Technológie

V čom je dobrá Hudba Play od Google?

"Google v utorok aj na Slovensku sprístupnil plnú verziu služby Hudba Play. V čom spočívajú jej výhody oproti konkurencii? "

Erik Stríž, 20. marca 2014 12:00
Hudba Play funguje na tablete, mobile aj počítači Foto: Google


Služba Hudba Play je konkurenciou pre moderné obchodné platformy iTunes, Deezer a Spotify, pričom podľa priaznivcov Googlu prináša zo všetkých strán to najlepšie. Účel služby je však stále rovnaký, ako v prípade konkurentov - ponúkať majiteľom mobilných telefónov a tabletov možnosť počúvania hudby bez toho, aby ju mal uloženú v pamäti telefónu. Všetka hudba sa totiž streamuje online z cloudového úložiska.

Stále však platí, že aplikácia Hudba Play je aj sama o sebe hudobný prehrávač skladieb, ktoré má poslucháč uložené v pamäti telefónu. Pri spustení aplikácie a aj počas prehrávania hudby má možnosť vyberať si skladby a albumy z pamäte telefónu, z cloudu alebo z online obchodu Play.

Hudba Play od Google Foto: Google

Základ je zadarmo


Keď máte záujem počúvať hudbu uloženú iba v pamäti telefónu, nemusíte sa nikam registrovať a nepotrebujete pripojenie k internetu. Aby ste ale mohli využívať službu Hudba Play aktívne, musíte sa do služby prihlásiť prostredníctvom svojho Google účtu. Ten vlastní väčšina majiteľov mobilných telefónov s operačným systémom Android, preto by tento krok nemal byť problém.

Následne máte možnosť vypočuť si bezplatné skladby dostupné v obchode Play alebo počúvať hudbu, ktorú si sami nakopírujete do svojho nového cludového úložiska. Keď máte doma desiatky nakúpených hudobných albumov, skrátka si ich uploadnete a následne ich môžete počúvať z ktoréhokoľvek zariadenia na svete. Stačí iba pripojenie k internetu a aktivovaná aplikácia Hudba Play. Na svoje cloudové úložisko si môžete bezplatne nahrať až 20-tisíc skladieb, čo je ekvivalent pre viac ako tisíc bežných hudobných albumov. Tento typ účtu sa volá Štandard a je celkom zadarmo.

Hudba na predaj cez obchod s aplikáciami


Aj napriek tomu, že je účet Štandard zadarmo, musíte pri registrácii zadať číslo svojej platobnej karty VISA, MasterCard, American Express alebo Discover. Pre istotu, do budúcnosti. Ak by ste mali záujem kupovať si jednotlivé albumy alebo skladby, môžete tak spraviť prakticky jediným kliknutím v aplikácií Google Play. Je to tá istá aplikácia Play, cez ktorú bežne nakupujeme hry, aplikácie a rôzne služby, po novom je v kategóriách produktov doplnená aj Hudba.

Po registrácii máte 30 dní zadarmo, aj tak však musíte zadávať údaje z vašej platobnej karty. Foto: Google

Full servis za vyše päť eur mesačne


Zatiaľ, čo pri účte typu Štandard máte 20-tisíc skladieb zadarmo a prípadné nové albumy si kupujete za relatívne nízke ceny (od 2,49 do 8,99 eur), pri účte Naplno platíte mesačný paušál a žiadne poplatky pri počúvaní akejkoľvek hudby - aj tej, ktorú si musia majitelia účtu Štandard kupovať. Zároveň máte tiež možnosť uložiť si do cloudu spomenutých 20-tisíc skladieb.

Mesačný poplatok za maximálne využitie služby Hudba Play je 5,49 eur, čo je v porovnaní s cenami jednotlivých albumov veľmi priateľské nacenenie.

V súvislosti s uvedením služby na slovenský trh Google ponúka na predplatné v apríli zľavu jedno euro a noví používatelia služby majú navyše prvých 30 dní celkom bezplatných.

Hudba z iTunes sa dá ľahko preniesť do Hudby Play Foto: Google

Výhody a nevýhody Hudby od Google


Medzi základné klady služby Hudba Play patrí samozrejme možnosť uložiť si na webové úložisko až 20-tisíc skladieb priamo z vášho počítača. Tie sa dajú následne počúvať, ak máte mobil pripojený k internetu a má v sebe aplikáciu Hudba Play s aktívnym vašim účtom. V tomto kontexte služba odbremeňuje samotný mobilný telefón od potreby skladovania gigabajtov hudby, čím ostáva priestor napríklad na zaznamenávané videa a fotky. Ďalším jednoznačným plusom služby je jej podpora naprieč celým spektrom mobilných telefónov, od tých najlacnejších až po tie 700-eurové.

Skvelou funkciou je tiež možnosť priameho a bezplatného prenosu všetkých skladieb, albumov a playlistov z iTunes na novú platformu Hudba Play. Je to dobrá správa pre všetkých ľudí, ktorí používajú iTunes na svojich počítačoch a platia si cez neho hudbu, chcú ju však počúvať aj na svojom mobile s Androidom.

Za jednoznačnú nevýhodu považujeme potrebu vkladania platného čísla platobnej karty a informácie súkromného charakteru, ak chcete používať aspoň bezplatný účet typu Štandard. Vzhľadom k stále pretrvávajúcej nedôvere Slovákov k online platbám bude toto zrejme najčastejší dôvod nepoužívania novej služby.

Komentáre