Technológie

6 kultových telefónov z minulej dekády. Spomínate si na ne?

"Pamätáte si na svoj prvý mobilný telefón? A na prvý s farebným displejom? Dnes sú telefóny neporovnateľne vyspelejšie, ale aj tie staré majú svoje nezameniteľné čaro."

Erik Stríž, 8. októbra 2013 6:00
Nokia N90 Foto: Nokia


Prestížna N séria od Nokie


Modelový rad N od Nokie bol ešte pred niekoľkými rokmi tým najvyspelejším, čo sme si mohli v oblasti mobilnej komunikácie dopriať. Tieto telefóny mali vždy veľmi kvalitné telo, nadštandardnú funkčnú výbavu, krásne displeje (v tom čase ešte neboli dotykové) a revolučné fotoaparáty.

1. N73 ako fotoaparát v mobile


Jedným z najvýznamnejších modelov je N73, ktorý sa stal predajným hitom. Ponúkol displej s dovtedy neuveriteľným rozlíšením 320×240 pixelov na 2,4-palcovej uhlopriečke, 3,15-megapixelový fotoaparát s nahrávaním CIF videa (352×288 pixelov) a operačný systém Symbian tretej generácie.

Nokia N73 Foto: Nokia
Tento typ Symbianu sa môže ešte dnes porovnávať so súčasnými operačnými prostrediami svojim dizajnom a používateľskou prívetivosťou.

2. Legenda menom N90


Nokia N73 je síce predajný hit, ale skutočnou legendou je model N90. Ten priniesol do sveta mobilných telefónov úžasnú novinku - automatické zaostrovanie. Kamera s rozlíšením 2 megapixely bola schopná zaostriť na stred scény a spraviť tak fotky krajšími.

Nokia N90 Foto: Nokia
Navyše mala unikátnu konštrukciu, ktorá telefónu umožňovala používať ho ako klasickú kameru. Video malo na dnešnú dobu nízke rozlíšenie 352×288 pixelov a rovnako detailný mala N90 aj displej. Na tú dobu však išlo o prelomové parametre.

3. Dizajnová ikona N93i


Vylepšením Nokie N90 je model N93 a následne N93i. Práve verzia s písmenom “i” na konci môže dodnes bez akéhokoľvek preháňania konkurovať moderným smartfónom.

Nokia N93i Foto: Nokia
Popri konvertibilnej konštrukcii Nokia tento model vybavila dvomi displejmi a krytom z veľmi lesklého plastu pripomínajúceho sklo. Elegantný vzhľad dopĺňal 3-megapixelový fotoaparát so záznamom VGA videa a displej s rozlíšením 320×240 pixelov.

4. Sony Ericsson K700


Telefóny od Sony Ericssonu boli v porovnaní s tými od Nokie skutočne ľudovými. Tešili sa totiž veľkej popularite vďaka nižším cenám a výhodným ponukám mobilných operátorov. Sony Ericsson sa v tom čase pýšil predovšetkým trojicou mobilných telefónov T610, T630 a K700. Model T610 bol spomedzi nich ten najlacnejší, T630 predstavoval jeho o niečo lepšiu verziu a model K700 bol jednoznačným lídrom.

Sony Ericsson K700i Foto: Sony Ericsson
Práve modelom K700 sa spustil trend okamžitého zdieľania zhotovených fotografií. Funkcia sa volala QuickShare a dokonca mala svoje logo na prednej strane telefónu. K700 bol vybavený displejom s rozlíšením 176×220 pixelov, fotoaparát mal rozlíšenie 0,3 megapixela (VGA) a dokázal nahrávať jednoduché CIF video. Bol nositeľom v tej dobe stále revolučného LED blesku, interná pamäť dosahovala až 41 megabajtov a popri FM rádiu dokázal prehrávať aj MP3 súbory.

5. & 6. Populárne T610 a T630


Telefóny T610 a T630 boli v podstate rovnaké telefóny, ale T630 sa predával za vyššiu cenu. Bolo ho totiž možné pripojiť k počítaču ako USB nosič s kapacitou 2 megabajty a navyše mal elegantnejší vzhľad. Telefóny boli vybavené malým displejom s rozlíšením 128×160 pixelov a fotoaparátom 0,1 megapixela.

Sony Ericsson T610 Foto: Sony Ericsson
Nenahrávali video, neprehrávali MP3 súbory, obsahovali však technológiu Java a dokázali sa pripojiť na internet cez WAP. Vďaka Jave sa na telefóne dali spustiť jednoduché hry a tí šikovnejší si dokonca mohli stiahnuť ďalšie z internetu. O stupeň nižším modelom bol malý, ale šikovný telefón T230i. Mal veľmi podobné funkcie, ibaže nemal fotoaparát a jeho displej dosahoval rozlíšenie iba 128×128 pixelov.

Sony Ericsson T630 Foto: Sony Ericsson
Vlastnosti všetkých týchto telefónov sú v porovnaní s tými súčasnými komické, avšak ešte pred niekoľkými rokmi predstavovali vrchol technologického pokroku. Každá jedna funkcia, ktorá je dnes neoddeliteľnou súčasťou mobilných telefónov, bola ešte zopár rokov dozadu revolučná a pre bežného spotrebiteľa prakticky nedostupná. Bolo by zaujímavé pozrieť sa o desať rokov dopredu a zistiť, aký bude náš pohľad na súčasné moderného telefóny. Budeme ešte vôbec takéto zariadenie používať?

Komentáre