Technológie

Telefonujete v aute bezpečne?

"Telefón za volant nepatrí, ale handsfree a iné podobné riešenia vraj áno. Ponúkame vám prehľad všetkých možností, ako vybavovať telefonáty aj počas jazdy."

Erik Stríž, 5. novembra 2013 6:00
Bluetooth reproduktor do auta Jabra TOUR Foto: Jabra


Telefonovanie v aute je nebezpečné bez ohľadu na to, či práve držíte v ruke mobil, používate slúchadlá, bezdrôtové handsfree alebo hlasný odposluch. Vyjadrenia typu “Ja som dobrý vodič, nikdy som nenabúral a pritom vždy telefonujem.” sú platné iba dovtedy, kým skutočne nekrčíte plechy na aute alebo pokiaľ na ceste nezrazíte dieťa bežiace za loptou.

To, čo robí telefonovanie nebezpečným, je rozptýlenie sústredenia na niekoľko činností, pričom jednou z nich je práve riadenie auta. Vo všeobecnosti je však telefonovanie za volantom tolerované a je na vodičovom rozhodnutí, akú alternatívu k telefónu si zvolí. V tomto článku sa venujeme práve takýmto alternatívam.

Bluetooth headset


Moderné Bluetooth headsety sú malé, ľahké, nenáročné na obsluhu a veľmi lacné. Niektoré majú displeje, iné sa spoliehajú na zopár ovládacích tlačidiel. Jednoznačná výhoda týchto zariadení je ich jednoduchosť a schopnosť udržať sa v činnosti niekoľko dní až týždňov na jediné nabitie.

Jednoduché Bluetooth handsfree / headset od SONY Foto: SONY
Nevýhoda Bluetooth headsetov spočíva paradoxne v ich malých rozmeroch. Keď nie sú vytvorené s dôrazom na ergonómiu, môžu s ich používaním prichádzať nepríjemné situácie. Keď vám počas jazdy spadne malé Bluetooth slúchadlo pod sedadlo, tak sa s tým vysporiadate ťažko, budete musieť ukončiť hovor priamo z displeja telefónu. Mohlo by sa zdať, že takáto situácia je absurdná, avšak má s ňou skúsenosť každý používateľ Bluetooth headsetov. Za ďalšiu menšiu nevýhodu týchto zariadení je možné považovať už len to, že ich pri prichádzajúcom hovore treba nasadiť na ucho a hovor prijať tlačidlom. Tento krátky proces môže opäť negatívne ovplyvňovať pozornosť počas jazdy.

Káblové handsfree


Aj keď sa to tak nemusí zdať, klasické káblové handsfree, ktoré je súčasťou balenia väčšiny moderných telefónov, je lepšie riešenie ako to bezdrôtové. Slúchadlá môžete mať počas jazdy zavesené okolo krku a v prípade hovoru si len do ucha zaviesť slúchadlo, prípadne rovno obe. Na telefóne potvrdíte už iba prijatie hovoru.

Kombinované káblové a bezdrôtové handsfree od Nokie Foto: Nokia
Káblové handsfree dokonca nemajú nevýhodu v podobe vypadávania z ucha. V ušiach je dvojica slúchadiel a pokiaľ jedno z ucha vypadne, druhé ostáva na svojom mieste. A v prípade, že spadnú obidve, slúchadlá sa nezakotúľajú niekam pod sedadlo, ostanú naďalej na vašich ramenách. Káblové handsfree síce nie je práve najpokrokovejšie riešenie, určite však patrí medzi tie najspoľahlivejšie. Navyše ho nie je potrebné nabíjať a spolupracuje s telefónom vždy, bez ohľadu na to, či je zapnutý Bluetooth alebo nie.

Hlasný odposluch cez Bluetooth reproduktor


V ponuke internetových obchodov môžete nájsť aj zaujímavé zariadenia, reproduktory so vstavaným mikrofónom s Bluetooth pripojením. Tento reproduktor sa zvyčajne umiestňuje na tienidlo nad čelným sklom a k telefónu sa pripojí cez Bluetooth. Hlas kolegu na druhej strane počujete dobre a nahlas, navyše môžete rozprávať s prirodzenou intenzitou. Hovory sa prijímajú tým, že sa reproduktora dotknete rukou, prípadne na ňom stlačíte veľké tlačidlo.

Bluetooth reproduktor do auta Jabra TOUR Foto: Jabra
Tieto riešenia sú bezpečné a spoľahlivé, je ich však potrebné pravidelne nabíjať a pri vstupe do auta ich prepájať s telefónom.

Komunikačný systém v aute


Zrejme najpokrokovejším spôsobom telefonovania v aute je využívanie vstavaného Bluetooth systému. Spojenie mobilu a auta prebieha vo väčšine automobilov rýchlo a jednoducho, lídrom v tejto oblasti je BMW. Rovnako ako pri iných Bluetooth zariadeniach, aj v tomto prípade je možné nastaviť si automatické spárovanie telefónu s autom.

Komunikačné Bluetooth rozhranie v systéme AUDI MMI Foto: Audi
Pri prichádzajúcom hovore sa na displeji telefónu aj komunikačného systému v aute zobrazí číslo a meno volajúceho, pre príjem hovoru stačí stlačiť na to určené tlačidlo na volante. Hlas volajúceho je počuť z reproduktorov, z ktorých inokedy počúvate hudbu. Mikrofón je umiestnený na takom mieste, aby vás volajúci počul zreteľne aj pri prirodzenej intenzite hlasu. S týmto systémom nadobúdate pocit, že volajúci sedí s vami v aute a rozprávate sa s ním celkom prirodzene. Ide teda o jedno z najbezpečnejších riešení pre telefonovanie v aute.

Komentáre