Technológie

iPhone verzus zvyšok sveta

"Moderný svet by sa dal rozdeliť okrem iných aj do 3 skupín: tá, ktorá neznáša všetko od Apple, potom tá, ktorá má na túto firmu a jej produkty zdravý názor, a napokon skupina fanatických priaznivcov."

Erik Stríž, 25. júla 2013 10:00
Apple iPhone 5 Foto: Apple
Vo všeobecnosti platí, že akékoľvek ortodoxné názory na čokoľvek nie sú správne, pretože svet nie je čierno-biely. Dokonca ani toto rozdelenie na skupiny s rôznymi vzťahmi k Apple nie je celkom správne, pretože mnohí ľudia majú k tejto a aj akejkoľvek inej spoločnosti celkom neutrálne názory.

K najväčším stretom medzi fanúšikmi Apple a jeho odporcami dochádza v internetových diskusiách, v ktorých je možnosť prezentovať svoje názory dokonca aj anonymne. To dáva ľuďom pocit, že si môžu dovoliť o niečo viac než v bežnom neanonymnom živote. Nech sú ich internetové bitky akokoľvek rozsiahle a nech sú na jednej zo strán dokonale prepracované argumenty, v skutočnosti sa Apple so svojím smartfónom iPhone nikdy nezbaví tohto priam fanatického odporu a priazne. V tomto článku sa venujeme rozdielom medzi populárnymi Android smartfónmi a telefónom iPhone.

Apple iPhone 5 Foto: Apple

1. Cena


Apple iPhone 5 je produkt, ktorý napĺňa podstatu označenie high-end. Telefón je prepracovaný do posledného detailu po stránke fyzického vyhotovenia a aj softvérovej výbavy, za čo si jeho výrobca necháva zaplatiť. Odmenou za priplatenie si niekoľkých stoviek eur je určitá forma prestíže, ale najmä nadobudnutie zariadenia s vysokou mierou spoľahlivosti softvéru aj hardvéru.

Je však pravdou, že ak by sme iPhone 5 hodnotili na základe veľkosti displeja, technickej výbavy a výkonu, potom by sme celkom prirodzene museli dospieť k záveru, že je extrémne nadhodnotený. Smartfóny bežiace na systéme Android s rovnakými technickými parametrami stoja až o polovicu menej - častokrát dokonca nedosahujú ani tú polovičnú cenu. Avšak, strácajú na stabilite systému a na fyzickom vyhotovení.

Apple iPhone 5 Foto: Apple

2. Stabilita systému


Systém iOS je vytvorený špeciálne pre iPhone. Systém je prispôsobený veľkosti displeja, je takmer dokonale optimalizovaný s hardvérom a preto ponúka bezkonkurenčnú spoľahlivosť a rýchlosť. Zariadenia so systémom Android tiež môžu dosiahnuť porovnateľnú stabilitu, tá je však vynútená množstvom kompromisov a nevyhnutne extrémne výkonným hardvérom. Práve preto výrobcovia dbajú na to, aby sa vedelo, že ich telefón má 4-jadrový procesor, zatiaľ čo iPhone iba 2-jadrový. Pre používateľa však nie je dôležité, koľko jadier má procesor v jeho mobile, on potrebuje skrátka vždy funkčný inteligentný telefón so všetkým, čo k tomu patrí.

3. Rozšíriteľnosť systému o aplikácie


Množstvo negatívnych ohlasov je v internetových diskusiách smerovaných na “hlúposť” telefónov iPhone. Systém iOS nepodporuje takú mieru rozšíriteľnosti, ako Android, čo je pravda. iOS napríklad nemá androidovskú plochu, na ktorú je možné umiestniť widgety. Namiesto toho sa vám po odblokovaní displeja okamžite zobrazí menu s ikonami aplikácií.

iOS teda nepodporuje widgety a taktiež neposkytuje vývojárom až také voľné ruky pri upravovaní systému, ako Google Android. Na druhej strane je potrebné prihladať na to, že drvivá väčšina pracovne orientovaných aplikácií a hier je dostupná pre Android a iOS zároveň. iOS teda nie je ochudobnený o rozšíriteľnosť aplikáciami. Dokonca každý skúsený vývojár potvrdí, že množstvo vývojárskych spoločností a freelancerov vyvíja svoje produkty v prvom rade na iOS platforme a až potom ju presúva na Android. Dôvod je jednoznačný - keď aplikácia funguje na jeho iPhone, bude celkom určite fungovať aj na všetkých ostatných.

Android je vo všeobecnosti nočná mora vývojárov, pretože musia svoje aplikácie prispôsobovať veľkému množstvu veľkostí displejov, ich rozlíšení, výkonu hardvérov a podobne. To, čo funguje na Samsungu Galaxy S4, nemusí fungovať na HTC Wildfire S - aj napriek tomu, že používajú rovnaký operačný systém.

Apple iPhone 5 Foto: Apple

4. Pripojiteľnosť


Zariadenia od Apple majú vlastný systém konektivity. Na telefónoch iPhone nenájdete porty microUSB, ale takzvaný Lightning konektor. Plní rovnaké funkcie, ako bežný microUSB konektor, má však celkom iné rozmery a nie je ho možné vyrobiť bez licencií od Apple. To má za následok, že nabíjačky a USB káble pre iPhone sú drahšie, menej dostupné. iPhone tiež nepodporuje funkciu mass-storage, nedá sa teda použiť ako prenosný disk.

Napriek tomu, že Apple používa iné konektory, ako zvyšok sveta (i keď v USA je to tak, že práve zvyšok sveta používa iné konektory ako Apple), netrpí na nedostatok príslušenstva. Snáď každý jeden výrobca audio-systémov má vo svojom portfóliu také produkty, ktoré sú vyslovene prispôsobené na to, aby sa k nim pripojil iPhone, iPod alebo tablet iPad.

Apple iPhone 5 Foto: Apple

5. Výrobca


Za množstvom kritiky od internetových diskutujúcich stojí skutočnosť, že iPhone vyrába práve Apple. Americká spoločnosť, ktorá násilne na svojich bankových účtoch zadržiava peniaze, čím svojím spôsobom dopomáha k devastovaniu ekonomiky. Spoločnosť, ktorú ešte donedávna viedol Steve Jobs, ktorý bol známy až despotickým správaním a ponižovaním vlastných zamestnancov. A predovšetkým spoločnosť, ktorá výborným marketingom docielila, že vlastníctvom zariadenia Apple sa chtiac-nechtiac stávate predstaviteľom akéhosi moderného náboženstva.

Ak by sme ale produkty akéhokoľvek typu hodnotili na základe toho, kto je jeho výrobcom, časom by sme museli znenávidieť celý svet. V každej jednej spoločnosti sa nájdu ľudia alebo udalosti, ktoré sa vymykajú z toho normálneho, morálneho. Hovorí sa, že nápoj Fanta vznikol iba preto, aby mohla spoločnosť Coca-Cola expandovať na nemecký trh na prelome 30. a 40. rokov, ktorý odmietal všetko západné. Ak by to aj bola pravda, nevyhli by sme sa skutočnosti, že je tá Fanta chutná. Nech je v zákulisí výroby telefónu Apple čokoľvek, nevyhneme sa skutočnosti, že je to dobrý smartfón.

Internetové vojny medzi ľuďmi nikdy neboli tak agresívne, vulgárne a okázalé, ako práve dnes. Ťažko posúdiť, čo je ich skutočnou príčinou, pretože zdravý človek jednoducho nemôže z duše nenávidieť druhého iba za to, že používa iný mobilný telefón. Dôvody je potrebné hľadať niekde úplne inde.

Komentáre