Technológie

Inteligentný krpec s výborným zvukom

"HTC Desire 200 je malý sympatický mobilný telefón s inteligentným systémom Android a úžasným zvukom Beats Audio. Ako dopadol jeho reálny test?"

Erik Stríž, 4. novembra 2013 14:00
HTC Desire 200 Foto: HTC


HTC vo všeobecnosti nevyrába zlé telefóny a aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že práve týmto modelom tento trend spustí, v skutočnosti to nie je pravda. HTC Desire 200 je lacný a technicky nie veľmi pokrokový prístroj, avšak po týždňovej skúsenosti sme si ho obľúbili. Dokonca ho bez akýchkoľvek pochybností môžeme odporučiť každému, kto hľadá nový mobil za cenu okolo 130 eur.

Dizajn a materiály


V produktovom portfóliu značky HTC je model Desire 200 možné považovať za pokračovateľa série Wildfire. Model Desire 200 disponuje rovnakými rozmermi a veľmi podobnou technickou výbavou. Určený je do rúk zákazníkom, ktorí sú citliví na pomer cena:výkon a práve cene prikladajú najväčšiu prioritu. Za nejakých 130 eur dostane nový majiteľ telefón vyrobený z plastu a s relatívne hrubým telom.

Dizajn telefónu sa HTC-čku vydaril, nesie sa v rovnakom duchu ako všetky ostatné najnovšie modely od výrobcu. Pod displejom sa nachádzajú tri senzorové tlačidlá, ktoré prekvapivo nie sú podsvietené, po bokoch sú umiestnené tlačidlá na regulovanie hlasitosti a USB konektor. Vypínacie tlačidlo výrobca umiestnil tradične na vrchnú hranu. Ergonómia týchto tlačidiel má určite svoje rezervy, avšak s ich ovládaním nebude mať nikto ťažkosti.

Na displeji sa šetrilo


Displej v HTC Desire 200 pracuje s rozlíšením 320×480 pixelov na uhlopriečke 3,5 palcov. Túto uhlopriečku využíval aj iPhone až do modelu 4S, avšak v otázke rozlíšenia a kvality zobrazenia mu Desire 200 konkurovať nemôže.

HTC Desire 200 Foto: HTC
Obraz je síce farebne sýty a dostatočne jasný, úroveň detailov je však nízka a keď sa na displej zadívate lepšie, dokážete identifikovať jednotlivé pixely. To sa nebude páčiť ľuďom, ktorí preferujú HD displeje a špičkové hi-end zobrazovače. Pozorovacie uhly tiež nie sú práve najlepšie, ak sa na displej pozriete zboku, musíte si všimnúť radikálne zmeny v odtieňoch a dokonca aj vo farbách samotných. Aj tu však platí, že človek sa na displej pozerá priamo a z tohto uhla je obraz dobrý.

Prvotriedny zvuk Beats Audio


Zvuk je v porovnaní s obrazom neprekonateľne lepší. Malý telefón totiž disponuje technológiou Beats Audio, ktorá aktívne vylepšuje zážitok z počúvania hudby. Vstavaný reproduktor síce nemá prémiový charakter, ako napríklad ten v HTC One, ale po pripojení slúchadiel si poslucháč má možnosť užiť ohromné basy, zreteľné výšky aj stredy a úžasnú hlasitosť.

HTC Desire 200 Foto: HTC
V balení sme spolu s telefónom našli aj štupľové slúchadlá v čierno-červenom dizajne. Ten je typický práve pre značku Beats, avšak v skutočnosti ňou tieto slúchadlá nedisponujú. Napriek tomu plnia svoju funkciu veľmi dobre.

Päť megapixelov


HTC Desire 200 je vybavený iba jedinou kamerou. Webkamera sa do tejto cenovej úrovne nedostala, pri prípadnom skypovaní sa bude musieť používateľ zmieriť s tým, že bude komunikovať iba pomocou hlasu alebo pri videohovore využije zrkadlo, na ktoré zamieri zadnú kameru.

HTC Desire 200 Foto: HTC
Fotoaparát na zadnej strane telefónu nie je vybavený LED prisvietením a ani automatickým zaostrovaním. Snímač má rozlíšenie päť megapixelov a produkuje fotografie vo veľkosti 2592×1944 pixelov. Ich kvalita je adekvátna cene telefónu a chýbajúcemu zaostrovaniu. Keď fotíte cez deň, nebudete mať prakticky žiaden problém. V prítmí alebo v noci však problém mať budete, na displeji sa namiesto nočnej scény objaví iba čierna plocha. Určite by sme však nechceli HTC Desire 200 ako fotoaparát ponížiť - pre masového používateľa bude dostatočný.

Internet a on-line služby


HTC Desire 200 pracuje s operačným systémom Android Ice Cream Sandwich. Tento systém nie je práve najnovší, ale dokáže spoľahlivo fungovať aj na 1 GHz procesore. Dôležitou súčasťou tohto systému je jeho schopnosť prijať ohromné množstvo hier, aplikácií a vylepšení, ktoré fungujú aj na mobile Desire 200. Keď si k tomu pridáme podporu Wi-Fi, Bluetooth, 3G a A-GPS, vychádza nám veľmi dobré hodnotenie úrovne konektivity.

Výdrž batérie na jednotku


Výhodou malých telefónov s malými displejmi je, že vydržia veľmi dlho bez nabíjania. Počas nášho sedemdňového testu sme Desire 200 nabíjali iba dvakrát, takže v priemere vydržal až tri dni! Takáto výdrž je úžasná, ak je priamo konfrontovaná s inými modernými telefónmi.

Verdikt


HTC Desire 200 nie je najlepší telefón, nie je to líder a ani dizajnová špecialita. Je určený do rúk ľuďom, ktorí chcú telefón a nie multimediálne monštrum. Nezabúda však ani na tých, ktorí si radi vypočujú dobrú hudbu alebo zaznamenajú momentky zo života. A za cenu, za ktorú sa tento sympatický telefón predáva, o jeho predajnom úspechu nemáme žiadne pochybnosti.

Komentáre