používateľskú skúsenosť. Ide o senzor polohy tabletu pre automatické otáčanie displeja a senzor dotykov displeja.

Prekvapujúca dostupnosť


Skúsenosť s tabletom Prestigio MultiPad 4 Quantum v nás zanecháva len pozitívne dojmy. Možno by tento tablet mohol byť trocha ľahší, má 621 gramov, ale tento malý nedostatok nemá charakter dôvodu na odmietnutie kúpy. Pre väčšinu potencionálnych zákazníkov je najdôležitejšia už vyššie spomenutá cena, ktorá je v tomto prípade celkom prekvapivá. Nie je totiž bežné, aby ste za cenu okolo 200 eur získali takto výkonný a kvalitatívne vyspelý tablet.

Komentáre