Technológie

Lacnejšia alternatíva najlepšieho telefónu z Taiwanu

"HTC Desire 601 je mobilný telefón, ktorý si na prvý pohľad môžete zmýliť so špičkovým HTC One. Dokonca ani funkčná výbava za ním nezaostáva. "

Erik Stríž, 3. marca 2014 6:00
Android smartfón HTC Desire 601 Foto: HTC


Aktuálnu vlajkovú loď spoločnosti HTC, model One, môžeme bez väčších okolkov zaradiť medzi päť najlepších mobilných telefónov súčasnosti. Výrobca si týmto zariadením vyslúžil nielen pozitívny ohlas verejnosti, ale aj vznik nového trendu v dizajne mobilných telefónov. Dnes na internete nájdete množstvo rôznych napodobenín dizajnu, v ktorom je obraz aj zvuk smerovaný priamo k pozorovateľovi. Stereo reproduktory má totiž umiestnené na prednej strane spolu s displejom.

S týmto istým dizajnom prichádza aj model Desire 601. Ten si od drahšieho HTC One prevzal prakticky kompletný vzhľad prednej strany, jedine podľa zadného krytu plastového telefónu zistíte, že toto zariadenie bude o niečo lacnejšie.

V skutočnosti však HTC Desire 601 nie je tak úplne chudobnejší mladší brat. Je to plnohodnotný špičkový inteligentný telefón so všetkým, čo k tomu patrí - skvelým displejom, výborným hlasným zvukom, rozsiahlou podporou komunikačných platforiem a moderným operačným systémom Android Jelly Bean.

Displej540×960 pixelov, 4,5" 
Fotoaparát 5 Mpx (2592×1944 pixelov ) 
Kamera Full HD (1920×1080 pixelov) 
Pripojenia Bluetooth, USB, 3.5mm, Wi-Fi, 2G, 3G, 4G, GLONASS, A-GPS
Pamäte 8 GB, 1 GB RAM, microSD 64 GB + cloud
Rozmery a hmotnosť 134,5×66,7×9,9 mm, 130 g


Android smartfón HTC Desire 601 Foto: HTC

Displej je dobrý, hoci nemá najlepšie parametre


Displej smartfónu má uhlopriečku praktických 4,5 palca a pracuje s rozlíšením 540×960 pixelov. V porovnaní s modernými Full HD displejmi je síce toto rozlíšenie relatívne nízke, avšak určite splní nároky aj náročného používateľa. Je tomu tak najmä pre vysoký jas a kontrast displeja v spojení s perfektnou exteriérovou čitateľnosťou.

Android smartfón HTC Desire 601 Foto: HTC

Video ako zo špičkového fotomobilu


Fotoaparát telefónu je vybavený senzorom s rozlíšením 5 megapixelov a zhotovuje fotografie vo veľkosti 2592×1944 pixelov. Dokáže automaticky zaostrovať, pozná funkcie HDR, geo-tagging, detekciu tváre, umožňuje využitie množstva režimov a filtrov a tmavú scénu dokáže osvetliť LED bleskom. Zaznamenané video má maximálne rozlíšenie Full HD (1920×1080 pixelov), pričom jeho kvalita v ničom nezaostáva za špičkovými fotomobilmi typu HTC One, Xperia Z1 alebo iPhone 5s. Na zariadení je prítomná aj webkamera, tá fotí a nahráva video v rozlíšení VGA 480p.

Android si vyžaduje výkon a pamäť


Moderný operačný systém Android Jelly Bean je už sám o sebe zárukou spokojnosti a širokej rozšíriteľnosti tisíckami hier a aplikácií. Model Desire 601 je však rovnako ako ostatné telefóny od HTC vybavený aj prostredím HTC Sense 5. generácie, ktoré vylepšuje nielen vzhľad, ale aj funkčnosť systému.

Aby mohol tento systém a všetky aplikácie pracovať bez problémov, je nevyhnutný výkonný čipset. Ten v Desire 601 obsahuje 2-jadrový procesor s frekvenciou 1,4 GHz, grafiku Adreno 305 a operačnú pamäť RAM vo veľkosti 1 GB. Ukladací priestor určený pre používateľa a na systém samotný má kapacitu 8 GB a je ho možné rozšíriť pamäťovou kartou microSD o ďalších 64 GB. Keď si k tomu pripočítate ďalšie gigabajty dostupné na cloudových službách, dostanete sa až k celkovej kapacite okolo 100 GB.

Android smartfón HTC Desire 601 Foto: HTC

Dobrá voľba


Smartfón HTC Desire 601 sa na internete predáva od 270 eur a nie je odvážne tvrdiť, že v tejto cenovej kategórií ide o jednu z najlepších volieb. Samozrejme, platí to len v prípade, ak z výberu vylúčime alternatívne čínske značky bez záruky, po ktorých je však na Slovensku čoraz väčší dopyt.

Komentáre